Chris

    Hej. Jag gick endast ett år på gymnasiet( individuella programmet) för att få godkänt i matte. Från grundskolan har jag godkänt i svenska och engelska, jag antar att detta tillsammans blir en grundskolekompetens och ger mig behörighet till vuxengymnasial utbildning? Sedan undrar jag ungefär hur lång tid det tar att skaffa sig gymnasiekompetensen? Jag har läst en hel del olika olika svar på det runtom och jag förstår att det varierar en del. Vad gäller reell kompetens, är det teoretiskt möjligt att komma in på en YH-utbildning(Webbutvecklare) om jag t ex läser Programmering 1 och Webbutveckling 1 på komvux och dessutom har arbetslivserfarenhet? Tack på förhand!

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Chris,
    att skaffa sig gymnasiekompetens i Sverige tar, som regel 3 år, om man läser på heltid.
    Yrkeshögskola kan ta in obehöriga - om de har någon plats "över" och samtidigt bedömer att du kan klara av utbildningens krav.
    Du kan söka så många olika yrkeshögskoleutbildningar som du vill; och vi hoppas du kommer in.
    Dock kan det bli tufft att läsa; alla som kommer in på utbildningar (påbörjar utbildningar) blir ju tyvärr inte klara... det finns exempel på att folk hoppar av, bland annat på grund av att det blir för svårt.
    ****
    Att läsa Programmering 1 och Webbutveckling 1 är givetvis inte fel. Gör det.

    Kika gärna på yh till webbutvecklare >> och sök så många olika yh du vill. Det är inte farligt eller dyrt att göra ansökan; dock är chanser att bli antagen med endast grundskolekompetens - rätt små. Detta för att yrkeshögskoleutbildningar - Kvalificerade EFTERGYMNASIALA utbildningar; tanken är att man har gymnasiekompetens (i regel, att man läst på gymnasial nivå i 3 år på heltid).

    • : Tack för svar, antar att min första fråga besvarade sig själv då? Dvs att jag i dagsläget åtminstone besitter en grundskolekompetens.
    • Anna : Om du har godkända betyg i svenska, engelska och matematik motsvarande vårterminen i årskurs 9 - så är det "grundskolekompetens", ja.
    • : Dock gick jag, som framgår i min text, ett år på låtsasgymnasiet för att få godkänt i matten, så från ÅK9 hade jag bara svenska och engelska. Det är lätt att bli förvirrad och bortkommen i studiefrågor när man arbetat sedan 16 års ålder. Tack för svar.
    • Anna : Har du på "låtsasgymnasiet" läst grundskolematte och fick godkänt betyg? Ta med dina betyg till syv på komvux, är mitt råd. Du kan på komvux göra nivåbedömning, - fråga om det. Annars så börja med självskattning - på www.matteboken.se finns alla grundskole- och gymnasiala kurser i matte upplagda.
    • Anna :

      Matte för år9 i grundskolan - finns på matteboken.se/lektioner/skolar-9 - räkna igenom kursen och du får snabbt en uppfattning om det är lätt eller svårt för dig; om du behöver läsa matte grund eller om du har kunskaper i matte grund.

    • : Jag tror att det "programmet" jag gick på gymnasiet ett år var till för de som inte var behöriga till gymnasiet. Så vilken nivå den matten ligger/låg på har jag ingen aning om eftersom att det är ganska längesen nu.
    • Anna : Tips! hitta dina gamla betyg; om du inte hittar, beställ kopior från de skolorna där du läste. Ta sedan betygen till SYV på komvux. ... En gissning: om du inte läste på gymnasienivå, men läste matte, så måste det vara på grundskolenivå, för att det är grundskolematte man läser först, och gymnasiematte - sen. Vi här på Fråga SYV vet ännu mindre om vad du läste, än du själv... :) och ännu en annan ? är hur mycket du minns av det du läste då; eller så kanske du lärde dig mycket mer genom arbetslivserfarenhet. Gör självskattning inom matte med hjälp av www.matteboken.se - be annars att få göra nivåbedömningstest på komvux.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'HU' (4 st.)

    • SYV-besökare

      Gymnasiearbete för en blivande journalist?

      Hej på vår gymnasieskola erbjuds det bl.a. Humanistiska och Samhällsvet.programmet och många som går på de programmen har planer på att bli olika sorters skribenter - ex. journalister, programledare, TV-personligheter mm. De frågar ofta vilket Tema för Gymnasiearbete de bör välja och jag vill...

      Daniel: : Tack för din fråga!Vi samlar förslag på teman för GA på fragasyv.se/info/tema-for-gymnasiearbete. Det är viktigt att påminna elever om att deras tema för GA... Läs hela svaret
    • Tove

      Vad ska man välja!?

      Okej, hej! Jag bor i Linköping, och här så är sista ansökningsdagen den 15 februari. Alltså om 2 DAGAR. Jag har varit inne på alla linjer, te.x. ES, SA, NA, VO, EK, HU, IB, IN och NB. Bara det säger lite om hur osäker jag är. Nu var jag tack och lov eliminerat bort några linjer, och det...

      Julia: : Hej Tove, det valet du gör nu, senast den 15 febr. är inte avgörande... du kan ändra ditt val sen, under omvalet - och det är helt ok att ändra sitt val,välja helt nya alternativ eller ändra... Läs hela svaret
    • Matilda

      SA vs HU (NA) vad är bäst för mig?

      Hej! Jag går i 9:an och ska snart göra mitt gymnasieval. Som många andra är jag Liiite skräckslagen.. Jag vet inte vad jag vill jobba som så jag har tänkt att ett brett program skulle vara bra. Ett program med många valmöjligheter. I skolan gillar jag Engelska, Svenska och några No ämnen är...

      Anna: : Hej Matilda, du ställer viktiga frågor. Några av dem kan jag "på raka arm" svara på men inte alla. :) Det där med att byta program efter åk1 och inte behöva gå om. Det... Läs hela svaret
    • Heidi

      Kan jag byta språk efter jag redan valt på HU?

      Hej jag kanske ska börja på humanistiska programmet till hösten. Men jag undrar om man kan ändra vilket språk man vill läsa när man börjat? Om man kanske känner för att man vill läsa ett annat språk än det man valde typ en vecka efter man börjat?

      Lena: : Hejsan, svårt för mig att säga eftersom det nog är upp till skolan att bevilja byten men om det finns plats kvar i det språk du vill byta till så borde det inte vara något problem, men bäst att ställa den frågan direkt till skolan kanske på ett Öppet hus så får du veta om det är möjligt. /Lena, Syv

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga