Ayat
    Hej,

    Läser nu Engelska 1 på högskola. Vet att för att bli gymnasielärare på engelska så ska jag läsa engelska 1, 2 och tre, och en till engelska kurs på 30 högskolepoäng (då sammanlagt 120 hp). Sedan kan jag läsa KPU för att bli gymnasielärare på engelska.

    Min första fråga: om jag vill bli gymnasielärare med inriktning engelska på 120 hp, kan jag då läsa svenska som andra språk 1 och 2, och sedan läsa KPU?

    Min andra fråga: kan jag läsa engelska 1, sedan andra engelska och svenska kurser på högskola, och sedan läsa KPU för att bli grundskolelärare årskurs 4-6? Alltså undrar jag och det går att läsa vissa kurser på högskola och sedan KPU för att bli grundlärare årskurs 4-6? (utan att behöva läsa engelska 2 och 3?)

    Mycket tacksam för svar/
    Ayat


    1 Svar

    SYV-besökare SYV

    Hej Ayat,
    grundskole-lärarutbildningar är "under översyn", vilket betyder att utredningar pågår och ändringar kan införas; vilka ändringar och när de ska införas - vet man idag ännu inte.

    KPU - vilka inriktningar och var i landet de erbjuds, varierar från en termin till en annan. Konkurrens om KPU platserna kan också finnas; det är alltså inte alls säkert att även om man är behörig, att man garanterat kommer på KPU.
    Som det är idag, prioriterar KPU-programmen sökande som ska bli behöriga i flera ämnen, men även för dem kanske platserna inte räcker. Begränsning i KPU-platserna kan uppstå ex. pga brist på högskolelärare som kan undervisa och/eller brist på lämpliga praktikplatser (praktikplats måste ha behörig handledare).

    Den säkraste vägen till lärarlegitimation ligger via Ämneslärarprogrammet. Se om du kan hitta några ämneslärarprogram som du kan tänka dig att söka. Inom programmet har man garanti på varje nästa kurs och klarar man hela programmet, får man lärarexamen och då finns det nog inga hinder att även få lärarlegidimation.

    Läser man på andra sätt än genom lärarprogrammen, finns det många osäkerhetsfaktorer: bl.a är det inte säkert att komma in på "nästa kurs", ex. om du läser SAS A eller SAS I (första kurs i Svenska som andraspråk), att du skulle garanterat komma in på SAS B eller SAS II... och så vidare. Då kan det bli "stopp" på vägen, tyvärr.

    Vad jag vet om engelska-lärare (deras behörigheter) så krävs det alltid minst 90 hp inom engelska för att kunna bli lärare på gymnasiet eller på högstadiet (årskurs 7-9). På gymnasiet behöver man som behörig lärare ha 120 hp i sitt "första ämne" men i andra ämne räcker det med 90 hp (så om du har ngt. annat ämne som ditt första undervisningsämne, räcker det med 90 hp i så fall), men även för grundskolelärare i engelska är 90 hp ett krav.

    Vad gäller för att bli behörig lärare på låg- och mellanstadiet - den så kallad "tidigare lärare" kan vara rätt så krångligt. Lite olika kurser kan läsas inom olika lärarprogram på olika orter.

    Om du kommer in på ngt. lärarprogram, är det inte omöjligt att dina 30 hp inom engelska kan bli "tillgodoräknade" och din utbildning inom lärarprogrammet kan bli, därmed, kortare.

    Sammanfattning
    Det är rätt så krångligt. Reglerna förändras också. Undantag kan beviljas (ex. kan Skolverket ge eller utöka Lärarlegitimationen även om man ej uppfyller alla de kraven som finns). Det är Skolverket som bestämmer i frågan om Lärarlegitimationer (lärarhögskolorna bestämmer ang. lärarexamina). Har man lärarexamen, kan man ansöka om legitimation.

    Tips: försök komma in på ett program som leder till lärarexamen; eller vänd dig till studievägledare på Lärarhögskolorna (dock kan du få lite olika svar från olika lärarhögskolorna). 

    Frågor och svar taggade med 'trivas på gymnasiet' (5 st.)

    • beccaliya2007

      Akut!: fick plats på Natur?

      hejsan! jag går åk 1 på ek ek, jag märkye att det är mycket So och vi har ingen no nu, ifall inte första året. fick plats på natur natur på ett super gymnasium men vet inte ifall jag ska byta. vad kan jag göta? mst ge dom svar innan kl...

      Milla : : Hej! du kan svara att du är mycket intresserad av att byta men vill provgå minst en dag på den nya skolan och programmet/utbildningen först, innan du kan ge ett definitivt svar. Jag kan inte lova dig att du... Läs hela svaret
    • Thomas

      Hur går det till med att byta gymnasiet ?

      Hej jag började i gymnasiet det här vecka, men jag trivs inte där så mycket, så jag skulle vilja fråga hur det går till om man ska byta gymnasiet och om det går ännu.

      Milla : : Hej Thomas; det kan gå att byta om en annan skola, där du vill läsa - har ledig plats.Du får gärna ta reda på om någon av de skolorna dit du vill byta har ledig plats; i så... Läs hela svaret
    • Linn

      Byta till estet?

      Jag går just nu på en väldigt fin skolan som jag kämpat ganska hårt för att komma in på. Jag går humanistisk kultur och jag älskar den linjen. Kultur och svenska brinner jag verkligen för, men jag känner att jag inte trivs. Den enda lektionen som handlar om just kultur är en lektion i veckan....

      Liselotte: : Hej Linn, jag skulle råda dig provgå på Estetiska programmet - innan du eventuellt byter. Även på Estetiska programmet, inriktning musik - läser man svenska, engelska, matte /man läser lika mycket... Läs hela svaret
    • Dat

      Byta klass ? Utfryst ?

      Hej, jag går på första året i natur i mikael elias, jag hade ett tufft start eftersom jag hade nyligen bytt till natur från ekonomi för den breda behörigheten. Nu har det gått flera månader i natur , jag har kommit i kap med plugget i natur , utbildningen är bra fast det finns en sak. När jag...

      Anna: : Hej Dat! Jättetråkigt att du upplever att du inte har kompisar i klassen! Bra att du kom ikapp med dina studier. Har du pratat med kurator på din skola? Har du bett din klasslärare/mentor om råd? Det är det du får börja med. Du ska... Läs hela svaret
    • Anonym

      Hjälp, vet inte vad jag ska göra!?

      Hejsan, jag bytte nyligen från teknikprogrammet till spelgrafik på LBS. Jag har gått på spelgrafik i 1 vecka nu och jag tycker att det också har vart ett val jag inte gillar, precis som teknik. Men jag hade hellre gått tillbaka till teknik känner jag men nu är det så att det kanske inte går. Vad...

      Anna: : Hejsan, har du frågat rektor på din gamla utbildningen - om du kan komma tillbaka? Det kanske går att byta tillbaks, om det är det du vill. - det är första alternativet som du har. Om inte det går, kanske du kan byta... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga