Sebastian
    Hej! Jag ska börja gymnasiet snart. Jag har många frågor att ställa och har är de: Vad händer om man har haft A i engelska under alla tre åren på gymnasiet, men sedan på nattionela provet får man D, kan man fortfarande få A som slutbetyg? Det står att man kan få maximalt 22,5 meritpoäng, men för att söka universitet står det 300hp, hur går det till? Hur söker man universitet? Om jag får D som betyg i alla ämnen första året, C andra året och A tredje året, vilken slutbetyg kommer jag ha?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Sebastian,

    300 hp är det "längd"/volum på en högskoleutbildning; "hp" = högskolepoäng; man läser 30 hp per termin om man läser på heltid. Om man läser på halvtid på högskolenivå (på en högskola eller på ett universitet) läser man i så fall 30 hp per läsår.
    En högskoleutbildning som är på 300 hp är en heltidsutbildning som varar i fem år.
    300 hp har ingenting med att göra vilka betyg man har fått på gymnasiet.

    ****

    Angående 22,5 som MERITVÄRDE. Så som det funkar idag (kan bli förändringar pga Meritpoängen kanske tas bort; eller reglerna kring dem ändras... det finns förslag på det, men det vet vi ännu inte hur det blir); men som det fuknar idag, så får man 20.0 i JÄMFÖRELSETAL i fall man har alla A-betyg i alla kurser på gymnasiet. Betyget i Gymnasiearbete räknas inte in; för övrigt räknas in alla betyg man får under alla 3 år.
    Har man B-betyg i alla kurser på gymnasiet, blir jämförelsetal 17.5. Har man alla C-betyg - blir jämförelsetal 15.0.

     

    MERITPOÄNGEN är det Extrapoängen, som man får om man läser Engelska 7, Moderna språk 3 och 4 och/eller "högre kurser i matematik". Läs gärna om Meritpoängen /extrapoängen/ på www.gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng

    I ditt exempel: ang. betygen i Engelska på gymnasiet...
    Engelska 5 är en obligatorisk kurs på alla nationella gymnasieprogram;
    Engelska 6 läser man på de högskoleförberedande programmen.

    Engelska 7 är en valbar kurs, som många vill läsa bl a pga godkänt betyg i den kursen ger Meritpoäng.

    Om du t.ex går D betyg i Engelska 5; sedan C betyg i Engelska 6 och sedan A betyg i Engelska 7 - då blir genomsnittet inom engelska "medelsiffra" uträknat på 12.5... 15.0... och 20.0... men man räknar inte genomsnittet inom ett ämne, t.ex Engelska, utan man räknar jänomsnitt av ALLA KURSER som ingår under alla 3 år på gymnasiet.

    Ex. räknar man in betygen i Svenska 1, Svenska 2 OCH i Svenska 3 ... på samma sätt räknar man inte betygen i alla andra ämnen.

    Det är endast Gymnasiearbete /GA/ som inte räknas in. Dock måste man få E betyg i GA, för att i annat fall uppfyller man inte kraven och kan inte få Examensbevis>>.

     

    Jag råder dig försöka skaffa dig så bra kunskaper och så höga betyg i ALLA KURSER du läser på gymnasiet.

    bästa hälsningar & lycka till med dina studier

    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'steg 1' (4 st.)

    • Sara

      Kan jag validera min utbildning på högskolenivå?

      Hej! jag har precis avslutat tvåårig yrkesutbidning som KBT terapeut. Jag undrar om den motsvarar KBT steg 1? och min andra fråga är om jag kan validera utbildningen när jag får högskilebehöriighet? MVH/Sara

      Milla : : Hej! är det den här Kbt utb. /vasteras-yrkeshogskola/socialpedagog-inriktning-kbt-vasterasyrkeshogskola som du tog examen ifrån eller någon annan utb.?  Vad är ditt mål? är det psykoterapeut >> du vill bli?
    • Ienass

      Modernt språk 2 och 3 samtidigt?

      Hej ! Jag går på ettan NA Jag vill fråga om man får läsa franska 2 och 3 samtidigt. Jag tänkte att välja läsa franska 2 som utökad kurs och franska 3 som i-val. Alltså jag villa hinna läsa steg 4 i trean för att få meritpoäng .Jag tror jag kan klara dem för atr det är lätt för mig med språk...

      Mikael: : U-kurser, utökade (extrakurser) kan inte eleven Välja utan eleven får ansöka och rektor fattar beslut om det. Att läsa en eller flera U-kurser är ett undantag.  Angående läsa... Läs hela svaret
    • Cornelia

      Vad krävs för att utbilda sig till psykoterapeut?

      Hejsan! Jag är student på universitetet och pluggar till socionom. I framtiden vill jag utbilda mig till att bli psykoterapeut. Är det något som man gör under studiernas gång eller är det ett separat program och linje man går?

      Liselotte: : Hej Cornelia, psykoterapiprogrammet är ett separat program och för behörighet till det måste du bland annat ta ut examen som socionom + uppfylla även flera andra villkor.  

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga