fredrik
    Hej!
    Jag funderar på vilken linje jag ska gå på gymnasium och dom två det står mellan är samhälle och ekonomi, jag har inte mycket planer för vad jag vill jobba med i framtiden men gärna med någon internationell profil eller helt utomlands då jag älskar olika språk och kulturer, har funderat på tex transport ledare elr liknande. Då sa och ek är dom två som intresserar mig mest undrar jag vilken som man har bäst möjligheter att "lyckas" på, jag har över median poäng på dom flesta skolor jag kollat på, har drygt 285p idag. Vad skulle ni rekommendera till mig? :)
    • Liselotte : Jag har nu svarat på de frågorna som du ställde i din kommentar! Återkom om ngt fortfarande är oklart! Lycka till! *L* :-) Liselotte SYV

    2 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hejsan, om du är intresserad av att utbilda dig till transportledare på eftergymnasial nivå, då råder jag dig titta på de här utbildningarna:
    http://www.chalmers.se/en/education/programmes/masters-info/Pages/Supply-Chain-Management.aspx
    den är på 2 år, undervisningsspråk Engelska - och till för att förbereda sig till den, skulle jag rekommendera söka IB programmet (se info- om IB på http://www.gymnasieguiden.se/program/IB);

    Här http://edu.mah.se/sv/Program/SGTRA finns det 3årig högskoleutbildning och behörighet till den är: Grundläggande behörighet + Matematik 2

    den här http://www.hb.se/Vill-studera/Program-och-kurser/Program-HT-2015/Industriell-ekonomi---logistikingenjor/ är också en treårig högskoleutbildning, men krävs mer matte - Matematik 3

    Tvåårig yrkeshögskoleutbildning finns också, se här http://www.yhguiden.se/utbildning/ostsvenska-yrkeshogskolan/internationell-transportlogistik
    http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskola-sodertalje/logistikutbildning
    http://www.yhguiden.se/utbildning/campus-varberg/logistiker2
    den här YHutbildning är på 1 år http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-helsingborg/transportlogistiker

    Bli behörig till alla de eftergymnasiala utbildningar kan du både på Samhällsvetenskapsprogrammet och på Ekonomiprogrammet. I Ekonomi /inriktning Ekonomi/ ingår Matematik 3b som en obligatorisk kurs och det är mycket bra för dig att ha läst den.
    Om valet står mellan SA och EK och med tanke på dina framtida yrkesplaner, då lutar det mer åt EK, tycker jag.

    För att lyckas på gymnasiet måste man ta studier på allvar och lägga så mycket tid på dem, som behövs. Alla vi är olika duktiga på olika områden och om det krävs att lägga ner mer tid & ansträngningar i ett ämne - så bör man göra det. De icke-obligatoriska /valbara kurserna/ väljer man i så fall det, som är lättare och roligare att läsa för just dig.
    Det är inte så stor skillnad mellan EK och SA. Gymnasieexamen från de två programmen kan se NÄSTAN identiska ut /om man väljer samma valbara kurser - inom Programfördjupningen & Individuellt val/.
    Det som skiljer de åt är: på EK läser man Samhällskunskap 2, Företagsekonomi 1, Privatjuridik och 100 p Moderna språk.
    på SA läser man Filosofi 1 och 200 p Moderna språk. Detta oavsett inriktning.
    Men sedan i en av inriktningarna på EK /Juridik/ - ingår det också Filosofi 1 och Moderna språk kan man läsa på båda programmen, inom Programfördjupningar.

    Samhällskunskap 2 ingår som obligatorisk i två av tre inriktningar på SA, men om man läser inriktning "Medier, info- &kommunikation, kan man välja Samhälle 2 som programfördjupande kurs.

    En kurs "Privatjuridik" läses som obligatorisk på EK, men inte på SA och på SA kan man inte läsa den som programfördjupande, men inom Individuellt val kan man läsa den.

    Jag är ganska säker på att det i princip är möjligt att få gymnasieexamen med väldigt liknande kursinnehåll på EK& på SA, om man så önskar. Skillnaden behöver inte vara mer än 10%.

    Varför det då spelar roll vilket av de 2 program man väljer? Jo, för att inom de valbara kurserna är det inte alls säkert att man får välja precis det man vill läsa: skolan kanske inte kan erbjuda den eller så finns det inte plats på kursen eller uppstår schemat-krock.

    Vill man vara säker på att få läsa en viss kurs, bör den finnas som obligatorisk i ditt program.
    Dina framtida planer, som innefattar bli Transportledare, matchar bäst mot IB (i fall du vill läsa utbildning på Chalmers som är på engelska) eller mot EK (inriktning Ekonomi).

    Dock, blir du behörig till många utbildningar även på SA.

    Blir det lättare eller svårare att välja nu? *L*
    Om du skriver var i landet du bor, kan jag skicka tips på skolor som finns nära dig.

    Bästa hälsningar
    Mikael SYV
    • : tack för svaret! bor i södra skåne så någon i malmö elr trelleborg/vellinge skulle passa. har absolut inga problem att jobba hårt nu om det betalar av sig senare. ska jag vara helt ärlig så har jag fundrat på IB men antagligen kommer jag att gå en på svenska och läsa på engelska på ex högskola. jag kollade på supply chain manager och det verkar intressant det är precis sånna jobb som intesserar mig, finns det några fler liknande de? hur kommer efterfrågan efter de jobbet att vara om någrs år?
    • Liselotte : Jag kommer att skriva svar på din kommentar nu, kommer inom kort! *L* :-)
    Liselotte SYV på GymnasieGuiden
    Hejsan, här kommer tips på skolorna som du kan titta på
    Ekonomiprogrammet i Trelleborg http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/soderslattsgymnasiet
    och i Malmö http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/cybergymnasiet-malmo
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/fria-laroverken-i-malmo
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/hermods-gymnasium-malmo
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/jensen-gymnasium-malmo
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/kunskapsgymnasiet-malmo
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/plusgymnasiet-malmo
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/procivitas-privata-gymnasium-malmo
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/thoren-business-school-malmo

    Du frågar också om supply chain management utbildning - om det finns liknande. Alla högskoleutbildningar som finns i Sverige är samlade på den här sidan www.studera.nu

    och på den tiden som du läser på gymnasiet /tre år/ kan hända "saker": nya utbildningar kan tillkomma och de nuvarande kan ändras/modifieras/förlängas mm. Behörighetskraven kan också ändras (oftast läggs det på en extra kurs vid ändringen, t.ex. om det innan räckte med Matte 3, kan det i fortsättningen krävas Matte 4). Det är därför mycket bra att kolla på www.studera.nu lite längre fram när du är inne på t.ex. åk2 på gymnasiet - då kan du planera vad du skall söka efter gymnasiet. En direkt länk där man söker efter högskoleutbildningar i Sverige är http://jamforutbildning.studera.nu
    och här http://jamforutbildning.studera.nu/sok-jamfor/omrade/transportlogistik-182 ser du alla utbildningar på högskola/universitet inom Transportlogistik, som finns idag, 101 stycken - kurser och program, blandade.
    "hp" = högskolepoäng
    och 30 hp motsvarar en termin på heltid på högskola/universitet
    om du ser en "utbildning" på 7,5 hp då är det en liten fristående kurs bara
    Det är utbildningar på minst 120 hp som är "riktiga utbildningar" dvs program där man skaffar sig ett yrke. De små kurserna är komplement eller påbyggnad eller "prova på" kurser.
    Just nu är den här utbildningen http://edu.mah.se/sv/Program/SGTRA på Malmö högskola - närmast till din bostad. Undervisningsspråk på den är svenska. Vi får hoppas att den är kvar om 2 år och det kanske tillkommer någon till intressant utbildning i Malmö eller i Lund (då behöver du inte flytta). Du kan även ta kontakt med en studievägledare på den högskoleutbildningen som intresserar dig mest med frågan om det finns planer på att förändra den utbildningen eller ta bort den eller om det tillkommer liknande utbildningar på samma eller på en annan högskola. Detta är kanske bättre att göra lite längre fram då du börjar närma dig gymnasieexamen. Kan vara en bra idé att ta kontakt innan du skall välja valbara kurser till åk3 på gymnasiet för att svar från vägledaren på en högskoleutbildning kan påverka ditt val av någon kurs inför åk3.
    Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig i din framtida studieplanering!
    Ett litet tips: du kan med fördel ställa en ny fråga till oss i stället för att skriva en kommentar, detta pga vi ser de nya frågorna först och prioriterar dem.
    Bästa hälsningar & lycka till!
    Liselotte SYV
    Liselotte

    Frågor och svar taggade med 'Matte3c' (8 st.)

    • viviana

      Kommer jag ha kvar meritpoängen?

      Jag har klarat matte 3b från gymnasiet men om jag söker en utbildning som behöver matte 3c och jag skaffar den behörigheten kommer jag ha min meritpoäng från matte 3b?

      Daniel: : Nej, det kommer du inte att få behålla, i alla fall inte när du söker utbildning där matte 3 krävs. Meritpoängen får man för "onödiga kurser" i moderna... Läs hela svaret
    • linus

      Snabb fråga Om höja sina betyg?

      Nu hade jag tänkt höja mitt Matte 3c betyg (E) på komvux men undrade om man nu inte klarar matte 3c på komvux sänks en betyg då eller har man kavar sitt nuvarande betyg alltså (E)

      Anna: : Hej Linus!jag vill börja med att påtala att du kan läsa eller göra prövning i matte 3b och det betyget kommer räknas in i stället för matte 3c. Det är ofta lättare att... Läs hela svaret
    • Maryam

      Måsta jag plugga till matte A och B för att börja med matte C?

      Hej jag kommer börja gymnasiet om några månader och jag valde Teknikprogrammet. I ämnesplaneringen står det att vi kommer ha matte 3C. Jag undrade om man kommer börja från matte 1C, 2C och 3C eller om man måste plugga till matte A och B också

      Anna: : Hej Maryam, på teknikprogrammet på gymnasiet läser man matematik 1c och sedan 2c och sedan 3c. c-spår    är det svåraste /mest avancerat spår/; det läses på teknikprogrammet och på naturvetenskapsprogrammet. vänligenANNA
    • Sandra

      Vilken matte krävs för receptarieprogrammet?

      Hej! Stämmer det att i Kalmar krävs endast matte 3c och i alla andra högskolor matte 4 för att bli behörig till receptarieprogrammet?

      Anna: : Ja, om du menar den här utb>>>. - så krävs det matte 3c. Saken är den att varje högskola/universitet har rätt att bestämma att sänka behörighetskraven på sitt lärosäte - tillfälligt eller permament.Vänligen ANNA
    • Lisi

      Måste man läsa klart matte 3c och vad erkätter bioloin 1?

      Hej! Just nu läser jag matmatik 3c som är ett behörighet för läarelinjen. Men jag har läst bara ända matte 2a och hr hoppat över 2bc och 3ab. Min fråga är om det är ett måste att läsa mate 3bc och 3ab eller kan man bara läsa matte 3c. Har även fråga om biologin1, erkätter biologin 1 om man har...

      Daniel: : Hej Lisi, för särskild behörighet till läkarprogrammet i Sverige behöver du godkända betyg i Matematik 4, Fysik 2, Kemi 2 och Biologi 2. Du behöver inte ha... Läs hela svaret
    • Maryam

      läsa 3c ? Även fast jag läst 3b för att få behörighet ? Eller 4 ?

      Jag läste matte 3b eftersom jag gick samhälls men nu vill jag komma in på Ingengör programmet fast måste först läsa för att bli behörig . Jag undrar om jag måste läsa 3c eller matte 4 ? Vill även få meritpoäng , kommer jag få det om jag nu har matte 3b/C eller måste jag läsa 4 ?

      Mikael: : Hej Maryam! "Ingenjör" är inte en skyddad titel och man kan kalla sig Ingenjör efter att ha gått olika utbildningar - man blir Gymnasieingenjör efter att ha läst Fjärde året på... Läs hela svaret
    • Julia

      Är det tillåtet på Komvux att läsa ma4 om man har fått F i ma3c?

      Hej! Det är så att jag ska börja på Komvux nu till hösten, och ska läsa färdigt mitt naturvetenskapliga program. Just nu går jag i tvåan och läser matte 3c, och riskerar att få F i den kursen. Vi ska ha nationella prov nästa vecka och jag håller på att plugga ihjäl mig nu, fast med ganska...

      Anna: : Hej Julia! När man söker till högskola/universitet i Sverige till en utbildning där behörighetskravet är Matematik 4, då är Antagning.se intresserad av att du som sökande har 1.... Läs hela svaret
    • Allan

      Matte 3c och behörighet till Universitetet?

      Hejsan! Jag undrar vad för matte man läser om man väljer ekonomiprogrammet inrikting juridik. Är intresserad av lagen och vill bli advokat i framtiden men dilemmat är matten. Jag har fått för mig att man måste ha läst matte 3c för att få behörighet till t.ex Stockholms universitet. Kan du snälla...

      Mikael: : Hej, du behöver inte läsa extra matte för att kunna söka juristutbildningen på Sthm universitet eller på en annan högskola. Det räcker med den matten som ingår i programmet och i EK, inriktning juridik, ingår det matte 2b. Med vänlig hälsning, Mikael syv

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga