Caroline
    Hej jag går första året på norra real och känner redan att linjen är svår. Jag tror att mycket beror på mina dåliga lärare samt det höga tempot. Jag har alltid varit intresserad av att gå det estetiska programet med bildinrikting men jag valde natur för att jag trodde att jag skulle klara av det, samt att jag hade betygen för det. Nu efter snart en termin funderar jag över att kanske byta till antingen NTI eller någon annan skola med estetlinje eller en naturlinje på inte fullt så hög nivå som på norra real. Men jag undrar då är det möjligt och vad förlorar jag på det? Hur är estet yrkesförberedande, kan jag bli samma saker som om jag väljer samhälle (dock att jag får lägga till en mattekurs)? Skulle det istället vara smartare och byta till Sam-natur på hersby till exempel? Hur ska jag gå till väga? Om jag skulle byta, när är den smartaste tiden att byta? Nu inför bästa termin eller i 2an? Skulle vara tacksam för svar för jag börjar bli riktigt stressad över min framtid. Tack!

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV
    Hej Caroline!
    Jag förstår att det är svårt att leva med att man inte trivs på sin utbildning, med känslan att du valde fel.

    Byta program kan man på olika sätt:
    - söka till åk1 nästa årsantagning /om du vill byta till ett annat program/
    - ta kontakt med rektorer på alla de skolor där man kan tänka sig att gå - och göra det nu på en gång /om du vill byta till SAMMA PROGRAM men på en ANNAN SKOLA/
    - vänta tills du får betyg i åk1 och byta till ett program som inte skiljer sig så jättemycket från Natur, som Estetiska ... utan t.ex. till SA, TE eller EK - rektor kan fatta beslut om Individuellt anpassat program och vissa kurser från NA som inte läses på de andra programmen kan ersättas med de betyg som du får på NA.
    Estetiska programmet är Högskoleförberedande, men man läser bara Matte 1b. Lika lite matte läses det även på Humanistiska - av de högskoleförberedande.

    Kort & gott: kontakta rektorer på de utbildningar dit du vill byta och fråga om de har PLATS och i fall de har plats - om de kan ta in dig nu eller om de råder dig vänta tills du får betyg i åk1 på din nuvarande utbildning. Om du inte byter nu innan omvalsperioden är slut, sök även till åk1 - som du gjorde förra året. Du kan alltid säga NEJ till en utbildningsplats, om du får en. Om du inte söker, får du definitivt ingen plats.
    Om du vill hitta alla skolor som erbjuder ett visst gymnasieprogram, gå in på:
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium?query=&program=&vocation=&variant=&county=Stockholms+län&municipality_id=18&office_id=&order=school och välj program/inriktning - så ser du en fullständigt lista.
    Återkom om du har andra frågor & stort LYCKA TILL!
    Mvh
    Julia SYV
    • : Tack då mycket för det snabba svaret och de goda råden! Jag ska redan på ett öppet hus nu på torsdag, sen så ska jag prata med skolans kurator och syv om det här. Tack igen!
    • Mikael : Om du hittar en utbildning att byta till, kan du be att få boka "skugga en elev eller en klass" först - gå med dem minst en dag för att känna hur det är, innan du bestämmer dig för att byta. Du kan testa på flera ställen: och välja den, som känns bäst för dig. Det är inte bra att kasta sig in i en ny utbildning utan att vara mer eller mindre säker på att det är just det som passar. Det är mycket som kan spela in: elever i klassen, men även andra saker inkl. design i skolans inredning och kvalité på maten i skolmatsalen, och Lärare, förstås - om man trivs med lärarna (personkemi kan man inte beställa på postorder! *L* och det är synd det, skulle passa bra i vissa lägen :-). Önskar dig det bästa och hör av dig! Vi tänker på dig, håller tummarna & hoppas jättemycket på att det löser sig till det bästa inom mycket-mycket kort! :-)

    Frågor och svar taggade med 'eu ' (5 st.)

    • Marie

      Tandhygienist till tandläkare?

      Hej! Finns det något land i EU som erbjuder en vidareutbildning från tandhygienist till tandläkare? Om ni inte vet, vem kan jag vända mig till för att få information?

      Anna: : Hej Marie,jag undrar om du menar med Svensk utbildning till tandhygienist eller med utbildning från deras eget land? Det är inte säkert att utbildning till tandhygienist finns i olika länder. Yrket kan i... Läs hela svaret
    • elev

      intensivsvenska för forskare?

      Hej! Det finns en elev som studerar nu SFI 3C och är forskare/professor i botten. Har studerat i Italien och jobbar på heltid på Karolinska med stamceller och så vidare på råttor. Men nu vill han arbeta med människor. Det som hindrar honom att få det jobbet är då svenska. Det finns stöd...

      Mikael: : Hej Amina, det är bra att eleven som läser SFI och som i grunden är forskare, har stora ambitioner. Dock är det så att alla har inte fler än 24 timmar om dygnet och det är viktigt att ha tid... Läs hela svaret
    • Melina

      Läsa ekonomi utomlands-vad gäller? Finns det högskoleprogram om EU?

      Hej min största dröm är att arbeta inom ekonomi avdelningen på någon internationell organisation/företag som främst behandlar samhälls frågor , som t.ex. EU eller Rädda barnen då jag i framtiden vill jobba inom ekonomi men samtidigt ha ett jobb där man hela tiden analyserar samhället. Jag läser...

      Anna: : Hej Heli, det är bra att du är ute i god tid, men det kanske är ändå lite för tidigt att planera i detalj. Du kan söka till eftergymnasiala... Läs hela svaret
    • Jan

      Europass, vad är det får något?

      hej SYV! Min bror går på ett yrkesprogram och är snart klar med gymnasiet. De sa på hans skola något om att de som vill kan få Europass... men vad är det för något? Tack på förhand!

      Mikael: : Hej Jan! Om Europass (för elever som har gått på ett yrkesprogram och uppnått kraven för gymnasieexamen) kan man läsa på Skolverkets hemsida, här får du... Läs hela svaret
    • Nur

      Plugga i Turkiet?

      Hej! Så vitt som jag vet kan vi svenskar plugga i länder inom EU utan några helst problem (universitet), men om vi vill plugga i USA så måste vi göra testet SAT och ACT, men hur ser det ut för Turkiet?

      Mikael: : Olika skolor kan kräva olika saker och det bästa är om du kontaktar den skola som du vill läsa på med frågan om vad de kommer att kräva för förkunskaper i olika ämnen.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga