Max
    Hej!

    Jag och en annan på min skolan håller på med vårt gymnasiearbete och närmar oss rapportskrivande(vi utvecklar en produkt).

    Hur bedöms vårt arbete? Är det gruppen eller individen som bedöms? Jag undrar då min kompanjon har börjat bli lite frånvarande och jag fruktar att denna person kanske inte blir klar med det den ska.

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV
    Hej Max,
    för gymnasiearbete kan man få E eller F i betyg. Det är jätteviktigt att få E då det blir avgörande för möjlighet att ta ut gymnasieexamen.
    Tur "i oturen" här är att man inte får högre än E i betyg, oavsett hur bra arbete man har gjort. Så det gäller, alltså att just få E (men ej F).
    Jag råder dig prata med din "kompanjon" och säga att du blir tvungen att prata med handledaren - eftersom du inte kan riskera få F. Du vill ha din gymnasieexamen. Sedan gäller det för din del att kunna redovisa vad DU HAR GJORT - att du gjorde din del av arbetet.
    En fråga: är det möjligt för dig att DELA UPP arbetet nu?
    Om du t.ex. tar med dig den delen som nu är färdigt och fortsätter jobba på egen hand och redovisar det som ditt arbete. Och din "kompanjon" gör detsamma - tar den delen som ni gjorde tillsammans och fortsätter sedan på egen hand...
    Det kan bli intressant att jämföra resultat - om det blir stor skillnad på de två redovisningarna.
    Du kan förestå detta för handledaren.
    Det är inte speciellt vanligt att elever blir underkända på gymnasiearbetet. Rent statistiskt sett, så har du mycket goda chanser att få E (och det är det högsta betyget som du kan få).
    Ang. din fråga: hur bedömningen görs - så är det upp till den lärare/handledare. Jag råder dig därför prata med handledaren och berätta hur det ligger till.
    Önskar dig lycka till med gymnasiearbetet!
    Mvh Milla Syv
    Studie- och yrkesvägledare
    • : vi har en tydlig uppdelning(gjort ett förgrenande träd av uppgifter, både i text och bildligt) av uppgifter och sköter helt separata delar av arbetet. Vem som ska ha gjort vad är det alltså ingen tvekan om. Utan att outa mig själv för mycket kan jag säga att jag sköter den mekaniska delen och han sköter den elektroniska - jag har alltså gjort själva konstruktionen och har bara rapportskrivande kvar.
    • Milla : Mitt råd att du förklarar för din "kompanjon" att utan godkänt Gymnasiearbete kommer hen inte få Gymansieexamen och blir då obehörig att söka till högskola efter gymnasiet, oavsett om hen har A betyg i alla andra kurser. Det är givetvis bäst om hela arbetet blir genomfört på ett bra sätt och att ni båda får E i kursen. Mvh Milla Syv
    • : Tror du att om jag mot förmodan får underkänt trotts att jag har gjort mitt(vilken är en större del av arbetet) så kan jag överklaga det?
    • Milla : Du har rätt att klaga hos rektor på ditt program - till att börja med. Innan dess, så skulle jag prata med läraren och be om möjlighet att komplettera på ngt sätt eller göra om en del av arbetet. Om läraren inte ger den möjligheten, i så fall skulle jag klaga hos rektor på programmet. Nästa steg är - gymnasiechef. Efter det - utbildningsförvaltningen i din kommun (om du går på en kommunal skola). Och så går man högre upp - till slut kommer till skolminister. *L* :-) Vi får hoppas att det inte skall behövas! När man jobbar tillsammans med någon, så finns de risk att hamna i en sådan situation som du beskriver nu... Kanske ligger det ngt i uttrycken"Själv är bäste dräng"&"Ensam är stark". Jag tror det är mycket möjligt att ni kan få olika betyg i fall era 2 delar i gymnasiearbetet skiljer sig mycket i kvalité. Mitt råd är att du pratar med din klasskompis först och i fall det inte ger önskat resultat, med läraren - innan arbetet bedöms & betyg sätts. Håller tummarna för dig! Milla SYV *L* :-)
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'estetiska linjen' (3 st.)

    • Nabila

      Hur mycket matte läser man på estetiska linjen?

      Hej! Jag går i åk 1 på estetiska linjen, inriktning film och regi. Jag läser just nu matte 1B. Har svårt för matte och siktar på ett E, blir nöjd med det då jag tycker det är otroligt jobbigt. Hur mycket matte läser man på estetiska linjen under alla 3 år? Är det sant att man bara kan ha matte...

      Anna: : Hej Nabila. på ES ingår obligatoriskt endast Matematik 1b. Man behöver inte läsa fler kurser i matte än matte 1b. Övriga mattekurser är på ES valbara. Så, om du... Läs hela svaret
    • Marco

      Vilka högskolor finns det när man har pluggat i estetiska linjen?

      Hej jag går i estetiska linjen i Grafisk Design som ligger i Stockholm. Jag undrar vilka skolor som jag kan välja utifrån? Jag undrar också vilka betyg som man måste ha för behörighet. Jag personligen vill hålla på med allt från reklam, app design, webbdesign och egen företagande. Men det...

      Anna: : Hej Marco, utbildningsutbud förändras ständigt; och inom webbdesign och app-design - förändras det mycket snabbt. Om du är 16 år nu, kommer du söka... Läs hela svaret
    • Kurt

      Varför står det 355 på vissa antagningsgränser?

      Hejsan! Jag gick in på gyantagningen för att kolla på olika estetiska skolors meritvärde. Dock såg jag ibland typ 355 som antagningsgräns, till och med 475! Är det något jag missat eller? För senast jag kollat så var 320 poäng det högsta man kunde få.

      Lena: : Hejsan, ja, eftersom du ofta gör antagningsprov på de estetiska programmen så slår man ihop den poäng man får på betygspoängen - därför blir det en högre poäng. Från och med i år är dock högsta poängen 340p eftersom man får räkna in Moderna språk som ett sjuttonde ämne./Lena, Syv

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga