Aya
    Hej!
    Jag går trdje året på det naturvetenskapliga programmet och ska börja skriva gymnasiearbet. Jag är egentligen intresserad av att skriva gymnasiearbete om parkinsons sjukdom, men har svårt att komma på frågeställningar och avgränsa. Har ni förslag på frågeställningar som man kan ha?

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej!
    SYV är inte lärare och kan inte godkänna temat eller frågeställningar för gymnasiearbete, utan det måste handledare för GA på din skola göra.
    Som SYV tycker jag att det är viss skillnad om du läser på inriktningen Naturvetenskap eller inriktningen Natur-och-samhälle vad gäller frågeställning i ditt GA. Du uppger inte vilken inriktning du läser på...
    Tips! kika på parkinsonforbundet.se och kanske också ta kontakt med dem som jobbar inom förbundet; de borde ge förslag på frågeställningar inför ditt GA.

    Om du läser på inriktningen Naturvetenskap, så kanske det är mer passande att undersöka nya rön och behandlingsmetoder som är på gång där du i ditt GA kan motivera vilka behandlingar du mest tror på (eller kombinationer av olika åtgärder) som bäst underlättar livet för personer med den sjukdomen,
    men om du läser på inriktningen Natur-och-samhälle, så tror jag det är mer passande att i sitt GA berätta om stöd som patienter och anhöriga kan få från samhället och om du kan "uppfinna" nya stödinsatser som idag ännu inte finns. Du kan här kanske ta in åsikter som patienter och anhöriga har (du kan kanske göra intervjuer med ett antal patienter och anhöriga - t.ex om du kan få kontakt med dem genom parkinsonforbundet.se).
     

    • :

      Hej! Tack för förslagen. Jag går natur-natur och pratade med min lärare och hon godkännde själva ämnet, men jag var lite osäker om vilken frågeställning jag skulle ha.

    • Julia :

      du behöver även få godkänt från din handledare för GA om vilken frågeställning som ditt GA kommer försöka svara på. T.ex kan jag tänka mig att en frågeställning: "Går det att bli helt symptomfri med diagnosen Parkinson?" eller "Finns det tester för familjemedlemmar till Parkinson-patienter som kan visa på höjd risk för de att drabbas av samma sjukdom och kan det i så fall förhindras att de utvecklar sjukdomen?"

    • :

      Hej! Tack för förslagen. "Går det att bli helt symptomfri med diagnosen Parkinson?" verkar väldigt intressant. Jag ska prata med min handledare om frågeställning.

    • Julia : vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med '#polishögskola' (3 st.)

    • Skn

      Kan man läsa polis och en akademisk utbildningen samtidigt?

      Hej. Jag vill gärna läsa två utbildningar samtidigt och undrar om det är möjligt. Jag vet att man endast på högskolan kan läsa 45 hp per termin. Hur ser det dock ut när man läser ex sjuksköterska 180hp heltid och polis på distans men samtidigt? Polisens utbildning söker man inte via antagningen...

      Anna: : Hej Skn,att läsa en heltidsutbildning tar 40 timmar per vecka, även om man läser på distans. Distansstudier tar inte mindre tid. Genom att läsa på distans sparar man... Läs hela svaret
    • Sven

      Hur blir man polisutredare?

      Mitt namn är Sven och jag går i trean på gymnasiet. Jag undrar hur man blir polisutredare och vilka betyg som krävs. Skulle också vara intressant att veta hur lågnt tid utbildningen tar.

      Anna: : Hej Sven, med Polisutredare - menar du Civil utredare >> eller Mordutredare >>? Eller kanske är du intresserad av yrket Kriminolog? Beroende på vilket yrke du menar, finns det olika vägar att... Läs hela svaret
    • Micaela

      Vad krävs för att komma in på polishögskolan?

      Som sagt så undrar jag vad det är som krävs för att komma in på polishögskolan. Har hört att det är fystest osv? vad är det för tester som görs och vilka tider ska man ha för att kunna komma in?

      Lena: : Hejsan, här kan du läsa allt du behöver veta om antagningen till Polishögskolan http://polisen.se/Bli-polis/ Om du undrar över något kan du säkert mejla dom med dina frågor. /Lena, Syv

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga