Max
    hej jag går första terminen i ettan och vill byta från natur till samhälle.
    Om det finns en ledig plats på samhälle, kan jag bara läsa vidare med den klassen eller måste jag gå om höstterminen?
    Om det skulle uppstå en ledig plats nu efter höstlovet, kan jag byta direkt till samhälle eller måste jag vänta tills efter jullovet?
    tacksam för svar!

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej Max,
    du måste kontakta rektorn på Samhällsvetenskapsprogrammet med frågan om det finns lediga platser.
    Det är bäst att kontakta rektorer på flera olika skolor, då har du större chans att någon av dem svarar att det finns plats. Gör det snarast möjligt, vänta inte på ngt. för att det blir svårare att byta - ju längre du väntar: det läses en del olika kurser på NA och SA och det blir svårare för att dig att komma in & läsa ikapp - ju längre in i terminen det är.
    Andra alternativ för dig är att fortsätta läsa på NA första året, försöka få godkända betyg i kurserna - så många som möjligt i å k 1 och byta under sommarlovet. Fördelen med det? Jo, det kan, för det första, uppstå lediga platser (vilket du är beroende av); för det andra, kan du ta med dig dina betyg från NA - till SA i alla de kurser som är samma (givetvis) plus att rektorn kan fatta beslut om ett Individuellt anpassat program och du kan i så fall få in andra kurser, som normalt sett inte läses på SA - in i din gymnasieexamen (för att slippa gå om å k 1).
    Ännu ett alternativ är för dig att söka till nästa års antagning på dina "gamla" betyg från å k 9 - till ett annat program (t.ex. till SA). Du konkurrerar du på samma villkor som nuvarande elever i å k 9. Nackdelen med det är att du blir ett år äldre än dina klasskamrater; FÖRDELEN med det är att - du blir ett år äldre än dina klasskamrater! *L* ;-) - ett år mognare med mer livserfarenhet.
    Börja med att fråga på SA (rektorn är den som säkert kan svaret) - om det finns lediga platser nu och om det i så fall inte är för sent att byta (återigen är det rektorn beslut som gäller).
    Vet inte var i landet du bor, kan därför inte skicka förslag på skolor som erbjuder SA i din närhet.
    Här http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium?query=&program=9&variant=&school_type=&view=list&county= kan du hitta skolornas presentationer inkl. kontaktuppgifter mm. Sortera ut på Län/kommun och även på inriktning - om du vill söka till en skola som erbjuder en speciell inriktning på SA.

    Önskar dig allt väl! Lycka till!
    Mikael SYV
    • : Tack för svaret! :)
    • Julia : Gick det bra med byte av program? Har du bestämt dig för ngt. alternativ! Vi på Fragasyv.se håller tummarna för dig! :-) Julia SYV

    Frågor och svar taggade med 'skötare' (3 st.)

    • Katarina

      Utbildning för att jobba inom psykiatrin?

      Hej! Jag undrar om man kan studera till socialpedagog/behandlingspedagog på yrkeshögskola om man vill jobba som skötare/inom psykiatrin?

      Milla : : Hej Katarina,det finns ett antal olika yrkeshögskoleutbildningar till socialpedagog/behandlingspedagog, som är olika till innehåll. Vissa av dem passar säkert bättre än andra. Jag... Läs hela svaret
    • Ellie

      Löneskillnader för Skötare?

      Hej! Jag undrar om Vård- och omsorgsprogrammet med inriktning psykiatri på Komvux är likvärdigt med Säters yrkeshögskoleutbildning "Skötare inom psykiatrisk vård"? Får man samma lön efter båda utbildningarna eller ligger ingångslönen högre om man läser yrkeshögskoleutbildningen för att bli...

      Anna: : Hej Ellie,Yrkeshögskoleutbildning ligger på Eftergymnasial nivå. Komvux utbilding Vård- och omsorg - ligger på Gymnasial nivå. Troligtvis kan man få högre lön med utbildning som ligger på högre nivå.
    • Saga

      Skötare eller undersköterska?

      Jag läser till undersköterska med inriktning psykiatri och är färdig i sommar. Har jag som undersköterska inom psykiatri samma arbete som en skötare inom psykiatri? Är det två olika utbildningar som ger olika jobb eller kan jag som undersköterska arbeta med samma sak som en skötare?

      Mikael: : De yrken du nämner är inte reglerade, ingen legitimation krävs, därför är det upp till varje enskild arbetsgivare att bestämma. Det finns inte några generella regler och olika lösningar förekommer.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga