Helena
    Hej! Jag jobbar som sjukhuslärare och har en elev som vill läsa färdigt gymnasiet. Hen är inlagd på sjukhuset och fyller 20 under hösten 2018, har läst klart två år av Barn och fritid inriktning pedagogik men är nu utskriven från skolan. Hur kan jag hjälpa på bästa sätt? Alla gymnasiegemensamma och programgemensamma ämnena är klara och godkända. Det som saknas är Gy.arbete samt att hen vill läsa till Eng 6 och Sv 3. Finns möjlighet att plocka ihop övriga kurser själv och ändå få ut gy.examen ( om det kan bli ngt slags individuellt anpassat program) om hen kan få bli inskriven på en gy.skola igen? Eller är vuxenutbildningen det enda alternativet? Alternativt att hen blir inskriven igen på den gamla skolan och läser klart det sista året? Till saken hör att det ev. är fullt på den gamla skolan men jag skulle kunna få in hen på en annan skola men de erbjuder inte exakt samma inriktning hen läst tidigare. Summa summarum, behöver hen läsa klart sitt program inom Barn och fritid, inriktning pedagogik, eller kan hen studera på en annan gy.skola där de ej erbjuder det programmet men ändå att de kurser som hen vill läsa finns och även få ut sin examen? Lång och krånglig fråga kanske =) Tack på förhand!

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Helena,

    reglerna säger att man efter 1 juli det kalenderåret man fyller 20 år hör till Komvux och kan bli inskriven på gymnasiet senast 30 juni det kalenderåret.

    Det är alltså i första hand en fråga till Komvux i den kommunen där hen är folkbokförd. På komvux kan man göra Studieplanering mot Examensbevis. Komvux kan ofta erbjuda läsa på distans.

    Vi blir tacksamma om du vill kika på yrkespresentation sjukhuslärare och ge oss dina synpunkter.

    Ang. examensbevis från komvux
    Betyg i Idrott och hälsa 1 får sedan 1 jan 2017 ej ingå; 2400 betygsatta poäng krävs.Gymnasiearbete och några andra kurser måste tvunget vara betygsatta med E, ej F. För övrigt kan man ha max 150 poäng F-betyg i examensbeviset från komvux.
    Godkända betyg i eng 6 och svenska (eller svenska som andraspråk) 2 och 3 kan finnas med i yrkesexamen eller kan finnas utanför - på ett separat dokument. Båda varianter ger behörighet till högskolestudier.

    Frågor och svar taggade med 'beteendevetare examen' (3 st.)

    • Sociolog

      Arbeta utomlands som sociolog?

      Hej Jag har studerat till Sociolog i Lunds universitet och undrar ifall man kan arbeta med sin kandidat utomlands? Funderar på ifall jag skall flytta till Spanien men vet inte hur det ser ut där borta? Finns det jobb inom just detta arbetsområde?

      Mikael: : Hej! Vänd dig till den spanska ambassaden och fråga om yrket Sociolog är i Spanien reglerat eller inte. Om inte då bestämmer varje arbetsgivare själv med vilken utbildning hen anställer men... Läs hela svaret
    • Anonym

      Bygga eget program?

      Hej, om jag vill läsa beteendevetare, finns ett kandidat program i Lund men för höga intagningspoäng, kan man bilda sitt egna program?

      Anna: : Hej Ellinore, yrket Beteendevetare>> är mycket "brett"; man kan inrikta sig inom olika områden och man kalla sig för beteendevetare med ett antal diverse olika utbildningar "i bagaget". Det är så klart... Läs hela svaret
    • Fanny

      Jag har undrar om det spelar någon roll vart man tar ut examen?

      Jag studerar till beteendevetare. Har läst inriktningskurserna (sociologi) på Mälardalens högskola men sedan läst kurser utanför programmet (resterande 90 HP). Ska lösa sista inriktningskursen nu men sedan läsa sista fristående kurserna i sommar/höst. Det jag undrar är, kommer jag behöva ta ut...

      Anna: : Hej Fanny, En kandidatexamen tar man ut på den högskola/universitet där man läser sin kandidatkurs som är en kurs där man uppnått kandidatnivå. Det kan... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga