Olivers
  Hej! Jag tog mitt IB DP examen i Maj 2018, men fick bara 3 poäng i HL Physics, och därmed fick inte diplom. Jag tänker ta om detta examen, men ville kolla vad det finns för andra vägar in till högre studier.

  Eftersom jag inte har grundläggande behörighet, måste jag gå om en hel gymnasieutbilding eller kan jag lägga till mina nuvarande betyg inom IB DP (alltså exkluderande Physics retakes)?

  1 Svar

  Anna SYV på FrågaSYV

  Hejsan,
  du har följande alternativ, förutom att via Retakes få IB-diplom:
  -- söka till Allmänna kurser på folkhögksolorna och där läsa mot omdöme om grundläggande behörighet (det tar minst ett år);
  -- söka till komvux och där läsa mot examensbevis (det tar 3 år);
  -- jobba i minst 3 år på minst halvtid och läsa eller göra prövningar i några gymnasiekurser på komvux/prövningsenheten och bli behörig genom "en annan väg"/reell kompetens; för konkurrens gör du i så fall högskoleprovet.

  • : Hej! Tack för svaret! Skulle mitt omdöme i folkhögskolan baseras på mina IB betyg också, eller är det som att börja helt från början?
  • Anna :

   Det är inte som att börja "helt från början". Folkhögskola gör bedömning om dina kunskaper och "omfattning av studierna", alltså att du läst på gymnasial nivå i minst 2 år, och då kan du uppnå omdöme på ett år. annars så tar det, vanligtvis 3 år, om man läser mot omdöme om grundläggande behörighet på en folkhögskola.

  • : Hej! Om mina betyg inom IBDP räcker för grundläggande behörighet, räknas de fortfarande som gymnasiepoäng? isf hur många?
  • Anna :

   För att få rätt svar råder jag vända dig till Antagning.se - du kan t.ex ringa 0771-550720 och tel.tid är på vardagar kl.9-16; om du vänder dig till SYV på komvux kan hen ta hjälp av experter i fall hen inte kan svaret "på raka arm"; även SYV-ar som jobbar på IB-gymnasieskolorna borde kunna svara (t.ex bör du kunna få hjälp av en SYV på den gymnasieskola som du tidigare var elev på). Din fråga är så pass ovanlig för oss som svarar på här på forumet, att vi vill inte ge oss in i att svara, för att risken är stor att du i så fall får fel svar, och det hjälper ingen. Om du nu är folkbokförd i en annan kommun än den kommunen du läste i när du gick på gymnasiet, kan du vända dig till utbildningsförvaltningen i den kommunen där du nu är folkbokförd i - de borde kunna "anvisa" dig till en SYV på en IB-gymnasieskolorna, som kan förhoppningsvis ge rätt svar "på raka arm" eller vet i alla fall hur hen går tillväga för att få fram rätt svar som blir till hjälp för dig.
   Allmänt gäller: grundläggande behörighet kan man få på flera Olika sätt. De som läste på IB och som ej genom de studier uppnådde grundläggande behörighet, brukar allt som oftast söka till allmänna kurser på folkhögskolorna där de kan (som snabbast) på ett år uppnå Omdöme om grundläggande behörighet; ett annat sätt är Retakes på sin "gamla" skola. Ännu ett sätt är att skaffa sig 3-årig arbetslivserfarenhet och ett antal godkända betyg i gymnasiala kurser - den ingången till högskolestudier heter "En annan väg; reell kompetens"; läs om det på antagning.se/sv/dina-betyg/en-annan-väg

  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga