1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Noah!

    Om du avslutar ditt tredje år på gymnasiet nu, då söker du till komvux - i den kommunen där du är folkbokförd. Du kan också söka /samtidigt/ till en folkhögskola - där du också kan läsa Fysik 2 (och få omdöme). Ännu ett alternativ finns - att läsa fysik 2 inom det naturvetenskapliga basåret på högskolenivå. Du kan också satsa på att skaffa sig kunskaper genom självstudier och ansöka om att få göra en prövning.

    Du kan söka alla de olika alternativen samtidigt och se var du får plats. Får du flera olika "erbjudanden", kan du i så fall sedan välja vilket som passar dig bäst.

    Fördelen med komvux-alternativet är att man ofta kan välja läsa på kvällstid eller på "flex" eller på distans och man kan också läsa i snabb eller långsam takt.
    Fördeleen med det naturvetenksapliga basåret kan vara - om de erbjuder platsgaranti på en utbildning som du är intresserad av. Det får man se /eller fråga/ på de lärosäten dit man vill söka: det är väldigt olika... naturvet.basår kanske inte erbjuds över huvudet taget; platsgaranti erbjuds inte alltid.

    Under alla omständigheter kan du påbörja självstudierna redan nu. Om det blir svårt att få en studieplats, kan du i så fall ansöka om en prövning. Prövningsavgift är på 500 kr. Betyg från prövningen är lika mycket "värt" som betyg man får i slutet av en genomgången kurs.

    _____

    Men om du nu är i slutet av åk2 på gymnasiet - har du rätt att göra prövning under tiden som är kvar innan du "tar studenten". Om schemat tillåter kan du också gå om Fysik 2 under nästa läsår på gymnasiet.

    Bästa hälsningar

    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'sahällskunskap 1b' (1 st.)

    • Evelina

      Gå om eller inte?

      Hej jag går första året på estet media och vill bytta till Samhäll media och jag undrar om jag kommer få gå om ett år eller få börja med tvåorna för jag har ämnena Engelska 5, historia 1b, mate 1b, samhäll 1b, svenska 1b och idrott 1. Och dom på samhälls programmet har alla dom här ämnena bara...

      Liselotte: : Hej Evelina, det är inte elevens rättighet att byta program så som du önskar byta. Men många gånger går det ändå att byta, men det blir Rektors beslut. Rektor kan säga Nej, även om... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga