Matilda 23 år
  Hejsan, jag är en 17-årig tjej som snart gått ut mitt första år på Hantverkslinjen, men känner mig nu osäker om jag vill gå kvar.
  Redan vid gymnasievalet var jag mycket osäker, det stod mellan HV eller SA, men det slutade alltså med att jag valde förstnämnda. Linjen fanns dock bara i en annan kommun men jag kom in där iallafall, det innebar dock att jag lämnade alla vänner hemma och kom ensam till en helt ny skola.
  Det som får mig överväga att byta är väl först och främst att jag inte trivs i klassen, inte känner några andra på skolan, sedan även den bristande behörigheten då jag inte vet vad jag vill göra efter gymnasiet. Det handlar inte om linjen i sig då jag trivs bra med lärare och praktiska ämnen, men klasskamraterna och vännerna är en så otroligt stor del för mig...
  Men samtidigt vet jag att jag skulle klara av SA, just gällande plugg och teoretiska lektioner, jag är ju ändå intresserad av det också.

  Jag vet att det innebär att jag måste gå om ett år, ta studenten ett år senare än mina vänner, det är väl den största anledningen till att jag ändå är tveksam.
  Samtidigt så finns det ju chansen att klassförhållandet inte blir bättre, det finns ju ingen garanti utan kan istället rent utav bli värre.

  Så frågan är väl egentligen om man vågar ta risken?
  Finns det några ytterligare aspekter att ta hänsyn till, som kan påverka mitt beslut?

  Jag har talat med skolans studievägledare och vet att det även beror på om det finns lediga platser och om rektorn är villig att göra beslutet men som det ser ut nu så skulle det gå relativt lätt.

  Tack på förhand!

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Matilda!
  Vilken inriktning på Hantverksprogrammet går du?

  Om jag förstår dig rätt, så vill du gå Samhällsvetenskapsprogrammet i stället för HV. Skillnaden mellan HV och SA är ganska stor och det blir nog inte möjligt att fortsätta åk2 på SA, när du första året gick HV.

  Det där med lediga platser på SA: om omvalsperiod ännu inte är slut i ditt län, bör du söka så som du gjorde för ett år sedan, till åk1 - på dina "gamla grundskolebetyg", upprepa ansökningsprocess till gymnasiet. Sedan behöver du inte tacka Ja till platsen, du kan tacka Nej och stanna på din nuvarande utbildning i stället.

  Om du missar sista dagen i omvalsperioden, då är du beroende om lediga platser finns. Det vet man först efter det definitiva antagningen är slut (ca i mitten av juli - olika datum för olika län).

  Om du kommer att trivas bättre på en annan skola och program, är svårt att veta på förhand - det har du rätt i.

  Det kan finnas fördelar i att stå ut och kämpa ("gräva där man står"- så att säga) - och lära sig ett yrke som du alltid senare kan "falla tillbaka på". Att komplettera med kurser för behörighet till vidare studier kan du göra på Komvux efter gymnasiet.

  Lära sig ett yrke som vuxen (efter gymnasiet) finns det betydligt mindre chans. T.ex. om man vill bli undersköterska eller elektriker - och gick SA på gymnasiet, så kan det bli så att man inte får möjlighet att läsa till ett yrke för att
  1. på Komvux får man ingen plats till en yrkesutbildning för att man redan har gymnasiekompetens
  2. till yrkeshögskola är man inte behörig - för att man ska ha ett yrke redan (på yrkeshögskola lär man sig påbyggnad på undersköterska eller elektriker) ,
  men då är frågan VAR KAN MAN FÅ GRUNDUTBILDNING till ett yrke som vuxen? Svaret är: vi vet inte.
  Ibland kan man ha tur och Arbetsförmedlingen kan ordna någon möjlighet att lära sig ett yrke, men det finns inga garantier och det handlar om AF har pengar kvar det aktuella året, om det finns någon projekt igång just då och om hur länge man har varit inskriven som arbetslös (ju längre tid man har varit inskriven på AF, desto mer hjälp man kan få - för en vuxen handlar det om att vara arbetslös i minst 18 månader för att ha rätt till utbildning via AF).
  Och det är därför ganska många vuxna som vill bli frisör, make-up artist, undersköterska, elektriker, kock, snickare mm. - som står och "stampar" och inte kan hitta någon som helst möjlighet att lära sig ett yrke.
  Därför tycker jag att det är värdefullt att lära sig ett yrke. Då vet du att du skulle kunna få jobb i fall du inte vill eller kan studera vidare eller om du studerar vidare - kan du få jobb på somrarna och/eller extra jobb under studietiden.

  Fundera på det jag skriver i mitt svar till dig nu.
  Svara på min fråga ang. vilken inriktning på HV du går.
  Jag ska samråda med kollegorna och vi ska försöka ge dig flera tips.

  bästa hälsningar
  Lycka till!
  ANNA
  Hej igen!
  Jag förstår dig. Och det är helt sant att det är en hårt bransch - Stylist - med stor arbetslöshet. Men några stylister behövs ju alltid. Några kommer ju få jobb, varför inte du? Är man duktig, envis, arbetar mycket och med lite tur - kan det mycket väl gå bra.

  Det är många kurser som är exakt samma på alla gymnasieprogram. Du kan jämföra innehåll i SA och HV. Här är programplaner för dem båda:
  http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_SA.pdf
  http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_HV.pdf

  Det är viss skillnad men inte större än att de kurser som du "missar" på HV, att du kan läsa in dem på ett läsår på Komvux efter gymnasiet.

  Om du börjar om från åk1 igen - blir det ju samma längd på utbildningen för dig (fyra år). Vad vinner du på det, undrar jag?
  Om du inte redan sökte till SA och omvalsperioden är slut, är det inte alls säkert att du får plats till hösten, bara om det finns lediga platser.

  Du kan söka till åk1 på SA nästa år, dvs gå om åk1 och 2, det är fullt möjligt och det finns ungdomar som gör så. Då blir utbildningslängd på gymnasienivå fem år för dig. Det behöver inte vara negativt. Man lär sig mer, blir äldre, mognare med mer livserfarenhet.

  Om du egentligen vill ha ett praktiskt yrke men tycker att konkurrensen i Stylistbranschen är för hård, kanske är det en bättre idé att söka till ett annat YRKESPROGRAM i stället? Läsa till undersköterska, elektriker, bussförare, svetsare, byggnadsmålare eller ngt. annat yrke?

  Vilken eftergymnasial utbildning vill du komma in på? Hittar man sin drömutbildning, tittar man på vilken behörighet som krävs och bestämmer hur man kan skaffa den. Ibland räcker det med en halvtermin på Komvux för att komplettera upp så att man kan söka vidare.

  Jag försöker inte övertala dig att stanna på din nuvarande utbildning. Jag vet inte om du vinner eller förlorar på att byta. Som du antydde i din fråga, "man vet vad man har, man vet inte vad man får" - det kan bli bättre eller sämre.

  Jag antar att du fyllde 17 år i år och fyller 18 år nästa år - då har du flera chanser att börja om på gymnasiet, från åk1. Du kan t.ex. göra så här: under nästa läsår - be att få "skugga en elev" på samhällsvetenskapsprogrammet och även på flera andra program - du blir då "elev för en dag" på en annan skola. Då kan du, samtidigt som du fortsätter på din nuvarande utbildning, i lugn och ro testa olika program. Du kan gå på Öppet hus på flera gymnasieskolor, prata med elever och även "skugga".

  Sedan kan du i god tid - under val- eller omvalsperioden göra en ansökan till åk1 till flera olika program (men du måste prioritera, givetvis - vad du söker i första hand, i andra hand osv). Då blir det inte panik, akut, utan ett beslut som är noga övervägt. Sedan behöver du ändå inte nödvändigtvis tacka Ja till erbjuden plats, utan fortfarande kan stanna kvar på din nuvarande utbildning, om du så önskar.

  Fram till den dagen du fyller 18 år, måste du även ha dina vårdnadshavare "med dig på noterna". Du kan inte ensam fatta beslut om att byta utbildning. Vad säger dina föräldrar?
  När du fyller 18 år, behöver du, formellt sett, inte fråga dem men jag tycker det är en bra idé - för dina föräldrar känner dig väl och så vill de ditt bästa alltid, därför kan de ge de bästa råden.

  Hoppas mina svar blir till hjälp!
  Håller tummarna för dig!
  ANNA
  • Matilda Tack för svaret! Jag går Hantverk Stylist. Det är sant det du säger, det som fortfarande oroar mig är väl det att vi redan från början fått höra hu hård bransch det är. Jag läser till en högskolebehörighet på mina individuella val men det känns ändå som det är mycket jag går miste om, till skillnad från om jag läst samhällsprogrammet.
  • Anna Jag kommer att skriva ett utökat svar till dig nu.

  Frågor och svar

  • Malte 21 år

   Utbildningar till djurskyddsinspektör?

   Hej, jag skulle vilja jobba som djurskyddsinspektör i framtiden. Har läst en del på nätet, har tagit reda på att utbildning krävs för yrket men det är lite oklart vad exakt man behöver för något. Har sett att etologi, zoologi är...

   Anna SYV: Hej Malte,Vill man bli djurskyddshandläggare/djursjydsinspektör, behöver man utbildning och erfarenhet som ger kunskap om djurskyddslagstiftningen, om hur man bedömer i fall... Läs hela svaret
  • Zoe 20 år

   Urvalsgrupp om man får grundläggande behörighet från komvux?

   Hej! Jag läste igenom några frågor här om urvalsgrupper men vet fortfarande inte specifikt var jag faller in. Jag har läst alla kurser förutom två på gymnasieskola, och resten på komvux. Jag tolkar det som att jag tillhör BII, men jag har...

   Anna SYV: Hej Zoe,yrkesexamen som har kompletterat för grundläggande behörighet - tillhör enligt informationen på antagning.se/sv/anmal-dig-och-hall-koll/platsfordelning-och-urval till urvalsgruppen BI, direktgruppen.
  • Tim 50 år

   Förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl?

   Hej! som rubriken lyder undrar jag vad som gäller om man vill söka förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl (gäller ansökan till en svensk högskoleutbildning). Tusen tack för all hjälp som ni kan bistå med! Tim V.

   Daniel Larsson: Hej Tim!”Förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl” innebär att en sökande som under sin skolgång har haft försvårande... Läs hela svaret
  • Karoline 30 år

   Tänker jag rätt kring samlat betygsdokument?

   Jag har en elev som läst gymnasiet och gick ut gymnasiet med samlat betygsdokument (2008). Totala poängen är 2450 och icke godkända 600 så godkända är totalt 1850p. Godkänt i Svenska A,B,C och Matte A,B, Engelska A,B Samhällskunskap A, Historia A, Naturkunskap A, Idrott och hälsa A,B. Tänker...

   Peter SYV: Hej Karoline,utgå ifrån informationen på antagning.se/sv/dina-betyg/gymnasieskolan/slutbetyg-fore-2010/grundlaggande-behorighet och där står det bl.a att Samlat betygsdokument... Läs hela svaret
  • Emma 19 år

   vilka betyg söker jag med efter basår?

   Hej, jag går ekonomiprogrammet men vill arbeta inom vården i framtiden. Jag behöver därför gå ett naturvetenskapligt basår på högskola/komvux. Vilka betyg är det jag söker in med efter ett basår på universitetet?

   Peter SYV: Hej Emma,efter ett basår på universitetet söker du till en svensk högskole-/universitetsutbildning med det meritvärde du har från ditt examensbevis från gymnasiet men du... Läs hela svaret
  • Mohammed 38 år

   Engelska 6 = IlETS?

   Hej! Jag har master från mitt hemland och och den är validerat i Sverige samt engelska 6 från Sverige, nu tänker jag läsa vidare till PHD i ett europeisk land. För att kunna göra det, jag måste har ett intyg som visar att jag har bra kunskap på engelska språket, kunskaperna ska motsvarar...

   Peter SYV: Hej Mohammed!testet som du skriver om i din fråga finns i flera varianter. Jag gissar på att det är det högre Academic variant du behöver. Testet kan ge upp till max 9 poäng (från o till 9 poäng).... Läs hela svaret
  • Selma 18 år

   Vad motsvarar IB matematik ämnena i merit?

   Jag vill gå på chalmers bioteknik bachelorprogram, då behöver man matematik 4. Vilken IB matematik behöver jag läsa för att kunna få 1 merit poäng för matematik 5. Jag pluggar just nu Math AA HL, men det är lite för svårt och tänkte byta till Math AA SL men är osäker om det räknas som matematik 5.

   Peter SYV: Hej Selma,på antagning.se/sv/dina-betyg/international-baccalaureate/ib-examen-2021-och-framat/sarskild-behorighet ser du motsvrigheter mellan IB-kurser och "vanliga svenska" gymnasiekurser för... Läs hela svaret
  • Cathrine 55 år

   Utbildning 1989 ?

   Jag läste Barnskötare inom barnomsorg och allmän fritidsverksamhet 40 v år 1989. Utbildningen var sån att man läste in den snabbare. Den ska motsvara Barnskötare inom barnomsorg och allmän fritidsverksamhet gymnasieutbildning. Den informationen fick vi då utbildningen startade. När jag ser...

   Anna SYV: Hej Cathrine,p g a Undersköterska är ett av många icke-reglerade yrken, då är det inte ett krav att ha gymnasieexamen, utan man kan läsa just de yrkesspecifika komvux-kurserna mot yrket eller t o m få... Läs hela svaret
  • Julia 21 år

   Studieuppehåll?

   Hej, jag skulle egentligen åkt iväg för att jobba som au pair i 1-2 år nu till sommaren men pga corona lär det nog inte gå. Därför funderar jag på att börja plugga på universitet istället till hösten men jag undrar hur möjligheterna ser ut ifall jag skulle vilja åka iväg som au pair kanske nästa...

   Anna SYV: Hej Julia,om du påbörjar dina studier på ett program på en svensk högskola eller universitet men behöver ta uppehåll i dina studier kan du ansöka om uppehåll med Platsgaranti, se information... Läs hela svaret
  • Sara 23 år

   Kan jag ta bort ämnen i gymnasieexamen?

   Hej. Jag har räknat mina antagningspoäng och det har kommit upp till omkring 3.100 gymmasie poäng. Jag har gymnasieexamen från frisör utbildning som jag har fått 2.600 plus några extra ämne som jag pluggar nu i komvux(grundläggande behörighet och lite extra) och jag kommer upp till många...

   Anna SYV: Hej Sara,det du kan göra är följande:- gör högskoleprovet- se om du vill söka till folkhögskolans allmänna kurser (där du på ett år kan få ut omdöme... Läs hela svaret
  • Sirina 18 år

   Går estet men vill bli läkare?

   Hej! Jag går nu första året estetprogram men jag vill bli läkare efter gymnasiet. I min skola kan jag lägga till alla kurser som jag behöver (biologi2, matte4, kemi2, fysik2) . Jag tänkte att jag kan fokusera på dessa ämnen som jag behöver...

   Julia SYV: Hej Sirina,om du får mycket högt resultat på högskoleprovet, kan du med lågt meritvärde komma in, i HP-urvalet. Men i Betygsurvalet (BI) konkurrerar du med ditt meritvärde och där... Läs hela svaret
  • Anonym 23 år

   att bli yrkeslärare?

   Hej! Jag har kollat lite runt och undrar hur det fungerar med att bli yrkeslärare? som jag har förstått så räcker det med en lärarutbildning och några års erfarenheter, sedan söka till jobbet?

   Julia SYV: Hej!För att bli behörig yrkeslärare behöver du få ut en Yrkeslärarexamen, på 90 högskolepoäng som motsvarar tre terminers heltidsstudier på högskolenivå men ofta ges... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga