1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej!
    YH är kvalificerade eftergymnasiala utbildningar men som är oftast kortare och mer praktiska än högskole-/universitetsutbildningar. Så tanken är att man ska ha pluggat på gymnasiet. Helst ska man ha examensbevis eller omdöme (från en folkhögskola) om grundläggande behörighet men det händer att utbildningsansvariga beviljar undantag och tar in även på "andra meriter": t.ex på en sammantagen bedömning av arbetslivserfarenhet, motivation, resultat från tester och intervjuer. Så, alla kan söka till yrkeshögskola och har en viss chans att komma in.

    Hur behörighet till yrkeshögskoleutbildningar beskrivs kan du se på yhguiden.se/om-yrkeshogskolan/behörighet

    Trots att man kan bli antagen till en yrkeshögskoleutbildning utan att ha läst på gymnasiet, så är det mycket sällsynt att det händer - och om det händer kan det bli mycket svårt att klara studierna, som ändå ligger på eftergymnasial nivå och baserar sig på att man har gymnasiekompetens.

    Hänvisningar:
    -- framtid.se/bloggar/vad-ar-gymnasiekompetens
    -- om yrkeshögskola och yrkeshögskoleutbildningar se www.yhguiden.se

    Frågor och svar taggade med 'studieförsäkran' (2 st.)

    • Jonte Elev

      Studieförsäkran?

      Hej jag fick besked från CSN idag och dom vill ha en studieförsäkran och vet inte hur jag ska gå till väga, När/hur får jag tag på det? Går det att lösa idag?

      Milla : : Hej! Det bästa är att du ringer till CSN och reder ut det med de som jobbar på CSN så att det blir rätt. Det finns olika sorters studiestöd som administreras av CSN och studieförsäkran kan... Läs hela svaret
    • MESSO

      en fråga om CSN??

      Hej! Jag har tagit studenten i juni och jag ska fortsätta läsa kurser i september så jag undrar när måste jag ansöka till CSN för att få bidrag?

      Milla : : Hej!Du skriver i din fråga: "... Jag har tagit studenten i juni och jag ska fortsätta läsa kurser i september ..." men du skriver inte vilka "kurser" du ska läsa (är det på... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga