1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Ceren, ställ din fråga till studievägledare på lärarutbildningar.
    Grundskollärarutbildningar är inte "konstanta", innehåll i dem förändras. Ibland kan vissa undantag göras.
    Som regel, söker man till ett nytt högskoleprogram och om man kommer in, ansöker man om "Tillgodoräknande av tidigare utbildning" och får då svar om man kan hoppa över vissa delar (kurser eller terminer) i den nya utbildningen.
    Allmänt gäller:
    det är Olika utbilndingar till F-3 lärare och till lärare 4-6, men de kan i viss mån "överlappa" varandra och så finns det möjlighet att välja "tillvalskurser" t.ex Idrott och 4-6 Lärare som läste en extra idrottskurs är behörig att undervisa i Idrott och hälsa i årskurserna 1-3 på grundskolan.
    Det är rätt krångligt med lärarbehörigheterna... Skolverkets avdelning för lärarlegitimationer kräver att man i grunden har LÄRAREXAMEN men sedan kan man få nya behörigheter pga arbetslivserfarenhet, exempelvis om man under några år de facto undervisar i "fel ämne" och/eller på "fel åldersgrupp", då kan man förhoppningsvis med en liten kompletterande utbildning eller ibland även utan en sådan, få utökning i sin lärarlegitimation.
    De som är bäst insatta i detta område är studievägledare på Lärarhögskolorna.

    Vänligen
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'två examina' (2 st.)

    • Diana

      Vad gör de olika högskole/universitet exam för skillnad?

      Vad gör det för skillnad om man plugga till kandidat + evtl. master eller pluggar bara en till högskoleexam? Tänker främst om det på något sätt skiljer sig ifrån varandra och kan påverka en till framtida jobbtillfällen.

      Milla : : Hej,masterprogrammen ligger på Avancerad nivå (till skillnad från de programmen som ligger på grundnivån). På den avancerade nivån fördjupar man sig... Läs hela svaret
    • Olivia

      Dubbelexamina onödigt eller inte?

      Hej! Jag studerar för tillfället till en kandidat i kriminologi med sociologi som breddningsämne. Jag undrar om det skulle gynna mig att ta ut en kandidat i sociologi också eller är det bara dumt eftersom båda utbildningarna är samhällsvetenskapliga? Mvh, Olivia

      Anna: : Hej Olivia; det är inte fel att ha två kandidatexamina (om möjlighet finns och inte tar för mycket resurser från dig) - det kan gynna dig i arbetslivet, tycker jag.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga