Kimia
    När är det bäst att skriva Hp?,och från vilken ålder?.Är det fördelaktigt att skriva när man har läst till Eng6, Sva2 & Ma2a?.

    Mvh
    • : u tidigare desto bättre. Från nian eller första året i gymnasiet. Matten kommer du ha stor användning. Engelska och Svenska gäller detsamma tack vare att du får lära dig olika grammatiska regler (och lässtrategier m.m.)
    • Anna : Helt rätt, Brendan! men jag skriver ändå ett svar. Kommer snart... :)

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Kimia!

    Det finns statistik på personer som har gjort högskoleprovet många gånger och den visar på att majoritet uppnår "pik" (dvs bästa resultat) fjärde eller femte gången man gör HP och sedan kommer man inte högre upp, då har man uppnått sin fulla kapacitet.

    Det är ovanligt om man har lägre resultat andra eller tredje gången man gör HP. Visst kan det hända att man hade "en dålig dag" just när HP ägde rum... och visst stämmer det att man har bättre möjlighet att uppnå högre resultat om man läste mer matte först och så kostar det pengar, avgiften höjdes i år från 350 kr till 450 kr och man får inte pengarna tillbaka i fall man inte kommer till provtillfälle.

    Så i fall man planerar göra HP fem gånger - tar det 2,5 år och kostar över 2 000 kr. Det är en investering och man själv får ta ställning till om man har råd.

    Jag tycker att det är bra att göra HP vid det "första bästa tillfälle" - om man har råd, givetvis. Då har man "testat det" och vet hur det känns att sitta och göra flera tester under en och samma dag. Man får sitt resultat ca fyra veckor efter HP och kan sedan bestämma om man anmäler sig till nästa tillfälle eller om man "hoppar över" en gång och kanske anmäler sig om ett år i stället eller kanske inte alls... det är ändå frivilligt att göra HP.

    Det är mina bästa tips och råd. Bestäm själv (eller snarare i samråd med dina vårdnadshavare) hur du vill göra.

    Lycka till!
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'jobba på bank' (2 st.)

    • skrrt

      Vilken universitetsutbildning?

      Hej! Jag skulle gärna vilja studera någonting som ger mig möjligheten att bli fondförvaltare eller investerare på en bank eller fond. Jag vill gärna studera i stockholm och kollar på SU. Det finns bland annat företagsekonomi (kandidatexamen) samt...

      Mikael: : Hej Ali,för att få lov att jobba som Fondförvaltare, så krävs det högre utbildning inom ekonomi. Ofta är man i grunden Civilekonom eller Ekonom, utbildad... Läs hela svaret
    • Melinda

      Andra vägar till att bli ekonom?

      Hej, hade tänkt läsa högskola/universitet hösten 2018. Undrar om det finns andra vägar till att bli ekonom. Jag menar, det finns ju självklart andra program man kan läsa men där man kanske kommer behöva att lägga till extra kurser för att få en ekonom examen. Varför jag frågar är för att jag...

      Anna: : Hej Melinda, vem som blir en "ekonom" är inte helt klart... det är inte ett legitimationsyrke. Man kan t.ex ta yrkeshögskoleexamen som Ekonom; på gymnasiet kan man bli "diplomerad... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga