Frågardigsyv

    hej jag läser svenska ett och jag undrar om jag behöver även läsa svenska 2 och svenska 3 för att kunna söka in till universitet. Min fråga är alltså om jag behöver läsa svenska 2 och svenska 3 eller räcker det med svenska 1. Tack för svar.

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej,

    om du vill läsa på universitetet eller högskola i Sverige, behöver du skaffa dig grundläggande behörighet till högskolestudier och där ingår det bland annat godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk 2 och 3. Så mitt svar är - Ja, du behöver läsa svenska eller svenska som andraspråk 2 och 3 och få godkända betyg i de kurserna.

    Studie- och yrkesvägledare
    • Frågardigsyv : Tack för svaret! Är det både svenska 2 och svenska 3 jag behöver?
    • Milla :

      Kursen svenska 3 bygger på kursen svenska 2, vilket du kan se information om på skolverkets hemsida. Utan goda kunskaper i svenska 2 är det svårt (kanske t o m omöjligt) att få godkänt betyg i svenska 3. Men, formellt sett, kan det vara olika regler, beroende på det sättet som du har eller skaffar dig grundläggande behörighet på: t.ex om du har fullständig gymnasieutbildning från utlandet som bedömdes av UHR, universitets- och högskolerådet, ge dig grundläggande behörighet om du kompletterar med vissa kurser (nästan alltid i svenska + ofta i engelska) då framgår det av beslutet/bedömningen vilka kurser du behöver komplettera med - och i det fallet så kanske det, formellt sett, inte krävs att du har betyget i svenska 2, utan det är OK att endast inkomma med godkänt betyg i svenska 3 eller med godkänt resultat från TiSUS-test (se vad som står i bedömningen från UHR i så fall). Men om du läser mot examensbevis på gymnasiet eller på komvux, då är godkända betyg i både svenska 1, 2 och 3 obligatoriskt att ha. Svenska 1 - för att över huvudet taget kunna få ut examensbevis (för Yrkesexamen räcker det med svenska 1) och i svenska 2 och 3 för grundläggande behörighet. I vilket fall, så råder jag dig läsa svenska 2 och sedan 3.

    Frågor och svar taggade med 'inriktningar på EK' (3 st.)

    • Emilia

      Vad är skillnaden på inriktningarna ekonomi och juridik?

      Om jag väljer att gå ekonomi inr juridik kan jag då välja att plugga bara ekonomi på högskola efteråt eller kan jag bara vlja olika typer av juridiska inriktningar?

      Anna: : hej Emilia,det är väldigt många utbildningar man kan bli behörig till på eftergymnasial nivå, oavsett vilket program och inriktning man - på gymnasiet -... Läs hela svaret
    • Urban

      Behörighet till revisorutbildningen?

      Hej, jag undrar vad för behörighet man behöver från gymnasiet till att komma in på en revisorsutbildning? Just nu så går jag på ekonomiprogrammet. Ska man välja ekonomi eller juridik inriktningen? MVH Urban.

      Anna: : Hej Urban, läs gärna på www.framtid.se/yrke/revisor där det även förklaras vad för utbildning som krävs. Det är ekonomiprogrammen på högskolenivå som du... Läs hela svaret
    • samuel

      Ekonomi inrk juridik?

      Är det värt att läsa Ekonomi-juridik eller är det bättre att läsa ekonomi-ekonomi. Vad är skillnaden mellan de två inriktningarna och vilka jobb möjligheter finns det i framtiden?

      Milla : : Hej! Skillnad mellan inriktningarna på ekonomiprogrammet kan du se på http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_EK.pdf Det är i första hand vidarestudier som är tänkta efter högskoleförberedande program och man blir... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga