Akma
    Hej! Jag går sista året av bild och formgivning och vill utbilda mig till bildlärare. Den högskola jag vill in på hade 17.80 som intagning för betyg med komplettering förra året. Jag vet inte mina betyg än men när jag gissat hur mycket mitt merit efter studenten kommer bli tror jag ca 15.5 minst, max 16.
    Är det möjligt för mig att plugga på komvux och sedan söka programmet och kanske komma in? Hur mycket måste jag isåfall plugga, hur många kurser och hur många år om jag skulle ligga på ett D i betyg?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej! 
    Jag vill börja svara med att råda dig göra ansökan till högskoleutbildningen ändå, även om du inte tror att ditt meritvärde skulle räcka - detta för att antagningsgränsen kan gå ner. Du kommer ångra dig om du inte gör ansökan och sedan skulle det visa sig att du skulle kommit in, om du sökte. Ansökningsperiod är till 17 april 2023, så gör ansökan på www.antagning.se och komplettera sedan med examensbevis senast 21 juni 2023 (men helts så fort du kan, direkt när du får ut ditt examensbevis från gymnasiet). 
    Med det sagt, så går vi vidare till nästa punkt - hur höjer man sitt meritvärde? Här har jag en fråga till dig: kommer du ha några merit/Extra-poäng? Det är en viktigt fråga för att man kan med endast några få kurser höja sitt meritvärde med + 2.5 (max antal meritpoäng är 2.5). Läs gärna information på gymnasieGuiden.se/merit 
    Exempel: om ditt snittbetyg blir 15.5 och du sedan tjänar ihop 2.5 meritpoäng, då blir ditt nya meritvärde cirka 18.0 och det räcker att du får betyget C i kurserna Engelska 7 och moderna språk 3 och 4 (till exempel). 
    Att på komvux få lov att läsa kurser i vilka man redan har godkänt betyg är oftast inte möjligt; komvux tar inte in på kurserna. Och betyg i nya kurser som inte ingår i ditt examensbevis kommer räknas in endast om kursen krävs för särskild behörighet eller om den ger meritpoäng. Inga andra nya kurser kommer räknas in och med det gör ingen påverkan på ditt meritvärde.
    Hur ska man i så fall gå tillväga om man redan är behörig men har för lågt meritvärde för att komma in på den högskoleutbildning som man vill komma in på? Jo, det första man undersöker är om man redan har max antal meritpoäng. Om man har uppnått max meritpoäng, 2.5 men fortfarande har för lågt meritvärde, då får man se om man lyckas hitta var man kan göra prövningar för att höja de betygen som ingår i examensbevis från gymnasiet.
    Och så finns det också HP-urvalet där man konkurrerar med resultatet från högskoleprovet. Det är därför bra om du kan göra högskoleprovet! 
    Du frågade hur lång tid skulle det ta att läsa på komvux. Om du ska läsa kurser för meritpoäng, t.ex Engelska 7, moderna språk 3 och 4 och/eller högre mattekurser, t.ex matematik 2,3 och 4 då är varje av de kurserna en 100poängskurs och en 100p.kurs läses på heltid på fem veckor, eller på halvtid på 10 veckor eller på 25% av studietakt - på 20 veckor. Så, om du läser tre 100p.kurser på heltid, tar det 15 veckor. Läser du dem på halvtid - tar det 30 veckor. 
    Och sist vill jag tipsa dig om att det finns "liknande yrken" också... Du vill bli Bildlärare men titta också på "liknande yrken" (OBS! yrken kan likna varandra på många Olika sätt):
    det är bl.a följande yrken som kan ses som "liknande yrken"...

    Animatör

    Cirkelledare

    Etisk konstförfalskare

    Gatuporträttist

    Grafiker

    Hantverkspedagog

    Kalligraf

    Keramiker

    Konstmålare

    Konstnär

    Konstterapeut

    Storyboard artist

    Tecknare

    Yrkeslärare

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'genusvetenskap' (4 st.)

    • SYV-besökare

      Ett yrke som kombinerar många olika intressen?

      Jag har en elev som är intresserad av media, kommunikation, journalistik, film, psykologi samt genusvetenskap. Skulle ni kunnat ge förslag på något yrke som på något sett inkluderar flera av de intressen? tack så mycket på förhand! S.

      Daniel: : Hejsan, jag vill råda din elev att kika på många olika yrken - på www.framtid.se finns det cirka 2.ooo yrken beskrivna. Utbildningar som på olika sätt... Läs hela svaret
    • SYV-besökare

      Svårt att få jobb med kandidatexamen i genusvetenskap?

      Hej jag har kontakt med en person som har kandidatexamen i genusvetenskap från ett svenskt universitet och som i dagens läge arbetar med ngt. helt annat /som personlig assistent/. Var kan personen söka jobb och vad gör man om man inte får ngt. jobb? Personen i fråga har sökt ett stort antal...

      Milla : : Ett tips är att kika på alternativet Läsa vidare, på avancerad nivå eller skaffa sig ännu en kandidatexamen inom ett annat område (och det är möjligt man kan ta in en del av kurser från sin befintliga kandidatexamen in i en ny examen).
    • Marcus

      Statsvetare på genusvetenskap?

      Hej. Jag har för 10 år sedan läst 45 (nya) poäng genusvetenskap. Nu funderar Jag på att plugga igen. Jag har därför 2 frågor. 1. Då jag avslutade Genus B efter halva kursen, måste jag läsa om första halvan av B, det ser ut som om upplägget är högst varierat på olika skolor och därför...

      Mikael: : Om du vill ta ut Kandidatexamen råder jag dig ta kontakt med just det lärosätet där du planerar läsa kandidatkurs och ta ut examen. Pga det akademiska friheten ser reglerna ej identiska ut på... Läs hela svaret
    • Gäst

      Utbytesstudier för en student på Lunds universitet - hur går det till?

      Hej jag söker svar på frågan - en student på genusvetenskapliga programmet på Lunds Universitet vill åka iväg en termin som utbytesstudent. Hur går det till? Vad måste man tänka på? vad måste göras, när och hur? tusen tack för ett snabbt svar! :)

      Milla : : Hej, gå in på den här sidan>> där du ser med vilka universitet i andra länder som Lunds universitet har avtal med om utbytesstudier. Mycket bra reIevant... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga