Elin 22 år
  Hej!
  Vi 99:or gjorde nationella prov i matte förra veckan och jag kände direkt att "artans, detta kan inte jag riktigt" fast det var igentligen superenkelt bara att vi hade inte jobbat med det på flera år så jag hade behövt en repetition av det hela vilket vi inte hade! Vi har även haft en kass mattelärare på sistone!
  Jag har just nu D i matte och har haft det sedan VT i 8:an, innan dess hade jag precis fått ett E och innan dess hade jag F när jag var mindre. ( i 6:an,7:an)
  Denna terminen har jag dock bara presterat E på alla matteprov vi haft men nära att få D på dem ,så ungefär som förra terminen. MEN på nationella provet ringde min mentor (även en andra matte lärare till min klass) och sa att jag inte hade tillräckligt med poäng för ett E! Och det var det minsta jag räknat med ,jag hade egentligen räknat med C här, men jag blev jätte chockad och hon sa att jag bör ändra mitt gymnasieval, jag hade valt IB som första, sedan Naturvetenskapsprogram bara och det är det jag faktiskt vill, bara!
  Men eftersom att IB verkligen sägs vara så svårt och jag vet inte om jag vill det, och eftersom att Engelska inte är mitt modersmål och eftersom att jag inte ens fattar skiten på svenska kanske inte saker löser sig bara för att jag gör det på engelska?
  Så jag gick till min skolas SYV idag och ändrade mitt val, jag valde förstaval Naturvetenskapsprogrammet och som 2:a samma fast på en annan skola, och IB som 3:a men förmodligen kommer jag inte in där.

  Nu är det inte så att jag riskerar att få F i matte eftersom att jag har presterat så väl innan , men jag ligger på gränsen och jag får nu en sänkning från D till E i matte!
  Vi hade även NP i Fysik för några veckor sedan och där fick jag precis ett E, fysik har aldrig varit min starkaste sida men jag har alltid älskat fysik, vi har bara inte jobbat om det jag verkligen kan än, om något!
  Mina andra betyg är Fysik=E, Kemi=D, Biologi=D, Teknik=C, och SO-ämnerna Religion=C, Historia=C och Geografi=E, Samhällskunskap=D
  Tänker bara tillägga att jag har naturligt lätt för att argumentera och ordbajsa, och därför har naturligt lätt för Religion och Historia! Men det är ingenting jag vill studera vidare på eftersom att jag vill bli ingenjör.

  Så min fråga är egentligen, tror du att jag kommer klara Naturvetenskapsprogrammet? Min SYV sa att dem rekommenderar minst ett C i matte och NO-ämnerna när man går ut 9:an! Jag är ju inte ens nära där! Ingenting annat känns bra och jag har en stor klump i magen nu, känner mig alldeles gråtfärdig jag vet inte vad jag ska göra, och mina föräldrar vet om?

  2 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Elin!

  Om du vill bli ingenjör, så är det kanske Teknikprogrammet som jag tänker på i första hand, inte Naturvetenskapsprogrammet.

  Ingenjör kan man bli även om man läser andra program, till exempel El/energi programmet eller Industritekniska programmet. Man lägger då till extra kurser i matte och för grundläggande behörighet. I "värsta fall" får man läsa kompletterande kurser på Komvux efter gymnasiet (en termin eller ett år) - eller Tekniskt basår på högskolan.

  Att gå ett yrkesprogram och sedan Tekniskt basår på högskola kan vara en bättre väg och detta pga flera anledningar:
  1. man får ett yrke som man kan "falla tillbaka på" - t.ex. elektriker eller tekniker inom industri;
  2. om man utbildar sig till ingenjör sedan, har man bättre förståelse för hur "det hela " går till om man börjar från början - med teknisk produktion "på golvet";
  3. efter ett Tekniskt basår på högskolan kan man få platsgaranti på ingenjörsutbildninen - så man garanterat kommer in på högskola;
  4. på ett yrkesprogram kan man bli Lärling och få 1000 kr. extra i månaden från CSN i Lärlingsersättning;
  5. det är lättare att få sommarjobb & extrajobb om man går ett yrkesprogram.

  Om du vill gå ett högskoleförberedande program (trots att det finns många fördelar med yrkesprogram) då skulle jag rekommendera Teknik (bl a pga det finns ett tekniskt fjärde år - man har, alltså, möjlighet att läsa på gymnasiet i 4 år och bli gymnasieingenjör om man läser Teknikprogrammet).

  Annars så kanske det är en bra idé att du söker Ekonomiprogrammet till en skola som erbjuder båda inriktningar: ekonomi & juridik. Inriktning läser man från åk2. På inr.Ekonomi läser man Matte 3 som en obligatorisk kurs och på inr. juridik läser man Matte 2b "bara" - du kan under åk1 känna på matte på gymnasiet och bestämma innan åk2 vilken inriktning du väljer.

  Du kan bli ingenjör i framtiden även om du läser Ekonomi eller Samhällsvetenskapsprogrammet.

  Undrar varför du valde Naturvetenskapsprogrammet i första hand? Det är OK, man kan bli ingenjör efter NA, men jag tycker det finns mer fördelaktiga alternativ för dig.

  Du kan visa mitt svar för dina föräldrar, prata med dem och ni är välkomna att höra av er igen.
  Jag skall försöka ge så mycket hjälp jag kan för att stödja dig i ditt gymnasieval.

  Med vänlig hälsning
  Mikael

  Hej igen!

  Om du är säker på ditt val - Naturvetenskapsprogrammet - och dina föräldrar stödjer dig i ditt val (du är inte myndig och deras samtycke krävs) så är det så. Då söker du NA i första hand.

  Jag förklarade i mitt svar hur jag tänker och varför jag hade andra förslag men det är inte mitt beslut vad du väljer till gymnasiet.

  Ang. flight-crash investigator så är det olika yrkeskategorier som jobbar med det: bl a jurister, fotografer, ingenjörer. Val av gymnasieprogram är inte avgörande för dina framtida yrkesmöjligheter. Det går att komplettera efter gymnasiet - både på Komvux och på det Tekniska basåret på högskolan och även genom självstudier och efterföljande prövningar.

  Du uppgav i din fråga om att SYV på din skola rekommenderar att man har lägst C i matte & fysik för att lyckas på Naturvetenskapsprogrammet. Jag håller med. Jag skulle rekommendera exakt samma sak, men det är inte mitt beslut. Jag kan bara ge dig råd. Teknikprogrammet & Naturvetenskapsprogrammet - är två program som har den tuffaste matten av alla gymnasieprogram. Dessutom läser man kemi och fysik som obligatoriska ämnen. Det gör man inte på något av de andra program.

  Oavsett vad du och dina föräldrar bestämmer er för ang. ditt gymnasieval, önskar jag dig stort lycka till.
  Mikael
  • Elin Hej Mikael!
  • Elin Jag vill verkligen inte gå något annat program, verkligen inte yrkesförberedande och verkligen inte teknikprogrammet eftersom att skolorna där jag bor inte är bra, de som erbjuder teknik. Språk vill jag läsa och det erbjuder inte heller Teknikprogrammet. Jag har inte helt bestämmt mig än för vad jag vill bli men någonting åt det hållet och då vill jag gå Naturvetenskapsprogrammet, jag skulle även kunna tänka mig att bli lärare, kemist, forskare, advokat osv men allra mest skulle jag vilja bli "flight-crash investigator" om du vet vad det är.
  • Elin Jag är mer orolig bara över om jag kommer klara av naturvetenskapsprogrammet, alla säger att det är så svårt och det är as låg intagningspoäng där jag bor (växjö) eftersom att så få "vågar" ge sig in i skiten sägs det.
  • Mikael Skriver utökat svar till dig nu.
  Läs alla kommentarer
  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hejsan!

  Jag vill ge dig tips på vår länksamling http://www.fragasyv.se/dokument#Studera_mera med bra länkar för självstudier- bl a Tips om Studieteknik och bra sidor där hjälp med matten finns och även några andra ämnen också.

  Du kan, om du vill, oavsett vilket program du söker i första hand - bedriva lite självstudier. Då blir det betydligt lättare när gymnasiet börjar.

  Önskar dig stort lycka till med ditt gymnasieval & med allt annat!
  Håller tummarna för dig!
  ANNA

  Frågor och svar

  • Alex 21 år

   Går det att välja dessa?

   Hej går det att välja moderna språk 4 och 5 som individuellt val för 200p , läser ekonomi ekonomi. Jag har även läs moderna språk 3 och jag antar det ger 100p för ''Programgemensamma ämnen 350 p''

   Mikael SYV: Hej Alex,den generella programplanen för Ekonomiprogrammet finner du här: gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/EK/programplan/Programplan_EK.pdf---- Och du har alldeles rätt: en kurs i ämnet moderna språk... Läs hela svaret
  • Veronica 19 år

   Läsa om modernt språk 1 på gymnasiet?

   Hej, Får man läsa om ett modernt språk steg 1 på gymnasiet, trots att man fått ett godkänt betyg i 9an? Står detta någonstans i skollagen, skolverket eller gymnasieförordningen? //Fröken V

   Mikael SYV: Hej Veronica!Vi har nu ställt frågan till skolverket. Vi har tidigare pratat i telefon med en sakkunnig på skolverket och jag minns att vi fick då svar att även om eleven fick F i moderna... Läs hela svaret
  • Jana 17 år

   Kan man göra prövning i början av kursen?

   Hej, Jag har precis börjat kursen moderna språk steg 4 där jag läser mitt modersmål men mina språk lektioner krockar med mitt schema och undervisningen i skolan. Därför måste jag välja att antingen missa min lektion i skolan eller min språk lektion. Därför undrar jag om man kan göra någon...

   Mikael SYV: Hej Jana,prata om det med SYV-en på din skola. Ytterst blir det ett beslut som rektorn på din skola kommer att fatta. Några regler kring den situationen som du beskriver finns inte.Eleven har... Läs hela svaret
  • Quinn 15 år

   Child Life Specialist motsvarighet i Sverige?

   Hej! Jag vill väldigt gärna bli en s.k "Child Life Specialist", men jag hittar inget yrke som är precis det. Finns det en sådan motsvarighet i Sverige? En CLS förbereder barn inför olika behandlingar/provtagningar och hjälper dem igenom det.

   Mikael SYV: Hej Quinn!Kika gärna på framtid.se/yrke/lekterapeut och kanske även på Framtid.se/yrke/sjukhusclown
  • sket 21 år

   Vad kan man bli med förskollärarexamen?

   Som titeln lyder, vad kan en legitimerad förskollärare arbeta med bortsätt ifrån förskollärare? Kan man jobba på skolbibliotek? adminstratör? eller annat? Tacksam för svar

   Mikael SYV: Hej Sket!yrken som Skolbibliotekarie och Administratör är i Sverige icke-reglerade, alltså får arbetsgivare anställa vem de vill för att jobba inom de yrken. Min gissning är att om... Läs hela svaret
  • SYV-besökare 34 år

   Skiljer sig kraven för studier utomlands från de svenska?

   Hej, många ungdomar säger att de vill läsa efter gymnasiet utomlands. Hur skiljer sig behörighetskraven och antagningsgränser i andra länder, jämfört med de svenska? Var ska man få den information ifrån? Tack för alla tips.

   Peter SYV: Hej,tack för din fråga om högre studier utomlands."Utomlands" är ett väldigt vitt begrepp. Olika villkor kan gälla i olika länder.Generellt gäller... Läs hela svaret
  • Fatima 19 år

   Högskoleingenjör datateknik vs datateknik och mobil IT?

   Hej, jag undrar vad skillnaden mellan högskoleingenjör datateknik OCH högskoleingenjör datateknik och mobil IT. I t.ex malmö universitet finns det endast med mobil IT men inte i andra. Skiljer de sig mycket? Får man exakt samma behörigheter? Är det...

   Anna SYV: Hej Fatima!Det finns väldigt många olika högskoleingenjörsprogram. De kan ha samma namn med olika innehåll eller så kan de ha olika namn med nästan identiskt... Läs hela svaret
  • Jacob 21 år

   Funderar på att byta studieort men vill inte förlora min plats?

   Hej, Jag läser min första termin på juristprogrammet i Göteborg. Efter några veckor på programmet känner jag mig lite osäker på om det verkligen är här jag vill plugga. Min första fråga är om det går att byta...

   Anna SYV: Hej Jacob,vad Antagning.se har tidigare förklarat för oss är följande: på kurser som ingår i din nuvarande utbildning (det programmet du läser nu) har du... Läs hela svaret
  • Vägledare 50 år

   Vilka lösningar finns om studiemedel är slut?

   Hej, jag undrar om ni har några tips på lösningar i en sådan situation när en person är i slutet av en lång utbildning, t.ex läkarprogrammet, och har en termin kvar på programmet men studiemedel är helt slut. Ska man hoppa av utbildningen, när det är en termin kvar bara? Eller vad ska man göra?...

   Daniel Larsson: Hej och tack för din fråga om studier i situationen när studiemedelsveckorna är slut.Att studiemedel tar slut (veckorna med studiemedel tar slut) borde inte komma som en överraskning.... Läs hela svaret
  • Viktor 19 år

   Jobb utan eftergymnasial utbildning?

   Jag gick naturvetenskapligt program på gymnasiet och tror mig ha valt helt fel utbildning på universitetet. Jag har hittat en annan utbildning som är mycket intressantare, men som tyvärr inte börjar förrän nästa år. Saken är det att jag...

   Anna SYV: Hej Viktor! Kika gärna på en sammanfattning på framtid.se/yrke/gymnasiekompetensyrken där vi listar upp ett stort antal yrken där möjlighet kan finnas att få jobb utan att man på... Läs hela svaret
  • Anonym 22 år

   Tillgodoräkna kurser tandläkarprogrammet?

   Hej! Jag blir förmodligen antagen till tandläkarprogrammet i Göteborg denna vår, men vill helst studera i Malmö. Om jag går en termin i Göteborg, kan jag då tillgodoräkna deras kurser om jag börjar i Malmö till hösten? Hört att det främst är teori i oralhälsa första året, så kanske det går?...

   Anna SYV: Hej,jämför vilka kurser som ingår första terminen i de båda programmen. I vilken ordning man läser kurserna behöver inte vara identiskt på olika lärosäten,... Läs hela svaret
  • Elin 17 år

   Psykologprogrammet utomlands?

   Hej! Jag är väldigt intresserad av att bli psykolog men tror tyvärr inte att mina betyg räcker till så tänker satsa stenhårt på högskoleprovet, men har hört att det är svårt att höja sig där. (Tänker givetvis...

   Anna SYV: Hej Elin!Gör högskoleprovet så många gånger du kan. Har man flera resultat är det högre HP-resultat som gäller.***Vad gäller att med utländsk psykologexamen få jobba... Läs hela svaret
  • Emelie 26 år

   Avslag av csn otillräckliga resultat?

   Hur många YH poäng ersätter en 100 poängs kurs på komvux? Om jag tex saknar 30 YH poäng för att få csn, hur många kurser måste jag läsa då?

   Mikael SYV: På en termin (20veckor) på heltid läser man 100 YH, yrkeshögskolepoäng. På samma tid läser man 400 gymnasiala poäng. Om man tittar endast på studietid eller volym av... Läs hela svaret
  • Agata 21 år

   Påverkas meritpoäng av betyg?

   Hej! Jag undrar om meritpoängen ändras beroende på vilket betyg man får? Jag vill läsa en kurs Moderna Språk 4. Jag vet att man kan få 1 meritpoäng för den kursen. Får man 1 poäng oavsett om man får betyget E eller A i kursen? Eller får man t.ex. 1 meritpoäng om man får betyget A, 0,75...

   Anna SYV: Hej Agata!Du får gärna läsa en sammanfattning på gymnasieGuiden.se/merit där det bl.a förklaras om att betyg i kurser som ger dig meritpoäng räknas även in i ditt... Läs hela svaret
  • Maria 20 år

   Vad ska jag göra för att komma in på Läkarprogrammet?

   Hej! Jag gick ekonomiprogrammet med inriktning juridik på gymnasiet men går nu andra terminen på sjuksköterskeprogrammet. Har alltid velat bli läkare men gav upp pga att jag inte hade tillräckliga betyg, men har nu ångrat mig och vill försöka...

   Anna SYV: Hej Maria!jag vill börja med att "påminna" om att du även kan kika på yrken som Specialistsjuksköterska och Barnmorska, det finns alltså... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga