Elin 22 år
  Hej!
  Vi 99:or gjorde nationella prov i matte förra veckan och jag kände direkt att "artans, detta kan inte jag riktigt" fast det var igentligen superenkelt bara att vi hade inte jobbat med det på flera år så jag hade behövt en repetition av det hela vilket vi inte hade! Vi har även haft en kass mattelärare på sistone!
  Jag har just nu D i matte och har haft det sedan VT i 8:an, innan dess hade jag precis fått ett E och innan dess hade jag F när jag var mindre. ( i 6:an,7:an)
  Denna terminen har jag dock bara presterat E på alla matteprov vi haft men nära att få D på dem ,så ungefär som förra terminen. MEN på nationella provet ringde min mentor (även en andra matte lärare till min klass) och sa att jag inte hade tillräckligt med poäng för ett E! Och det var det minsta jag räknat med ,jag hade egentligen räknat med C här, men jag blev jätte chockad och hon sa att jag bör ändra mitt gymnasieval, jag hade valt IB som första, sedan Naturvetenskapsprogram bara och det är det jag faktiskt vill, bara!
  Men eftersom att IB verkligen sägs vara så svårt och jag vet inte om jag vill det, och eftersom att Engelska inte är mitt modersmål och eftersom att jag inte ens fattar skiten på svenska kanske inte saker löser sig bara för att jag gör det på engelska?
  Så jag gick till min skolas SYV idag och ändrade mitt val, jag valde förstaval Naturvetenskapsprogrammet och som 2:a samma fast på en annan skola, och IB som 3:a men förmodligen kommer jag inte in där.

  Nu är det inte så att jag riskerar att få F i matte eftersom att jag har presterat så väl innan , men jag ligger på gränsen och jag får nu en sänkning från D till E i matte!
  Vi hade även NP i Fysik för några veckor sedan och där fick jag precis ett E, fysik har aldrig varit min starkaste sida men jag har alltid älskat fysik, vi har bara inte jobbat om det jag verkligen kan än, om något!
  Mina andra betyg är Fysik=E, Kemi=D, Biologi=D, Teknik=C, och SO-ämnerna Religion=C, Historia=C och Geografi=E, Samhällskunskap=D
  Tänker bara tillägga att jag har naturligt lätt för att argumentera och ordbajsa, och därför har naturligt lätt för Religion och Historia! Men det är ingenting jag vill studera vidare på eftersom att jag vill bli ingenjör.

  Så min fråga är egentligen, tror du att jag kommer klara Naturvetenskapsprogrammet? Min SYV sa att dem rekommenderar minst ett C i matte och NO-ämnerna när man går ut 9:an! Jag är ju inte ens nära där! Ingenting annat känns bra och jag har en stor klump i magen nu, känner mig alldeles gråtfärdig jag vet inte vad jag ska göra, och mina föräldrar vet om?

  2 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Elin!

  Om du vill bli ingenjör, så är det kanske Teknikprogrammet som jag tänker på i första hand, inte Naturvetenskapsprogrammet.

  Ingenjör kan man bli även om man läser andra program, till exempel El/energi programmet eller Industritekniska programmet. Man lägger då till extra kurser i matte och för grundläggande behörighet. I "värsta fall" får man läsa kompletterande kurser på Komvux efter gymnasiet (en termin eller ett år) - eller Tekniskt basår på högskolan.

  Att gå ett yrkesprogram och sedan Tekniskt basår på högskola kan vara en bättre väg och detta pga flera anledningar:
  1. man får ett yrke som man kan "falla tillbaka på" - t.ex. elektriker eller tekniker inom industri;
  2. om man utbildar sig till ingenjör sedan, har man bättre förståelse för hur "det hela " går till om man börjar från början - med teknisk produktion "på golvet";
  3. efter ett Tekniskt basår på högskolan kan man få platsgaranti på ingenjörsutbildninen - så man garanterat kommer in på högskola;
  4. på ett yrkesprogram kan man bli Lärling och få 1000 kr. extra i månaden från CSN i Lärlingsersättning;
  5. det är lättare att få sommarjobb & extrajobb om man går ett yrkesprogram.

  Om du vill gå ett högskoleförberedande program (trots att det finns många fördelar med yrkesprogram) då skulle jag rekommendera Teknik (bl a pga det finns ett tekniskt fjärde år - man har, alltså, möjlighet att läsa på gymnasiet i 4 år och bli gymnasieingenjör om man läser Teknikprogrammet).

  Annars så kanske det är en bra idé att du söker Ekonomiprogrammet till en skola som erbjuder båda inriktningar: ekonomi & juridik. Inriktning läser man från åk2. På inr.Ekonomi läser man Matte 3 som en obligatorisk kurs och på inr. juridik läser man Matte 2b "bara" - du kan under åk1 känna på matte på gymnasiet och bestämma innan åk2 vilken inriktning du väljer.

  Du kan bli ingenjör i framtiden även om du läser Ekonomi eller Samhällsvetenskapsprogrammet.

  Undrar varför du valde Naturvetenskapsprogrammet i första hand? Det är OK, man kan bli ingenjör efter NA, men jag tycker det finns mer fördelaktiga alternativ för dig.

  Du kan visa mitt svar för dina föräldrar, prata med dem och ni är välkomna att höra av er igen.
  Jag skall försöka ge så mycket hjälp jag kan för att stödja dig i ditt gymnasieval.

  Med vänlig hälsning
  Mikael

  Hej igen!

  Om du är säker på ditt val - Naturvetenskapsprogrammet - och dina föräldrar stödjer dig i ditt val (du är inte myndig och deras samtycke krävs) så är det så. Då söker du NA i första hand.

  Jag förklarade i mitt svar hur jag tänker och varför jag hade andra förslag men det är inte mitt beslut vad du väljer till gymnasiet.

  Ang. flight-crash investigator så är det olika yrkeskategorier som jobbar med det: bl a jurister, fotografer, ingenjörer. Val av gymnasieprogram är inte avgörande för dina framtida yrkesmöjligheter. Det går att komplettera efter gymnasiet - både på Komvux och på det Tekniska basåret på högskolan och även genom självstudier och efterföljande prövningar.

  Du uppgav i din fråga om att SYV på din skola rekommenderar att man har lägst C i matte & fysik för att lyckas på Naturvetenskapsprogrammet. Jag håller med. Jag skulle rekommendera exakt samma sak, men det är inte mitt beslut. Jag kan bara ge dig råd. Teknikprogrammet & Naturvetenskapsprogrammet - är två program som har den tuffaste matten av alla gymnasieprogram. Dessutom läser man kemi och fysik som obligatoriska ämnen. Det gör man inte på något av de andra program.

  Oavsett vad du och dina föräldrar bestämmer er för ang. ditt gymnasieval, önskar jag dig stort lycka till.
  Mikael
  • Elin Hej Mikael!
  • Elin Jag vill verkligen inte gå något annat program, verkligen inte yrkesförberedande och verkligen inte teknikprogrammet eftersom att skolorna där jag bor inte är bra, de som erbjuder teknik. Språk vill jag läsa och det erbjuder inte heller Teknikprogrammet. Jag har inte helt bestämmt mig än för vad jag vill bli men någonting åt det hållet och då vill jag gå Naturvetenskapsprogrammet, jag skulle även kunna tänka mig att bli lärare, kemist, forskare, advokat osv men allra mest skulle jag vilja bli "flight-crash investigator" om du vet vad det är.
  • Elin Jag är mer orolig bara över om jag kommer klara av naturvetenskapsprogrammet, alla säger att det är så svårt och det är as låg intagningspoäng där jag bor (växjö) eftersom att så få "vågar" ge sig in i skiten sägs det.
  • Mikael Skriver utökat svar till dig nu.
  Läs alla kommentarer
  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hejsan!

  Jag vill ge dig tips på vår länksamling http://www.fragasyv.se/dokument#Studera_mera med bra länkar för självstudier- bl a Tips om Studieteknik och bra sidor där hjälp med matten finns och även några andra ämnen också.

  Du kan, om du vill, oavsett vilket program du söker i första hand - bedriva lite självstudier. Då blir det betydligt lättare när gymnasiet börjar.

  Önskar dig stort lycka till med ditt gymnasieval & med allt annat!
  Håller tummarna för dig!
  ANNA

  Frågor och svar

  • Ene 18 år

   Ger matte spets meripoäng?

   Jag ska nu välja indvid val, jag tänker mellan kemi 2, moderna språk 3 eller matte spets. Om matte spets ger merit poäng så struntar jag i moderna språk. Men annars har jag 2 val nu. Vad tycker ni att jag bör välja eller snarare hur tycker ni att jag ska tänka här? Jag vet inte vad jag vill...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Saga 18 år

   Matte 5 eller en annan kurs?

   Hejsan! Jag vill gärna få så höga meritpoäng som möjligt, men tror inte att jag kan gå ut med ett A i matte 5. Kanske ett C. Men nu är min fråga, tjänar jag mer på att läsa en 100 poängs kurs som inte ger extra merit...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Hannes 19 år

   Antagningspoäng HT21?

   Hej jag undrar vad du tror angående antagningspoängen till höstterminen 2021. Vi såg en ökning denna höstterminen och jag undrar om det kan fortsätta öka eller inte, med beaktning till corona. Vet att det är svårt att spekulera kring men jag ligger bara lite över gränsen till samhällsplanerare i...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Alfred 19 år

   Gångbara kurser till Handelshögskolan?

   Hej! Har förstått att Handelshögskolan inte använder sig av meritpoäng i ansökningar. Min fråga är dock om jag kan använda kurserna från mina meritpoäng (som jag har höga betyg i) och byta bort kurser som jag har sämre betyg i. På hemsidan står det "Tänk på att vi inte tillämpar meritpoäng...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Nes 22 år

   Kan man få godkänt poäng?

   Hej. Om man gör gymnasiearbete på komvux (vilket är 1 månad) och om eleven har en giltig ursäkt, till exempel död för någon i familjen eller ett hälsoproblem, kan man ändå få en godkänt poäng utan att göra...

   Anna SYV: Hej Nes,betygssättningen (vilka kunskaper som ger godkänt betyg) - är en fråga till undervisande Lärare, inte till SYV-en. SYV sätter inte några betyg. Som SYV kan jag endast svara så... Läs hela svaret
  • denny 20 år

   Kan jag läsa på dessa poäng i en annan universitet?

   Hej, det är så att jag är i min tredje (snart fjärde) termin och har en tenta jag ej klarat nu på flera försök. Jag har från den kursen 27 poäng av 30, men oavsett vad så har den tentan varit jobbigt för mig. Det jag undrar då...

   Anna SYV: Hej Denny,jag känner inte till några förbud mot att söka till en kurs, även man tidigare läst samma kurs och "nästan klarat av den". Däremot kan jag inte... Läs hela svaret
  • Emil 17 år

   Kan man byta från Spanska 3 till Franska 1? Efter att börjat 2an?

   Hej! Emil igen här med en till fråga. Jag undrar om jag kan byta från Spanska 3 till Franska 1 efter att börjat i 2:an? Är det möjligt?

   Anna SYV: Hej Emil! om det i ditt program ingår 2 kurser inom ämnet Moderna språk som obligatoriska då kan det i ditt examensbevis ingå 2 kurser inom samma moderna... Läs hela svaret
  • Sara 19 år

   Möjligt att bli ämneslärare efter jag tagit masterexamen i arkeologi?

   Hej! Mitt namn är Sara Atle och jag går just nu tredje året på samhällsprogrammet inriktning samhällsvetenskap. Jag planerar att söka plats på universitetet HT/21, men är kluven i mitt val. Mitt drömyrke har under alla år varit att...

   Anna SYV: Hej Sara,när det är lärarbrist kan man få jobb som lärare även utan lärarexamen, men får att bli "behörig lärare"... Läs hela svaret
  • Henrik år

   Jobba som läkare?

   Hejsan SYV! Har lite frågor om läkaryrket. 1. Vad är vanliga arbetsuppgifter för en läkare? 2. Var kan en läkare jobba någonstans? 3. Var hittar man jobbannonser för läkare? Mvh, Henrik Weimer

   Anna SYV: Hejsan!om yrket Lärare (allmän info) var god se - Framtid.se/yrke/lakare"Läkare" är ett samlingsord för många "olika yrken", t.ex kirurg som är en specialistläkare och forskare... Läs hela svaret
  • Henrik år

   Jobba som jurist?

   Hej SYV! Jag har haft funderingar om juristyrket ett tag nu så jag ställer mina frågor här. 1. Vad exakt gör en jurist? Vilka är vanliga arbetsuppgifter? 2. Var kan en jurist jobba? 3. Var hittar man jobbannonser för jurister? 4. Är det lätt att jobba utomlands som...

   Anna SYV: Hej! lagar är olika i olika länder. Om man vill med svensk utbildning jobba med juridiska frågor utomlands, rekommenderar jag i så fall titta i första hand på de utbildningar som utbildar inom Internationell... Läs hela svaret
  • Henrik år

   Jobb som psykolog?

   Hejsan SYV! Jag funderar på att utbilda mig till psykolog och har därför lite frågor om yrket. 1. Vad exakt gör en psykolog? Hur arbetar den? 2. Vilka arbetsplatser är vanliga för psykologer? 3. Var hittar man jobbannonser för psykologer? Mvh, Henrik Weimer

   Anna SYV: Hej Henrik,ta gärna del av info på https://www.framtid.se/yrke/psykologPsykologer kan arbeta på olika ställen, t.ex inom Arbetsförmedlingen för att bedöma arbetsförmåga hos vissa... Läs hela svaret
  • lau 20 år

   När ska betygen vara inne inför UNIversitet?

   Hej jag tänkte söka in på universitetet till höst men undrar en sak. När ska betygen vara inne senast? Jag funderade på att gå en snabbkurs på ma4 på distans från 1 april på 100%. Vilket kommer ta 5 veckor typ. Dock vet jag inte om...

   Milla SYV: Hej! datumen som gäller för ansökan till svenska högskolestudier och för komplettering av ansökan kan du se på antagning.se/datum och det framgår av informationen... Läs hela svaret
  • Anonym 16 år

   Antagningsprov?

   Hej! Jag undrar om ett gymnasium som har antagningsprov för estet musik har högre kvalité, bättre undervisning och är bättre generellt än en skola som inte har antagningsprov för estet musik? Skulle det vara bättre om jag väljer den skolan...

   Anna SYV: Hejsan,ES/musik erbjuds i Sverige på cirka 120 gymnasieskolor. Vi hoppas alla skolor i Sverige är bra och att det handlar om vad man är intresserad av och vad som kanske är speciellt med de olika gymnasieskolorna.Om man... Läs hela svaret
  • Linus 17 år

   Kan jag bli vaktmästare?

   Går samhällsvetenskapsprogrammet och är snart klar med första året och undrar om jag kan få jobb inom vaktmästare efter gymnasiet (pappa jobbar med det också) eller om jag måste gå något yrkesprogram, är inte jätte sugen...

   Julia SYV: Hej Linus,yrket Vaktmästare är i Sverige icke-reglerat. Det betyder att varje arbetsgivare bestämmer själv vem som anställs, med vilken utbildning "som helst" (det är inte förbjudet för... Läs hela svaret
  • Selma 18 år

   Byta program i 2an?

   Hej! Jag går i 2an av IB-programmet just nu och vill gärna byta till estetprogrammet för att det känns som om det skulle passa mig mycket mer. Eftersom jag gått en och en halv termin av gymnasiet redan, kommer jag då behöva gå om ett år eller två? Eller kan jag fortsätta plugga utan att gå om...

   Julia SYV: Hej Selma,i Programplanen för ES kan du se vilka kurser som ingår, men i vilken ordning de läses - kan vara olika på olika gymnasieskolor. T.ex läses Idrott-och-hälsa 1 under årskurs 1 på de... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga