1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej,

    ingenjörsutbildningar i Sverige på högskolenivå kräver för särskild behörighet godkända betyg i Fysik 2, Matematik4 och kemi 1 (ibland också i kemi2).
    På Samhällsvet.porogrammet läser man inte kemi och fysik och inte mer matte än matte 2 /i alla fall som obligatoriska kurser/.
    Du behöver alltså läsa Fysik1a och sedan 2; Kemi1 (kanske också kemi2, beroende på exakt vilket program på högskolenivå du vill söka till) och Matematik 3 och 4.
    Jag tror inte du kan läsa alla de kurser under gymnasiet; det finns ej utrymme för det inom Samhällsvet.programmet.
    Mycket bra om du kan läsa matte 3 på gymnasiet; för att du blir i så fall även behörig till de olika naturvetenskapliga basår (det finns högskole-basår som endast kräver matte 2 men i Sthm och Gbg brukar det krävas matte 3, lägst betyget E).

    Om du nu har påbörjat år 2 på gymnasiet, så kanske du kan tänka dig försöka byta till år1 på Naturvetenskapsprogrammet eller på Teknikprogrammet. Med det blir inte din utbildning (innan högskola/universitet) längre; för att i fall du stannar på SA, behöver du komplettera efter gymnasiet i minst ett år. Men det är inte garanterat att komma in på kompletterade utbildningar efter gymnasiet; du ska kunna söka till komvux, till folkhögskolorna och till basår på högskolenivå men det finns ju ingen garanti på att få plats... Sedan finns det fördelar att vara Gymnasie-elev under så lång tid som möjligt: bl.a gratis lunch på skolan, gratis läroböcker och åkkortet - allt detta får du inte efter gymnasiet; läser man på komvux, betalar man själv för resor (inga åkkort) och får ingen mat på skolan gratis; även läroböckerna får man själv bekosta... så det finns många fördelar i att byta program nu - medan du troligtvis ännu kan göra det.
    Jag rekommenderar i första hand TE/inriktning Teknikvetenskap - utifrån dina framtida planer. TE/Teknikvetenskap erbjuds idag på ca 125 gymnasieskolor i Sverige. I Stockholm erbjuds TE/teknikvetenskap på följande gymnasieskolor - se listan här.
    Och du kan även söka till år1 på gymnasiet till hösten 2020, utifrån din ålder. Sedan kanske du blir för gammal, för att från 1 juli det kalenderåret man fyller 20 år, hör man till Komvux i stället för ungdomsgymnasiet.

    Vänligen
    Julia

    Frågor och svar taggade med 'betalning' (2 st.)

    • Maryam

      Kan jag betala för prövning?

      Hej! Jag började i höst gymnasiet, men skolan jag går på erbjuder inte arabiska som moderna språk. Jag frågade rektorn om prövning i arabiska. Men hon sa skolan inte kan betala. Jag undrar om jag själv kan betala eller om jag kan göra det under exempelvis sommarlovet? Så jag hinner göra...

      Anna: : Hej Maryam, det är enligt reglerna så att det Endast i fall en kurs finns i Din IndividueIIa Studieplan som du under din gymnasietid har rätt att göra prövning i den kursen. Om du kan se till att... Läs hela svaret
    • Cecilia

      Frisök = hemkommunen måste betala plats?

      Hej! Min fråga gäller när en elev ansöker till en utbildning i annan kommun, som finns i hemkommunen (ej samverkan). Ingen ansökan behöver göras till hemkommunen för att "få" bli antagen via frisök? Eleven kan inte nekas, eller?

      Milla : : Hej Cecilia! Ja, det är reglerat i Skollagen att i fall det är fråga om NATIONELLA GYMNASIEPROGRAM då måste hemkommunen betala för plats. Däremot om det är en en fråga om Introduktionsprogrammen,... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga