Erik
    Hej!
    Det är nämligen så att jag läser basår nu. I universiteten jag läser så har dem sagt att man har 1 tenta och 2 omtentor. Så min fråga är har jag rätt att få mer än 2 omtentor? Vad händer om jag nu skulle få mer tillfälle i omtenta förlorar jag min garantiplats då?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Erik!

    Garantiplats har de studerande som får godkända betyg. Det brukar inte spela roll om man fick godkänt betyg vid första tenta eller vid omtenta. Däremot om man göra alla omtentor som erbjuds och ändå inte får godkänt betyg, då kan man inte få garantiplats för man anses sakna förkunskaper (eftersom man inte fick godkänt betyg i de kurser som krävs för behörighet för vidare studier).

    Om särskilda skäl finns (sjukdom, dödsfall i familjen eller liknande tungt vägande orsaker) kan säkert fakultetsrektorn bevilja en extra omtenta. I sådana fall görs individuellt bedömning och generella regler tas "ur spel", kan man säga.

    Men annars så måste man försöka hålla sig till de regler och datum för omtentor som bestäms på förhand.

    Bästa hälsningar och lycka till!
    ANNA



    Frågor och svar taggade med 'PTP' (2 st.)

    • Hanna

      Jobba direkt efter Psykologexamen?

      Hej! Jag funderar på att börja studera på psykologprogrammet i Sverige. Jag studerar just nu på programmet utomlands, har svensk gymnasieexamen. Min fråga är om man får sin titel direkt i Sverige och kan börja jobba så fort man tagit examen?

      Anna: : Hej Hanna,Se info i presentationen PTP-psykolog. Där kan du se att minst 1års tjänstgöring efter psykolog-examen och innan man kan få legitimation beviljad av soc.styrelsen krävs.
    • Elin

      Vad är skillnaden på ett kandidatprogram och ett vanligt?

      Hej! Jag går just nu i trean på gymnasiet och håller på och kollar på olika högskoleutbildningar. Jag skulle vilja plugga psykologi och undrar vad ett kandidatprogram är? Den är ju kortare än ett vanligt psykologprogram och undrar om man i såfall inte blir utbildad psykolog efter de tre åren?...

      Milla : : Hej Elin, Psykolog i Sverige är ett av de så kallade legitimationsyrken, så om man vill bli legitimerad psykolog är det strikt reglerat hur man kan bli det: man måste... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga