Felicia
    Hej. Jag går andra året i gymnasiet på naturvetenskapslinjen just nu. Jag funderar om jag ska byta till ekonomi linjen och gå om 2 år istället då jag verkligen inte trivs på natur. För tillfälligt har jag väldigt låga betyg E-C och ser redan nu att jag inte kan komma in på något universitet med ekonomiprogrammet. Jag vet redan nu att jag vill inleda nån karriär inom ekonomi och undrar därför om du har några råd. Är det ett gynnsamt val att gå om från början? Jag undrar också om det i så fall finns någon möjliget att läsa massa kurser och bli t.ex. ekonom om jag nu väljer att stanna kvar och ta studenten nästa år.

    1 Svar

    SYV-besökare SYV

    Hej Felicia, inom Ekonomi-området finns det många olika yrken. Kika gärna på Ekonomiyrken >>>.  Vissa av de ekonomiyrken kräver inte nödvändigtvis någon eftergymnasial utbildning och kanske är det möjligt för en person med icke-avslutad gymnasial utbildning få jobbet som t.ex löneadministratör >>>.

    Sedan finns det också utbidlningar inom ekonomi på andra ställen än högskolor och universitet, ex. inom yrkeshögskolan, kika gärna på några exempel på yrkeshögskoleutbildningar:
    https://www.yhguiden.se/utbildning/affarshogskolan/affarsinriktad-redovisningsekonom-jonkoping

    https://www.yhguiden.se/utbildning/affarshogskolan/affarsinriktad-redovisningsekonom-linkoping

    https://www.yhguiden.se/utbildning/salj-marknadshogskolan/digital-conversion-manager

    https://www.yhguiden.se/utbildning/affarshogskolan/inkoepare-upphandlare

    https://www.yhguiden.se/utbildning/affarshogskolan/lonekonsult-affarshogskola-linkoping

    https://www.yhguiden.se/utbildning/affarshogskolan/lonekonsult-affarshogskola-vaxjo

    https://www.yhguiden.se/utbildning/hermods-yrkeshogskola/redovisningsekonom-ostersund

    https://www.yhguiden.se/utbildning/affarshogskolan/sales-marketing-b2b-affarshogskolan-vaxjo

    https://www.yhguiden.se/utbildning/affarshogskolan/affarsinriktad-redovisningsekonom-uddevalla

    https://www.yhguiden.se/utbildning/affarshogskolan/affarsinriktad-redovisningsekonom-goeteborg

    https://www.yhguiden.se/utbildning/frans-schartaus-handelsinstitut/redovisningskonsult-frans-schartau-stockholm

    https://www.yhguiden.se/utbildning/affarshogskolan/affarsinriktad-konceptutvecklare-stockholm-plus

    https://www.yhguiden.se/utbildning/affarshogskolan/affaersinriktad-redovisningsekonom-gaevle

    https://www.yhguiden.se/utbildning/grit-academy/b2b-saljare-grit-academy-malmoe

    https://www.yhguiden.se/utbildning/nbi-nordic-business-institute/inkop-supply-management-lulea

    https://www.yhguiden.se/utbildning/nbi-nordic-business-institute/inkop-och-supply-management-nbi-goteborg

    https://www.yhguiden.se/utbildning/sky-stiftelsen-yrkeshogskolan-sverige/redovisningsekonom

    Men om du vill bli behörig till HÖGSKOLEUTBILDNINGAR INOM EKONOMI - behöver du få Grundläggande behörighet (= examen från ett av gymnasiets högskoleförberedande program) + godkänt betyg i matematik 3 och i Samhällskunskap 1b.
    Behörig kan du bli på ditt nuvarande program. Att du har inte så höga betyg, kan du "kompensera" med högt resultat på högskoleprovet, t.ex.

    Men du kan nu, under omvalsperioden, lägga in en ansökan till Ekonomiprogrammet, inr. ekonomi men samtidigt fortsätta läsa på din nuvarande utbildning; i så fall kan du sedan, när antagningsbesked kommer /brukar komma strax efter midsommar eller senast 3 juli/ - bestämma dig om du accepterar och tackar Ja till en ny plats, på EK eller om du vill stanna på din nuvarande utbildning och läsa åk3 från hösten 2018.

    Du förlorar inget på att göra ansökan till åk1 på Ekonomiprogrammet. Du fortsätter i så fall /det är i alla fall mitt råd till dig/ läsa på din nuvarande utbildning, som vanligt - utan att tänka på att du kanske ska byta och läsa vissa kurser om... .
    Fördelar i att läsa på Ekonomiprogrammet är bl a att du med stor sannolikhet ska kunna testa UF-företagande /under ett år på gymnasiet driva ett eget företag/ + att läsa Ekonomi-kurser /dock är inte det ett krav - för att kunna komma in på eftergymnasiala utbildningar inom ekonomi/.

     

    Frågor och svar taggade med '#kurser' (3 st.)

    • elektrodubben

      Tillåtet med samma kurskod men olika innehåll?

      Hej! Jag har nu under våren tagit en villkorligt frivillig kurs. Denna kurs fanns att välja på i halvfart eller kvartsfart. För att inte få för många kurser samtidigt valde jag kvartsfart. Nu har jag lärt mig att det var ett misstag. De två...

      Milla : : Hej,samma kurs kan erbjudas i olika fart: på heltid, halvtid och 25% av heltid. Om kursen har samma kurskod, så borde innehåll vara samma. Om du med "innehåll" menar antal tentor... Läs hela svaret
    • Urtė

      Hur fungerar prövningen?

      Om jag skulle pröva mig efter min gymnasietid i någon av mina gamla kurser för att höja betygen (har inga - eller F alltså), och gör det sämre, än det betyg jag fick som kursbetyg. Sänks då mitt kursbetyg? Alltså ersätts då den nya prövningsbetygen, mot min gamla kursbetyg? Eller är det den...

      Julia: : Hejsan,om man har flera betyg i samma kurs, då gäller det högre betyget. :)
    • Urtė

      Kan jag göra prövning, för att höja mig?

      Hej, Jag går tredje året på gymnasium nu, i sundsvalls kommun. Jag undrar om det är möjligt att pröva något av gamla kurser som jag har haft första 2 åren? Och får man då pröva i vilket kurs som helst? (Vill bara...

      Anna: : Hej!Efter gymnasiet, när du redan fått ut examensbevis eller studiebevis i slutet av år3 på gymnasiet, kan du söka i hela Sverige var du kan göra prövningar. Men så... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga