elev.
    Som titeln beskriver, går det att byta ut ämnen på komvux för att få gymnasieexamen? Jag fick ej godkänt i 2 matematik och 2 fysik ämnen, och vill veta om det går att ersätta minst ett ämne till något annat och få gymnasieexamen.

    Jag tänkte fixa fysik 1 och matematik 3c men vill veta om det finns möjlighet att byta ut. Det jag vill söka för högre utbildning kräver inte matematiken och fysiken som jag fick F i, samt så har jag alla grundämnen som behövs ändå allt som krävs är gymnasieexamen. För referens så pluggade jag naturvetenskapsprogrammet. Tack i förhand! :)
    • Anna : fick du Studiebevis när du slutade på gymnasiet? Eller fick du Examensbevis?
    • elev. :

      Jag fick studiebevis.

    • Anna : I så fall gör du planering mot examensbevis tillsammans med SYV på komvux. Du visar alla dina tidigare betyg till SYV på komvux i den kommunen, i Sverige, där du är folkbokförd.
    • Julia : Jag ser ett ganska stort PROBLEM med din framtida behörighet till Arbetsterapeut & Tandhygienist. Var god läs mitt svar nedan.
    Läs alla kommentarer

    2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Sophia!
    Du skriver "Jag fick ej godkänt i 2 matematik och 2 fysik ämnen" - jag tror du menar att du fick F i kurserna fysik1a och fysik2 samt i två av mattekurserna men jag vet inte vilka mattekurser du skriver om.
    Om din högskoleutbildning ej kräver matte eller fysik för särskild behörighet så kanske du kan på komvux läsa mot examensbevis inom Samhälle-Humaniora och i så fall behöver du inte ha fysikkurserna alls och inom matematik behöver du endast matematik 1. Men om du redan har godkänt betyg i t.ex matematik2 tar du in den kursen i ditt examensbevis. till högskoleutbildningar som ej kräver matte ger matte2 + 0.5 meritpoäng. Du kan få ännu + 0.5 merit/extra-poäng för godkänt betyg i matematik3 (3b eller 3c). Men du kan å andra sidan uppnå max meritpoäng även utan högre mattekurser: genom engelska 7 och moderna språk 3 och 4.
    Det är sedan 1 juli 2021 ännu mer flexibelt vad gäller vilka kurser man kan ta in i examensbevis från komvux men helt fritt är det inte, det finns ganska många regler (det är komplicerat), därför rekommenderar vi göra planering mot examensbevis tillsammans med SYV på komvux.
    Det finns inga fördelar för dig att ta ut examensbevis inom Teknik-Naturvetenskap om "din" högskoleutbildning ej kräver fysik eller högre mattekurser och du kan i så fall skippa de kurserna du fick F i och läsa andra kurser på komvux och ta in dem i ditt examensbevis. Att läsa kurserna på komvux utan att på förhand gjort upp en plan (tillsammans med SYV på komvux) kan innebära vissa risker: att du läser någon kurs i onödan (som du sedan inte kan ta in i ditt examensbevis); ett av "problemen" är att du behöver exakt 2400poäng för examensbevis. Skulle det bli så att du har 2450poäng men inte kan ta bort en 50p.kurs för att den är obligatorisk, då måste 100p.tas bort och då räcker inte antal poäng för att uppnå kraven för examensbevis. Fysik1a är en 150poängskurs, så du behöver en 100p.kurs och en 50p.kurs eller tre stycken 50p.kurser för att ersätta de poängen. Det är få 50p.kurser som finns på gymnasienivå och vilka av dem som komvux i just din kommun kan erbjuda, får du ta med komvux i din kommun (utbud på komvux i olika kommuner kan vara väldigt olika).
    Exempel på 50poängskurserna:
    Religionskunskap 2
    Psykologi 1
    Psykologi 2a
    Psykologi 2b
    Språk-specialisering retorik1a
    Konstarterna och samhället
    Bild och form 1a
    Filosofi 1
    Filosofi 2

    • elev. :

      Ber om ursäkt, skulle vara mer specifik, jag har inte godkänt i fysik 1 och 2 samt matematik 3c och 4c. Jag tänkte söka till arbetsterapeut eller tandhygienist, bägge kräver endast upp till matematik 2. :)! Jag har redan gjort engelska 7 samt två moderna språk. Alltså kan jag satsa för andra ämnen i så fall om fysiken och matematiken inte krävs?

       

      Oavsett tänker jag tänkte kontakta SYV och diskutera vad som går ifall jag kan ersätta. Tack Anna! :)

    • Anna : Skulle du läsa mot examensbevis inom område Naturvetenskap-teknik då behöver du i ditt examensbevis ha fysik1a och matte 3c (i en av de kurserna kan du ha F-betyget kvar men i en annan kurs måste du läsa upp till lägst E), men för examensbevis i Samhälle-Humaniora behöver du inte ha fysik eller högre matte än matte 1. Se vad komvux i din kommun kan erbjuda. Läs kurserna i vilka du tror du kan få högre betyg, eller läs kurserna inom det som du är intresserad av, nämligen Hälsa och sjukvård. De yrken du vill läsa mot är inom det område. Formellt sett behöver du inte ha läst medicin eller omvårdnad på gymnasienivå men det är ju dina intressen, så kan du förena nytta med nöje: både få ihop till examensbevis men också lära dig mer inom de områden som intresserar dig!
    • Anna : Det finns gymnasiala kurser som heter "Anatomi och fysiologi 1 och 2". Varje av kurserna är på 50poäng. Tillsammans blir det 100p. för två kurser. Vet dock ej om komvux i din kommun kan erbjuda de kurserna.
    • elev. :

      Tack så mycket med hjälpen Anna! :) Alltså, om jag läser upp till examensbevis i Samhälle-Humaniora så behöver jag inte fixa upp matten och fysiken, och istället fokusera på andra ämnen inom det området, om jag har förstått rätt? Alla andra ämnen förutom fysik 1 & 2 samt matematik 3 & 4 har jag godkänt i.

      Jag bor i Karlstad och det verkar som att kommunen inte erbjuder Anatomi och fysiologi 1 och 2, men jag bokade tid med SYV för nästa vecka och tänkte se vilka alternativ som finns!

    • Julia :

      Bra att du bokade tid med SYV på komvux! Ta med dig dina betygsdokument till mötet med SYV. Bra om du på förhand tittar genom utbudet av vad komvux kan erbjuda och har förslag på vilka kurser du vill läsa. Det är nu, sedan 1 juli 2021, ganska fritt (men inte helt fritt) vilka kurser som får ingå i examensbevis från komvux. Det största problemet kan för dig bli att hitta en 50poängskurs att läsa för att det finns få gymnasiala kurser á 50 poäng men psykologi-kurserna är á 50p./styck, så se om Psykologi1 t.ex erbjuds på komvux i din kommun.

    • Julia : Jag såg nu vilka högskoleutb.du vill komma in på och där krävs godkänt betyg i naturkunskap 2. Jag skriver ett nytt svar till dig.
    Läs alla kommentarer
    Julia SYV på FrågaSYV

    Hejsan,
    för de högskoleutbildningar som du nämner i din fråga - arbetsterapeut- och tandhygienistprogrammet krävs bl.a godkänt betyg i Naturkunskap 2.
    Om man har godkända betyg i fysik1a + kemi1 + biologi1 behöver man i så fall inte läsa naturkunskap 2. Även de som tar examen från VO/Undersköterska och NB kan genom ersättningskurserna ha samma behörighet och behöver inte läsa nk2.
    I nk2 ingår delar av kurserna fysik1a, kemi1 och biologi1.
    Det finns viss "överlappning" i innehållet vad gäller ämnena Naturkunskap och de andra naturvetenskapliga ämnen som fysik, kemi och biologi.
    Du kan läsa kursen naturkunskap 2 men den kommer inte (med stor sannolikhet) kunna ingå i samma examensbevis som kurserna i ämnena kemi och biologi (på grund av "överlappningen" i kursinnehållet).
    Så, du behöver antingen ta in Godkänt betyg i Fysik1a in i ditt examensbevis (jag antar att du har godkända betyg i kemi1 och biologi1), eller så skippar du fysik1a och läser mot examensbevis inom Samhälle/Humaniora (och behöver med det inte heller ha matte 3), men då måste du ha naturkunskap 2-kursen utanför ditt examensbevis (på ett separat dokument: utdrag från betygskatalogen).
    Så jag ser 2 lösningar:
    lösning nr.1 - du måste få godkänt betyg i fysik1a. Du kan fortfarande läsa mot examensbevis inom Samhälle/humaniora och skippa matte 3 (eller så läser du matte 3, eller tar in matte 3c in i ditt examensbevis med F-betyget). Betyget F drar ner ditt meritvärde ganska mycket, dock. :(
    lösning nr.2 - du läser naturkunskap 2 men kommer troligtvis inte ha den kursen inom ditt examensbevis; här är det rektors bedömning som gäller (men eftersom överlappningen i kursernas innehåll är ganska stor, blir jag förvånad om du ska kunna ta in nk2 och kemi och biologi-kurserna in i ditt examensbevis). Ofta kan man ta in en kurs, t.ex kemi1 eller biologi1 in i samma examensbevis där även naturkunskap 2 finns med.
    Jag vet inte vilka betyg du har i ämnena kemi och biologi. Om de betygen inte är så höga, så kanske du kan "glömma" att du läste de ämnena och läsa kurserna Naturkunskap 1b och sedan 2 (det borde bli lätt för dig att få höga betyg i de kurserna).
    Men om du "skippar" kemi1och2 samt bio1och2, då "förlorar" du 400poäng och måste ersätta de poängen med andra kurser. Det är en hel termin på heltid (= 20 veckors studier på heltid).
    Så, frågorna är:
    - har du bråttom och vill bli behörig att söka till högskoleutb.snarast?
    eller
    - vill du försöka få så högt meritvärde som möjligt + genom längre studier på komvux bli ännu bättre förberedd inför akademiska studier?
    men även
    - kommer komvux i din kommun "gå med" på att ge dig plats på fler kurser än det som är ett "nödvändigt minimum"? Komvux kan säga att du får plats på kurserna som snarast möjligt ger dig examensbevis. Det kostar pengar att erbjuda plats på kurserna. I examensbevis från komvux får 150 p., betygsatta med F, ingå. Det drar ner meritvärde ganska mycket, men det är inte ngt som hindrar komvux från att utfärda examensbeviset.
    Sedan, om du kommer eller inte kommer in på "din" eftergymnasial utbildning, är inte heller ngt som komvux är särskild bekymrad över. Om du får ut examensbeviset, är du "färdigutbildad". Vad du gör sen, är ditt problem, inte ngt. som komvux ansvarar för.
    Jag har ett förslag: fundera över att söka yrkesutbildning till undersköterska på komvux. Och ta sedan ut Yrkesexamen som undersköterska. I den utbildningen ingår kurser som genom "ersättning" ger dig samma behörighet som naturkunskap 2, du behöver alltså i detta fallet inte läsa varken sig fysik1a eller naturkunskap 2. Du kommer kunna ta in kurserna matte 2, svenska 2 och 3 samt eng6. Du får på det sättet ut ett yrkesexamen som ger dig högskolebehörighet och även särskild behörighet till de utbildningar som du säger du vill komma in på.
    Ännu fler fördelar med att ta ut examen som undersköterska:
    - du kommer lära dig mycket om hälsa och omvårdnad vilket är jättebra med tanke på ditt framtida yrkesval;
    - det är jättebra att kunna ge första hjälpen om olyckan är framme (vilket kan hända när som var som...);
    - du kommer kunna jobba extra vid sidan av studierna på högskolenivå + lätt få sommarjobb "mellan kurserna" på din högskoleutbildning.
    Kurspaket "undersköterska" kan på komvux i olika kommuner finnas som två eller tre-terminers utbildningar.
    ***
    Utifrån information i din fråga avläser jag att du saknar 450 poäng. Du läser på heltid på en termin 400poäng (20 veckors studier). Du kan hinna läsa in 450poäng på en termin. Att läsa kurspaket "undersköterska" kommer ta längre tid än en termin men det går kanske "plocka ut" några kurser från kurspaket "undersköterska" eller Omvårdnadsutbildningen (kan finnas olika namn på komvux i olika kommuner) som ger dig (genom ersättning) samma behörighet som nk2-kursen ger, så du slipper läsa nk2. Frågan här är dock om du i samma examensbevis kan ta in även kemi och biologikurserna? Det blir rektors-bedömning om "överlappningen" är för stor eller om hen tycker att det är OK.

    OBS! sista kompletteringsdag till VT23 blir 1 dec 2022. Se info på Antagning.se/sv/anmal-dig-sa-har/viktiga-datum Om du ska börja läsa på komvux i mitten på augusti, har du 3,5 månader på dig (cirka 15 veckor) och det är för kort tid att kunna läsa in 450 gymnasiala poäng och ta ut examensbevis. Så, antingen måste du börja läsa sommarkurserna nu, snarast och fortsätta sedan på hösten, eller så läser du 2 terminer: hela nästa läsår och söker till högskola till HT23.

    • elev. :

      Hej! Tack så mycket för svaret Julia! Jag har godkänt i kemi 1 & 2 samt biologi 1 & 2, ja. Och ja, jag saknar 450 poäng, om jag vill få gymnasieexamen så måste jag komplettera minst 350 merit värt av kurser (ett 150 kurs och två 100, eller någon anna variant så länge det blir till 2400 totalt minst). Jag vill helst hamna i högskola innan max ett och ett halvt år, men vill gärna få allt gjort i år. Jag tänkte göra HP för att komma in i universitet, men vill bara fixa upp till 2400 merit för att få examensbevis, däremot vill jag helst undvika matematik och fysik (vilket är dem enda ämnen jag inte fick godkänt i) för att jag är orolig över att få underkänt igen, samt så krävs dem inte för det jag ville plugga vidare till. Alltså vill jag bara plugga upp för att bli behörig till examensbevis/gymnasieexamen i princip så smidigt som möjligt, utan vikt på räkne ämnen som jag är orolig över. 

      Undersköterska verkar definitivt som en vettig alternativ, och jag tänker nämna det under SYV mötet. jag kollade och det finns i Karlstad, nämnd "Vård- och omsorgsutbildning" Men om jag fixar Fysik 1a och därefter pluggar upp inom samhälle-humaniora, går det att undvika då jobba upp matte 3&4 samt fysik 2? Eller så kan undersköterska fixa allt det, vilket innebär att jag inte behöver jobba upp fysiken plus matten alls (förutom matte 2, som inte är särskilt svårt)? Igen tack så hemskt mycket för ditt svar, den gav mig många alternativ samt lösningar som jag tänker ta upp med SYV!

    • Julia : Så bra att du tycker mitt svar blev till hjälp! En liten fundering: varför skulle det endast räcka med att få ännu 350poäng om det saknas 450poäng? du kan ju inte ha kursen Idrott och hälsa1, 100p. in i ditt examensbevis från komvux (så den kursen "faller bort").
    • elev. :

      Ber om ursäkt, men vad innebär det? Är det att jag måste fixa ännu ett ämne, istället för idrott och hälsa? Min tanke var att fixa upp till examensbevis med ersättnings ämnen (istället för att jobba upp fysik och matematik), men måste jag även ersätta idrott i så fall? I andra ord, att det räknas som 550 poäng som måste kompletteras (totalt) eller minst 450? Tack i förhand, Julia!

    • Julia :

      I examen från gymnasiet ingår 2500poäng. Det krävs 100p.mindre för examensbevis från komvux. Och Idrott1-kursen är just på 100p. :)

    • elev. :

      Jaha okej, jag förstår! Så alltså måste jag fixa upp allt som inte är godkänt (450)/ ersätta till motsvarande 450 poäng med andra ämnen, eller alternativt söka till undersköterska. Tack så mycket Julia, då har jag många alternativ för att jobba upp för behörighet samt mycket att ta upp med min SYV! :)

    • Julia : vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'yrke' (223 st.)

    • Nellyy

      Behöver hitta en yrkesutbildning?

      Hej, är 23 år gammal och vill börja plugga. Flyttade till Sverige 3 år sen och eftersom jag har inte gått gymnasie här så har jag inte grundläggande behörighet (svenska saknas) har bara tagit svenska 1 på komvux, därfor vill jag hitta en yrkesutbildning som jag behöver inte ha svenska 2 - 3....

      Milla : : Hejsan,yrkesutbildningar finns i olika former och på olika "nivåer". På gymnasienivå finns yrkesutbildningar för vuxna - inom komvux; på eftergymnasial nivå - bland annat... Läs hela svaret
    • A

      Jobba efter gymnasiet?

      Hej! Jag ska snart göra mitt gymnasieval och tänker på samhäll eller ekonomi men vill inte plugga vidare direkt efter gymnasiet utan hade gärna jobbat antingen här i Sverige eller utomlands som ex reseledare, receptionist, servitör etc alternativ...

      Julia: : Hej A,yrken som t.ex reseledare, receptionist, servitör är (i alla fall i Sverige) icke-reglerade vilket betyder att arbetsgivare får anställa med vilken utbildning som helst, enligt egen bedömning.... Läs hela svaret
    • Alexander

      Läsa till yrke genom fristående kurser?

      Hej. Jag undrar vilka möjligheter det finns att genom fristående kurser på distans läsa sig till ett yrke. Jag vet att det går att läsa kurser till att söka korta utbildningar till studievägledare och ämneslärare. Finns det några...

      Julia: : Hej Alexander!Jag tycker du fick bra svar i en kommentar från Brendan (se kommentar till din fråga).Det finns uppskattningsvis cirka 8.000 yrken - och lite över 2.000 av de beskrivs på... Läs hela svaret
    • Nellie

      Gymnasie och yrke?

      Hej! Jag är 15 år, går i 8an och börjar 9an efter sommarlovet. Jag vet inte riktigt vad för program jag bör gå...eller vad jag ens vill bli. (några saker jag skulle kunna tänka mig/ är intresserad utav) Bibliotekarie Dermatolog Journalist zoolog Vad krävs för betyg för att komma in...

      Milla : : Hej Nellie, du får gärna kika på info om yrken:BibliotekarieDermatolog är en specialistläkare, man ska alltså först utbilda sig till LäkareJournalistZoologoch även om många andra yrken... Läs hela svaret
    • Caroline

      Vilket yrke passar mig och mitt intresse bäst?

      Hej! Det är så att jag är väldigt intresserad av att upptäcka och studera nya och olika fenomen som finns i rymden. För att upptäcka och studera olika fenomen så kommer jag förmodligen behöva experimentera mycket, samt beräkna mycket...

      Peter: : Hej, kika på framtid.se/yrke/rymdyrken och kontakta de som är experter på rymd och rymdyrken (en allmän studie- och yrkesvägledare är intet det).Vem kan du kontakta?mina... Läs hela svaret
    • Elin

      Biolog eller Agronom?

      Hej! Jag vet inte om jag ska välja agronomprogrammet eller biologprogrammet. Vad är det för stora skillnader och vad kan man jobba med efter de två olika programmen? Finns säkert massor men kan ni säga några typiska jobb efter programmen så jag vet...

      Mikael: : Hej Elin,yrket Biolog är mycket brett. Att börja jobba och ej läsa mer efter 3 år på biologi-kandidatprogrammet är, dock, inte så vanligt. De flesta läser mer - t.ex masterprogrammen eller... Läs hela svaret
    • Felicia

      Vilken av dessa yrken passar bäst när man är introvert?

      Jag är introvert och blir trött av för mycket social kontakt, vilket är ett skäl till att jag ibland tvivlar på mitt yrkesval som socionom. Jag arbetar just nu som socialsekreterare på ekonomiskt bistånd (sommarvikariat) och även om det ger mig...

      Julia: : Hej Felicia, De yrken som du nämner i din fråga är mycket breda: ekonomer och jurister samt systemutvecklare - kan arbeta på diverse olika... Läs hela svaret
    • Lina

      Vad ska jag jobba med?

      Hej! Jag har nyligen blivit klar med min kandidat och är nu väldigt osäker på vad jag ska göra. Jag undrar om ni skulle kunna hjälpa mig genom att ge exempel på yrken inom de områden jag är intresserad av? * Jag har en kandidatexamen i psykologi och beteendevetenskap * Jag vill jobba...

      Julia: : Hej Lina, det första jag tänker på är FN-jobb och Internationell samordnare; och med tanke på att du vill jobba Internationellt - även Konsulassistent.Med tanke på att du är intresserad av... Läs hela svaret
    • Jenny

      Jag vill bli psykolog men ändå inte, vad ska jag göra?

      Hej jag går just nu sista terminen i 8an och börjar bli stressad. Jag har alltid velat gå estet och uttrycka min kreativa sida i till exempel författarskap, föreläsa om vad jag gått igenom som barn och inspirera andra som gått igenom detsamma som mig, entreprenörskap är också lockande, men jag...

      Anna: : Hej Jenny,du går i åttan, och du har mycket gott om tid innan du behöver bestämma dig om gymnasieval - du har ett helt år på dig; detta pga val man gör under Omval... Läs hela svaret
    • Rabiha

      Vilket yrke behöver jag för att göra mitt egna hud- och hårvård?

      Hej! Jag är väldigt passionerad när det kommer till hudvård och hårvård och har under ett tag funderat på om jag kan göra egna artiklar. Jag antar att man bör ha rätt form av utbildning för att göra det och undrar därför vilka yrken jag kan utbilda mig till för att göra det i framtiden?

      Anna: : Hej, när du skriver "göra egna artiklar" menar du att producera eller sälja nya kammar, föner eller kemiska produkter, som hårfärg, hudpeeling, hudkrämer?... Läs hela svaret
    • Nina

      Vad kan jag bli?

      Hej jag har lite svårt att bestämma mig och undrar om ni kan hjälpa mig Jag vill jobba med att hjälpa ungdomar som har det svårt, vad finns det då för utbildningar/yrken som passar mig? (Universitets nivå)

      SYV-besökare: : Hej Nina,kika gärna på följande yrken:Motivationspedagog >>Socionom >>Psykolog >>Lärare >>Ungdomscoach >>Ungdomskonsulent >>SYV >>Familjehemsförälder >>KAA-ansvarig >>
    • Affe

      Vad ska jag studera?

      Hej, jag går just nu i tvåan på gymnasiet och behöver lite hjälp. Det finns inte något jag verkligen brinner för, så jag försöker välja yrke genom uteslutsmetoden. Jag skulle kunna tänka mig att forska om hur medicin,...

      Anna: : hej Affe, Kika gärna på yrken Biomedicinare >> och BMA samt BMA inom fysiologi >>. På www.framtid.se beskrivs det tusentals olika yrken. Börja titta på dem som är inom område... Läs hela svaret
    • Anton

      Vad kan jag bli i framtiden?

      Hej! Jag tog studenten från det naturvetenskapliga programmet iår och har beslutat att ta en paus i 1 år att satsa på högskoleprovet. Det börjar bli dags att ha en fundering om vad jag vill plugga till men jag vet inte något som intresserar mig som jag är behörig till. Jag har kemi 1+2,...

      Julia: : Hej, du som är 19 år, är fortfarande mycket ung och behöver inte nödvändigtvis bestämma dig om ditt framtida yrke än. Det går bra att jobba med "vad som helst" i några... Läs hela svaret
    • Emilia

      Vad är en bra och rolig utbildning för mig?

      Hej! Jag håller på att försöka hitta en utbildning som skulle passa mig för att sedan kunna få det jobb jag vill. Jag vet inte vad jag vill jobba med men jag vet att jag vill inte ha ett helt stillasittandes jobb vid en dator. Jag vill träffa människor, lära mig nya saker, göra saker och ha tex...

      Anna: : Hej Emilia,du är intresserad av många olika saker, och det är bra. Dock, blir det, precis som du skriver, svårt att ringa in exakt vad du vill studera för ämnen och exakt vad du... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga