1 Svar

    Daniel SYV

    Hej Tim!

    ”Förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl” innebär att en sökande som under sin skolgång har haft försvårande omständigheter p.g.a. t.ex. en funktionsnedsättning, kan söka förtur. De måste bifoga intyg som påvisar de särskilda skälen.

    Förtur av särskilda skäl används mest av utbildningar som inte har så stor sökandetryck, alltså inte har väldigt stor konkurrens till sina utbildningsplatser.  Det finns en hel del "problematiskt" kring detta som gör frågan väldigt komplex. 

    • Anna :

      Rätt svar, Daniel, men jag vill lägga till följande: "Förtur med hänsyn till särskilda skäl bedöms av respektive högskola/universitet, så man får höra sig för till just det aktuella lärosäte, för att se hur man ska gå tillväga, bl.a vilka intyg som man behöver skicka in. Det finns ingen generell hantering av detta." - och detta enligt ett svar (7 maj 2021) från Antagningshandläggare på Avdelningen för antagning och studentstöd på UHR.

    Frågor och svar taggade med 'två examina' (2 st.)

    • Diana

      Vad gör de olika högskole/universitet exam för skillnad?

      Vad gör det för skillnad om man plugga till kandidat + evtl. master eller pluggar bara en till högskoleexam? Tänker främst om det på något sätt skiljer sig ifrån varandra och kan påverka en till framtida jobbtillfällen.

      Milla : : Hej,masterprogrammen ligger på Avancerad nivå (till skillnad från de programmen som ligger på grundnivån). På den avancerade nivån fördjupar man sig... Läs hela svaret
    • Olivia

      Dubbelexamina onödigt eller inte?

      Hej! Jag studerar för tillfället till en kandidat i kriminologi med sociologi som breddningsämne. Jag undrar om det skulle gynna mig att ta ut en kandidat i sociologi också eller är det bara dumt eftersom båda utbildningarna är samhällsvetenskapliga? Mvh, Olivia

      Anna: : Hej Olivia; det är inte fel att ha två kandidatexamina (om möjlighet finns och inte tar för mycket resurser från dig) - det kan gynna dig i arbetslivet, tycker jag.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga