Yus

    Hej! räcker det med 2300 godkända gymnasiepoäng för att bli behörig till högskola eller måste man ha 2500 poäng?

    • Julia : Det är inte endast antal poäng (för examensbevis krävs på Komvux 2400 poäng, av dem 100p. är obligatorisk kurs GYMNASIEARBETE), utan det är äver de Rätta kurser som måste ingå. Du måste få ut EXAMENSBEVIS (eller Slutbetyg om rektor på komvux beviljar dig läsa mot ett slutbetyg...). Det finns ett antal obligatoriska kurser och många av dem måste även vara Godkända betyg.

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Yus,
    för behörighet till högskola i Sverige krävs det GRUNDLÄGGANDE BEHÖRIGHET alltid + många ggr även Särskild behörighet.
    Grundläggande beh. kan man uppnå på olika sätt:
    - t.ex genom Examensbevis (högskoleförberedande- eller Yrkesexamen men då med godkända betyg i svenska 2,3 och engelska 6);
    - ännu ett exempel på hur man kan uppnå grundläg.beh är 3-årig arbetslivserfarenhet (på minst halvtid, som man tjänade ihop efter det att man fyllde 19 år och den får ej vara intjänat samtidigt som man läste på gymnasiet, utan måste vara Efter gymnasiestudier) plus några få godkända gymnasiala kurser, men i så fall måste man också göra HÖGSKOLEPROVET.

    TIDIGARE och fortfarande "på undantag" kan man på komvux få Slutbetyg; för slutbetyget är det 2350 poäng som ingår och minst 2250 p. av de måste ingå med godkända betyg; alltså man kan ha 100p. icke-godkända i ett Slutbetyg.
    I examensbevis från gymnasiet ingår 2500 p. och av dem max 250 p får vara betygsatta med "F" alltså icke-godkänt.
    I examensbevis från komvux ingår 2400 p. och av dem max 150 p får vara betygsammat med F.

    Det är alltså rätt så komplicerat med Grundläggande behörighet; det finna olika sätt att uppnå den.
    Man kan även få bedömning om att ens utländska utbildning ger grundläggande behörighet; ofta behöver man kompolettera med engelskan, dock och nästan alltid - med svenska kurser.
    Du får gärna ta kontakt med syv på komvux i den kommunen där du är folkbokförd och diskutera just din situation.

    Hälsningar
    Mikael

    • : Men jag har alla grundläggande ämnen Samt ett godkänt gymnasiearbete och allt tillsammans ligger på 2300 poäng. Är jag inte behörig för högskola ?
    • Milla : Du måste få ut examensbevis och på komvux är det 2400 p som krävs (100 p mindre än på gymnasiet där krävs det 2500 p).
    • Milla : Utan examensbevis är du inte behörig till högskola.

    Frågor och svar taggade med 'läsa på gymnasiet utomlands' (3 st.)

    • Shams

      Måste man gå om ett år om man är utbytesstudent?

      Hej! Jag är 16 och går första året gymnsium Naturvetenskapslinjen och har godkänt i alla betyg. Jag funderar på att åka till USA som utbytesstudent andra eller tredje året men vill inte köra om ett extra år här i Sverige när jag väl kommer tillbaka. Kan man göra så? Alltså kan jag åka som...

      Anna: : Hej Shams, du får gärna ge oss snabb/direkt länk till info som du hänvisar till i din fråga. Vi känner nämligen inte till att man ej skulle behöva "läsa om" sitt... Läs hela svaret
    • Gamze

      Gymnasium utomlands ?

      Hej! om man har gått i gymnasiet 1 år och vill läsa utomlands. Funkar det och isåfall hur ? Jag skulle gärna vilja gå i high school i USA. Går man in med betyg eller kan man bara ansöka sig ditt? Och hur är det med studielån då?

      Julia: : Hej, Gamze! Du ställde en fråga som vi på Fråga SYV har jättesvårt att svara på. Det kostar ju att ge undervisning (lärarlöner, skollokaler, administration - allt detta kostar pengar)... Läs hela svaret
    • Linda

      Flytta utomlands?

      Jag går i tvåan på naturbruksprogrammet inriktning djurvård. Trivs inte alls och har en fråga angående det. Finns det något alternativ som kan innefatta att flytta ifrån Sverige och plugga utomlands? Min familj bor fortfarande kvar i Sverige. Hur går man till väga eller finns det en chans?

      Anna: : Hej Linda! Jag beklagar att du inte trivs på skolan. Tror du att något kan göras åt det? Vad skulle behöva förändras för att du skulle kunna börja trivas? Du är 17 år och fram till du fyller 18 år får inte du fatta så stora beslut på... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga