Karisma

    Jag funderade på att välja samhällsvetenskapsprogrammet men en av anledningarna till det var p. g. a. att jag ville läsa filosofi, i alla fall filosofi 1. Kanske filosofi 2 on det visar sig att jag gillar det, men jag var in och kollade på deras scheman & där hade endast 3:orna filosofi. Jag läste någonstans att filosofi 2 var något man kunde välja på individuellt val men hur ska man hinna med det om man på börjar filosofi i 3:an?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Karisma!
    vad gäller studier på SA - ang.din fråga om kurserna i ämnet Filosofi - så är endast en kurs som heter Filosofi 1, obligatorisk. Det kan du se i Programplanen för SA - under Programgemensamma ämnen. Kursen Filosofi 2 får läsas som programfördjupning. Båda kurserna är "små", volymmässigt motsvarar en kurs i ämnet Filosofi en halv kurs i t.ex matematik, språk eller idrott. Alltså båda kurserna tillsammans: filosofi1 och 2 går ut på en mattekurs eller en kurs i svenska (volymmässigt, antal undervisningstimmar, alltså).
    Alla kurser som inte är obligatoriska kan man på förhand inte garantera att en elev på gymnasiet ska få läsa. Gymnasieskola kan ha "för avsikt" att erbjuda vissa valbara kurser men sedan kan saker hända som gör att det inte blir möjigt (t.ex lärarbrist).

    Kurserna Filosofi 1 och 2 är obligatoriska på inriktningen Kultur på HU, vilket du kan se i programplanen för HU (se på vilka inriktningskurserna på inr.kultur är).

    Om du vill läsa (garanterat) även filosofi 2, då rekommenderar jag dig att söka till HU, inriktning kultur.

    Om du inte vill eller kan söka till HU&kultur - kan du fråga på skolorna som erbjuder SA om de "har för avsikt" att erbjuda även filosofi 2. (hur upplägget är - t.ex om en viss kurs läses under årskurs 1, 2 eller 3 - får varje skola bestämma själv och det kan ändras från ett läsår till nästa).

    Vilka gymnasieskolor som erbjuder HU/kultur: var god se gymnasieguiden.se/gymnasium?HU-kultur

    Studie- och yrkesvägledare
    • : Jag ville gå humanistiska från första början men jag får inte flytta för mina föräldrar så det blir inte av, men läser man filosofi i 1:an?
    • Milla : Du frågar om man läser filosofi i 1:an? Men det är en fråga till den gymnasieskola där du ska läsa. Om 2 kurser filosofi ingår, som på HU/kultur då är det rimligtvis så att man läser filosofi 1 i 1:an och fil.2 - i 2:an men kan också vara så att både filosofi1och2 läses i 3:an (en kurs per termin) - det är inte förbjudet för skolan att förlägga kurserna som skolan själv vill. Ofta styrs man av tillgång på lärare - t.ex om en skola inte har lärare i filosofi just nu, t.ex hen är föräldraledig - då kommer skola förlägga de kurserna senare ... men elever som börjar år1 året därpå kommer läsa den kursen i ettan, men elever som började året innan - ska läsa den kursen i tvåan. det är allmänt Lärarbrist, tyvärr och schamt läggs utifrån tillgång på lärare (i all fall i många fall blir det så).

    Frågor och svar taggade med 'intagningspoängen' (3 st.)

    • Okan

      Kan man höja sitt slutbetyg efter skolavslutningen?

      Mitt första val gick till ett gymnasium med 280 som intagningspoäng, men det ser ut som om jag kommer att få 277,5 poäng. Vad händer nu? kommer jag att inte komma in? kan jag höja mitt betyg med 2,5 poäng efter skolan är slut ( eftersom den inte ser ut som om jag kan höja det nu) eller är det...

      Milla : : Hej Okan! Att antagningsgräns låg på 280 betygspoäng förut betyder inte att den ska ligga på samma nivå framöver; gränsen kan både gå upp och... Läs hela svaret
    • Marcus

      Hur stor är chansen att bli antagen?

      Hej! Jag hade tänkt att söka till Industriell ekonomi i Lund med mitt hp-resultat. Min fundering är hur stor chans jag har att komma in om mitt hp-resultat är 1.75 och intagningspoängen är 1.75?

      Anna: : Hej Marcus, du har en god chans att komma in. så såg det ut förut... de 3 senaste gångerna krävdes det 1.75 och innan dess 1.70 men... för fyra år sedan åkte gränsen... Läs hela svaret
    • Elise

      Lägsta intagningspoäng?

      Hej! Jag undrar vad den lägsta intagningspoängen ligger på? Jag har inte så dåliga betyg men jag är rädd att jag inte kommer in på något gymnasium ... Jag har ett underkänt och det är matte, resten är över godkända!! Tacksam för svar, Elise

      Mikael: : Hej ELISE! Tyvärr så blir man inte Behörig till de nationella gymnasieprogrmmen i Sverige med F i matte (även om man skuIIe för övrigt ha A-betyg i aIIa andra kurser/ämnen på... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga