Ernst
    God kväll! Jag har en fråga om hur man skall gå till väga om man önskar att göra gymnasiekurser redan i grundskolan? Är det möjligt, och om det är det: Vem skall jag då kontakta?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Ernst,

    det finns inget inarbetat system för att läsa gymnasiekurser redan i grundskolan. Det går alltid bedriva självstudier och i ämnet matematik kan vi rekommendera en mycket bra sida - www.matteboken.se, där alla mattekurser är upplagda för repetition och självstudier.

    I andra ämnen kan säkert dina lärare på grundskolan rekommendera bra hemsidor eller böcker att ta till hjälp.

    Om en elev är extrabegåvad, vilket ofta är i ett eller ett par ämnen (inte i alla ämnen) - då brukar lärare på grundskolan vara tillmötesgående och ge enskild handledning och hjälpa eleven framåt. Om eleven är extrabegåvad i alla ämnen, brukar hen i så fall få "hoppa över" ett år på grundskolan och komma in på gymnasiet ett år tidigare.

    Det har också hänt att eleverna i grundskolan har fått betyg i gymnasiala kurser, men det är inte vanligt och det är enskilda lärare som är tillmötesgående och hjälper till. Betygen i gymnasiala kurser får eleven oftast genom prövningar i så fall, och prövningsavgift har skola rätt att ta ut (för närvarande uppgår avgifter till 500kr per prövning).  Vad som händer sen, när eleven redan har några godkända betyg i gymnasiala kurser innan hen ens började på gymnasiet - är ofta att eleven söker till en Spetsutbildning i "sitt ämne" (exempelvis om man är extrabegåvad inom matte, söker till Spetsutbildningar i Matematik, som det finns några stycken i Sverige). Inom gymnasiala spetsutbildningar kan man snabbt läsa igenom gymnasiala kurser och påbörja läsa högskolekurser inom "sitt ämne" (i mitt exempel - högskolematematik).

    Mitt råd är att prata med grundskolelärare på elevens skola i det eller de ämnena, i vilka eleven vill läsa snabbare. Är det av någon anledning inte möjligt att få hjälp av lärarna, vänd er till rektor eller till utbildningsförvaltningen i den kommunen där eleven är folkbokförd.

    Hoppas mitt svar blir på ngt sätt till hjälp!

    Bästa hälsningar

    ANNA

    • : Tack för svar.
    • Liselotte : Vi på fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp!

    Frågor och svar taggade med 'urvalgrupp' (4 st.)

    • Markus

      Vad innebär (Sen anmälan) meritsvärde 999 ?

      Hej ! Idag fick jag ett programm som jag har sökt som sen anmälan (handlagd) och nu står det att "Ditt meritvärde i den här urvalsgruppen är: 972 av max 999" Vad innebär detta? Tack

      En annan fundering: är det sant att det finns mer...

      Julia: : Hej Markus!vi frågade de som jobbar med administration kring antagning till svenska högskoleutbildningar och fick svar om att ju snabbare man anmäler sig efter det att SEN ANMÄLAN har... Läs hela svaret
    • Donia

      F i en kurs, hamnar jag i urvalsgrupp BI eller BII vid komplettering?

      Hej! Jag fått F i kursen matematik 4 och behöver därmed komplettera denna kurs för att komma in på min utbildning som jag vill. Därför undrar jag vilken urvalsgrupp jag hamnar i, BI eller BII då jag har ett F?

      Milla : : Om man utan komplettering är Obehörig, prövas man endast i BII urvalet för att man blev behörig genom en komplettering. BII är kompletterings-gruppen.
    • Alice

      Meritpoäng+högskoleprov?

      Hej! Det är så att jag ska göra högskoleprovet imorgon och jag kom just att tänka på en sak: Kan man lägga på de meritpoäng (alltså från exempelvis Engelska 7) på den poängen man får på högskoleprovet?

      Milla : : Nej, det kan man inte göra,tyvärr ... resultat av högskoleprovet räknas separat, för sig.  Meritpoängen plussas till Jämförelsetalet, som är snittet av betygen i examensbeviset.
    • Nur

      När försvinner Blex?

      Hej! Kommer Blex försvinna vårterminen 2017 eller höstterminen 2017?

      Mikael: : BIex används för sista gången vid antagning till vårterminen 2017; från antagning till höstterminen kommer alla sökande utan komplettering prövas i BI urvalsgruppen.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga