Sandra 24 år
  Hej! Jag ska försöka hålla mig kort. Jag har nu varit på ett utbytesår i USA. Eftersom detta år inte räknas så kommer jag börja 2an till hösten(estet musik). Men grejen är den att jag kommer att tenta av matte 2b + engelska. (eftersom jag läst 1 års matte här och ja engelskan är självklar) Mitt schema kommer alltså vara väldigt kort. Så då har jag funderat på om jag kan läsa in några kurser detta år och ev ta studenten 1 år för tidigt? Men hur funkar det? Kan jag läsa in Svenska 3, religion, Naturvetenskap och historia i tvåan på skolan? Eller kan man göra det på distans?
  Eftersom jag är en person som behöver utmanas och jag var hemskt uttråkad i 1an eftersom allt var antingen för lätt eller tråkigt. Så undrar jag om jag kan snabba på utbildningstiden lite? Kan man läsa kurser under sommaren? Kan man via skolan plugga hemma?
  I USA tog jag även idrott, kan man tenta av den också isf?

  Om detta inte funkar och jag måste gå två år med typ 5 kurser i veckan kan jag läsa typ universitets kurser eller något anat under tiden?

  Är väldigt tacksam för snabbt svar!

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Sandra!

  Så spännande - utbytesår i USA! Kan du berätta lite om det? Vad tycker du var bra & mindre bra under det året? Vad har du lärt dig? Jag förstår att det är jättemycket du har lärt dig, men vad känns som det viktigaste av det, du har lärt dig? Berätta gärna så mycket som möjligt!

  Och nu - till din fråga: mycket bra att du har ambition på att bli klar med gymnasiet snabbare - på ett år i stället för två. Har du frågat på din gymnasieskola om den möjligheten? Det är rektor på ditt program som har stor makt att besluta om det, som du efterfrågar. Någon utarbetat koncept finns tyvärr inte. Det är också i mångt & mycket fråga om kostnader för skolan: att specialanpassa och/eller ge lärarna i uppdrag att sköta distansundervisning under sommaren (när de egentligen har semester) blir väldigt dyrt för en skola: lärarna och övrig personal jobbar ju inte gratis och övertid kostar väldigt mycket. Det kan vara så att det helt enkelt inte finns resurser för det.

  Det som skolan är skyldig att ge en elev är - möjlighet att läsa kurser till gymnasieexamen, 2500 poäng. Att ge möjlighet att tenta av kurserna i förväg eller ge ersättningskurser eller ordna sommarundervisning - ingår inte i skolans skyldighet.

  Jag undrar en sak: vet du om att det enbart Heltidsstudier som ger dig rätt till Studiebidrag från CSN? Om du tentar av någon kurs i förväg, läser du inte längre den kursen och det blir med det - Deltidsstudier (mindre än heltid är deltid, även om det är 99.99% av heltid - blir det deltid; CSN avrundar alltid "neråt", dvs om en studerande läser på 99.99% - är det 75% för CSN). Det är enbart 100% som är heltid. Om du vill ha rätt till Studiebidraget (Studiehjälp) från CSN, är det nödvändigt att du på förhand får svar från din skola om det blir möjligt för dig att få någon "ersättningskurs" - så att du fortfarande läser på heltid.

  Fråga på skolan: du kan gå via SYV eller din klasslärare/mentor - men de kommer i sin tur att tillfråga rektor på programmet, så du kan också direkt vända dig till rektor. Var beredd på att du - tyvärr - kan få ett Nej på dina frågor och förslag. Och i så fall har jag ett förslag: självstudier i andra kurser och/eller ämnen eller att du skaffar dig ett extrajobb vid sidan av studier - på kvällen och helger skulle du kunna jobba någonstans (då samlar du på dig arbetslivserfarenhet, vilket alltid är bra). Andra möjligheter är att bli volontär i någon eller några organisationer/föreningar, vilket ger erfarenhet och kontakter, som kan komma till nytta i framtiden. Förslag på var man kan bli volontär ser du bl a här: http://www.fragasyv.se/dokument#Bli_volontaer (Rubriket är LÄNKAR) - och du kommer till olika sidor som t.ex. http://www.mattecentrum.se/hjalp-till/bli-volontar

  Självstudier finns det mycket info om på Internet och det kan ibland vara svårt att avgöra om en sida är seriös & pålitlig eller ej. Vi har därför samlat info på http://www.fragasyv.se/dokument#Studera_mera (Rubriker är LÄNKAR, här också :) och oavsett vad man pluggar (och om det är en kurs på skolan eller självstudier) så är det bra att vässa sin Studieteknik, http://www.gymnasieguiden.se/informeras/tips-om-studieteknik (även om man är bra på det, kan man alltid bli ännu lite bättre).

  Jag hoppas mitt svar blir till hjälp för dig!
  Återkom gärna med berättelsen om ditt utbytesår i USA!

  Bästa hälsningar & lycka till!
  ANNA

  • Sandra Hej igen!
  • Sandra Jo det var en väldigt häftig upplevelse med den så kallade "school spirit" som dom har i USA med skollag, och andra efter skolan aktiviteter. Men menar du alltså att det inte går att på något vis läsa in kurser snabbare? Går det inte att läsa på gymnasiet och på distans samtidigt? Sen så har min syv sagt att de var helt ok att tenta av men har inte nämnt någonting om CSN. Ska dock prata med henne om några dagar. Så om jag kunde få läsa till någon annan kurs i tvåan så jag går 100%, så kan jag inte få studie bidrag i 3an?
  • Mikael Om du läser på hel tid, har du rätt till Studiebidrag från CSN. Deltidsstudier ger inte rätt till Studiehjälp från CSN. Det är CSN´s regler och skolan har inte med det att göra. Men skolan är skyldig att rapportera till CSN hur mycket varje elev läser, sen är det CSN som fattar beslutet. Läsa på distans, skriver du. Var skulle du göra det? jag skriver också ett nytt svar till dig.
  • Mikael Ang. studiebidrag - kontakta CSN, det är de som bestämmer. Reglerna säger att UNDER TIDEN MAN LÄSER PÅ GYMNASIET PÅ HELTID, har man rätt till Studiehjälp. Under tiden man läser på Deltid på gymnasiet, har man inte rätt till Studiehjälp. Det kan hända att CSN kan bevilja någon sort undantag i fall du tentar av någon kurs på förhand. Det är bäst att fråga dem som bestämmer i detta fallet, dvs CSN.
  Läs alla kommentarer
  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej!

  Om du hittar något ställe där du kan läsa gymnasiekurser på distans, tipsa oss. Vi känner inte till ngt. annat än http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/korr-onlinegymnasium men då måste du söka till den skolan och läsa HOS DEN SKOLAN, och inte på din "gamla" gymnasieskola.

  Komvux har distanskurser (oftast i alla fall). Där blir du behörig att läsa från 1 juli det kalenderår du fyller 20 år eller när du har avklarat 3-årig gymnasial utbildning. Innan dess är man obehörig att läsa på Komvux.

  Om din gymnasieskola vill köpa distansstudier för dig på t.ex. Hermods (som säljer distanskurser till kommuner och organisationer av olika slag) - så är det helt OK. Det är dyrt och skolan är inte skyldig att köpa någon kurs utanför sin egen skola. Därför blir det oftast ett Nej på ansökan om att få läsa vid sidan av på distans. Men du bör definitivt fråga på skolan. Vi tror inte du får det beviljad men blir väldigt glada om vi har fel.

  Din skola är skyldig att ge dig möjlighet att läsa kurser som kan ge dig gymnasiekompetens (om du uppnår godkända betyg i dem). Alla speciallösningar ingår inte i skolans skyldighet. Ibland får någon elev på någon skola något extra - läsa "utökade kurser" eller ngt. annat men det är rektor på programmet som bestämmer.

  Du bör givetvis fråga om allt som du önskar dig.
  Vi får hoppas du får det beviljad.

  Med vänlig hälsning
  Mikael

  Frågor och svar

  • Tilda 19 år

   Vilket datum är den sista kompletteringsdagen?

   Hej! Vilket datum är den sista kompletteringsdagen? Har sett att någon i ett tidigare meddelande här på frågasyv.se skrivit att den sista kompletteringsdagen är den 21 juni men på antagning.se står det 5juli? En till fråga, hur lång tid tar det från att man läst en kurs och fått betyg i kursen...

   Mikael SYV: hej Tilda,pga Covid-19 har skett en ändring: Antagning.se förlängde möjlighet att komplettera t o m 5 juli 2021 (tidigare datum var 21 juni 2021). Huvudregeln är att man ska komplettera... Läs hela svaret
  • Anna 19 år

   Söka till universitetet?

   Hej! Kan man söka till flera olika universitetsutbildningar om man inte är säker vad man vill läsa eller ens om man vill fortsätta plugga till hösten, och sen bara tacka nej till allt om man nu skulle komma in?

   Mikael SYV: Hej Anna,anmälningsperiod till höstens (HT21) högskole- och universitetsutbildningar, i Sverige, hade sista dag den 15 april 2021. Senare kan vissa utbildningar öppna för SEN ANMÄLAN (det sker om antal... Läs hela svaret
  • Aaliya 15 år

   Kan jag komma in i natur om jag har E-D i matte?

   Jag har haft E i matte under mellan stadiet och 7. Nu går jag i andra året i 8 och kommer förmodligen få ett E igen. Jag vill verkligen satsa på att få ett bättre betyg i 9an i matten men om jag får Ett E igen är det möjligt att komma in...

   Mikael SYV: Hej Aaliya! Att komma in på NA/natur kanske blir möjligt men det kan sedan bli svårt att hänga med i gymnasiematte och risken finns att få F i kurserna matematik 1c, 2c och 3c samt... Läs hela svaret
  • BB 18 år

   Utbildningar för skrivande eller hjälpande?

   Hej! Jag funderar på utbildningar, och har två saker jag helst av allt skulle vilja jobba med - skrivande eller att hjälpa andra. Jag skulle vilja ha ett arbete där det inte är för hög konkurrens och bra betalt. Har letat själv, men behöver lite idéer om jag skulle kunna få några. Mvh

   Mikael SYV: Hej BB!det finns hundratals yrken inom skrivande och där man hjälper andra. På framtid.se beskrivs det cirka 2.ooo yrken - och du får gärna kika på många av dem, du kan t.ex... Läs hela svaret
  • Alice 16 år

   Vilken teknikinriktning, spelutveckling?

   Hej, för tillfället är det omvaslperiod angående gymnasievalet och jag har börjat ifrågasätta mitt val. Istället för att gå Natur Natur har jag blivit intresserad av Spelutveckling. Jag har förstått att det bästa programmet att gå då är Teknikprogrammet, men jag undrar vilken inriktning som...

   Milla SYV: Hej Alice;i TE (se programplan för TE) ingår inte moderna språk som obligatoriskt ämne men får läsas om skola kan erbjuda och eleven vill läsa, t.ex inom... Läs hela svaret
  • Dalya 20 år

   Muntlig examination, F?

   Hej! Jag studerar naturkunskap 2 på komvux och har snart en muntlig examination om en vecka. Jag är extremt nervös. Jag kan det mesta ganska okej och håller på att repetera lite mer men jag undrar om vad som kommer att hända om man får F? Kan...

   Milla SYV: Hej Dalya!Gör ditt bästa och vi hoppas du får ett högt betyg eller i alla fall lägst E, godkänt betyg.Du frågar om meritvärde. Jag vet inte om du har examensbevis från gymnasiet, redan.... Läs hela svaret
  • Mary 18 år

   Stipendier: Vad är kraven?

   Hej! Jag går andra året på gymnasiet och har börjat kolla stipendier som jag skulle kunna söka till innan jag börjar på högskola/universitet. Jag undrar mest hur höga betygskrav det finns och om det är många som söker, så att jag vet om jag ens har någon chans eller om det är bättre att inte...

   Milla SYV: Hej Mary! det finns så otroligt många olika fonder och stipendier som alla har Olika kräv men finns ingen garanti på att få några pengar, även om man uppfyller kraven.... Läs hela svaret
  • Ann 19 år

   Läsa naturvetenskapligt basår-bli läkare?

   Hej, jag har gått samhälls på gymnasiet och nu vill jag (ta den tjorviga vägen i livet) och bli läkare. Om man läser naturvetenskapligt basår så blir man behörig att söka till läkarutbildningen, men i vilken urvalsgrupp hamnar man...

   Anna SYV: Hej Ann,du har rätt: meritvärde kommer inte påverkas, men du kommer prövas i BII, kompletteringsgruppen (eftersom du utan komplettering är obehörig).Angående betygen på... Läs hela svaret
  • Mårten 30 år

   Prövning/betyg Tyska 3?

   Hej! Jag är intresserad av att få betyg i Tyska 3 på gymnasienivå, för att bli behörig på universitetsnivå. Jag har goda kunskaper i tyska sedan tidigare, då jag bott i landet. Jag har dock ingen formell kompetens, då jag inte läst...

   Anna SYV: Hej Mårten,du får söka i hela Sverige (inte endast i ditt län) var du kan göra prövningar.Du kan också be på komvux i din kommun att göra Nivåbedömning (där får du... Läs hela svaret
  • Carl 20 år

   Vad är skillnaden mellan program och frigående kurser?

   Hej! Mitt namn är Carl och har lite frågor gällande universitet eller vidareutbildning! Jag hade tänkt att efter gymnasiet plugga till jurist, tyvärr har jag endast ungefär 17,5 i meritpoäng vilket gör situationen svår.. Därför har jag försökt hitta alternativa utbildningar där det verkar...

   Anna SYV: Hejsan,Avancerad nivå på de svenska lärosätena är det utb., där man för behörighet behöver ha läst i 3 år (minst) på heltid på... Läs hela svaret
  • Hanna 31 år

   Arbeta som obehörig lärare?

   Hej! Jag har läst grundlärarprogrammet f-3 i Uppsala. Jag har läst 140hp av 240hp. Jag flyttade till en annan stad och tog en paus från studierna. Jag har nu till hösten arbetat som obehörig lärare i f-3 under nästan 3 år. Hur ska jag bli behörig lärare?

   Anna SYV: Hej Hanna,du kan fundera på att återuppta studierna på ditt "gamla" program - kanske på ett nytt lärosäte men på samma program. Vänd dig annars till studievägledare... Läs hela svaret
  • Nancy 15 år

   Vilket program på gymnasiet ska jag välja för att bli sjuksköterska?

   Hej! Jag undrar om jag kan välja natur inrikting samhäll för att bli sjuksköterska? En annan fråga är kan man specialisera sig inom sjuksköterska yrket? Finns det en chans att få högre lön? Vad är medellönen för alla sjuksköterskor?

   Anna SYV: Hej Nancy!läs gärna på .framtid.se/yrke/sjukskoterskamedellönen är 35.000 kr, enligt de uppgifter vi har idag (april 2021). Och det finns många... Läs hela svaret
  • alva 18 år

   vägen till bankchef?

   Hej! Jag går mitt sista år på gymnasiet och är intresserad i att läsa ekonomi efter studenten? Mitt mål i framtiden är bankchef. Vilken utbildning är bästa för framtiden och vilken utbildning ska jag välja för vägen dit? /...

   Anna SYV: Hej Alva,jag rekommenderar att du överväger att läsa till Civilekonom eller t.ex som sin grundutbildning på eftergymnasial nivå läsa ekonomiprogrammet som är 3 år på heltid (180 hp) och... Läs hela svaret
  • David 24 år

   Komplettering matte 3b?

   Hej, Jag tog studenten på ett samhäll/beteendeprogram 2016. Jag tog studenten utan att studera matte 3b med en poäng på omkring 20.5 (inkl merit från språk/engelska). Jag har nu planer på att studera ekonomiprogrammet på högskolan/universitet...

   Anna SYV: Hejsan,svar från din fråga 1 är att du måste ha godkänt betyg i matte 3b (eller 3c) och betyg kan du skaffa dig även genom en prövning.Se gärna information på... Läs hela svaret
  • Emma 15 år

   Om jag aldrig klarar matten men vill gå konstnärlig utbildning?

   Finns det några andra sätt att komma in på ett nationellt program än via Introduktionsprogram om man har ett funktionshinder? Ett hinder som gör att man kanske aldrig kommer att klara alla av de tre viktigaste ämnena svenska, engelska och matte? Finns det några skolor med program som gör...

   Mikael SYV: Problemet är att gymnasieskola har som mål att ge eleverna Examensbevis och det blir omöjligt utan godkända betyg i svenska, eng och matte. Du frågar om undantag, och... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga