Elvira 21 år
  Hej!
  Jag har absolut ingen aning om vad jag vill bli, men jag pendlar mellan ca 3 olika program: Sam-sam / Sam-Beteende / Handel och administration.
  Det lutar mest åt handel eftersom jag helt ärlig inte tror jag klarar av 3 år till med bara plugg, som sam. Jag har hört av många att Handel är mycket mer kreativt och man får "göra" mer saker, inte bara läsa i en skolbänk liksom. Det passar mej!

  Men - vi säger att jag tar Handel, kan jag läsa till ämnen så att jag blir behörig till högskolan? I så fall vad och erbjuds det på alla skolor?

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Elvira,
  ja, det är så att på alla yrkesförberedande program, som t.ex. Handel/administration - så har eleverna rätt att läsa till kurserna för Grundläggande behörighet till högskola.
  På HA väljer du då läsa Engelska 6 och Svenska 2 - inom programfördjupningen /av de 700 p. som man måste välja/ och Svenska 3 - inom Individuellt val. Du säger då på skolan att du vill läsa in Grundläggande behörighet. Det är alla skolor skyldiga att erbjuda.

  Du funderar över Sam-sam och Sam-beteende också och det är ett program SA. Inriktning väljer man till å k 2, första året läser alla samma kurser på SA.

  Vill tipsa dig om andra möjligheter efter gymnasiet: yrkeshögskola. Utbildningar är kortare och leder direkt till jobb. Se några exempel här: http://www.yhguiden.se/utbildning/medieinstitutet/webbkommunikator-sociala-medier
  http://www.yhguiden.se/utbildning/akademi-bastad-yrkeshogskola/kvalificerad-koordinator-specialisering-turism-och-service
  http://www.yhguiden.se/utbildning/brobygrafiska-utbildning/visuell-grafisk-kommunikator
  http://www.yhguiden.se/utbildning/goteborgs-stad-utbildning/reklam-marknadsforing
  http://www.yhguiden.se/utbildning/xenter-botkyrka/livesandningsspecialist
  http://www.yhguiden.se/utbildning/uddevalla-vuxenutbildning/utvecklingsledare-lean
  http://www.yhguiden.se/utbildning/sigtuna-kommun/internationell-speditor1
  http://www.yhguiden.se/utbildning/affarshogskolan/ledare-storhushall
  http://www.yhguiden.se/utbildning/affarshogskolan/strategisk-saljare
  Hela utbudet kan du se på www.yhguiden.se.


  Ang. Handel&Administration, så vill jag tipsa dig om att på en del skolor kan man gå Lärlingsutbildning vilket betyder att man läser alla yrkesämnena på en arbetsplats.
  Om man får Lärlingskontrakt, har du som elev rätt till 1000 kr. extra från CSN utöver Studiehjälp - i månaden.
  Vet ej var i landet du bor. Om du återkommer med uppgift - i vilka städer kan du gå din gymnasieutbildning, kan jag skicka tips på de skolor som erbjuder HA vanlig utbildning och HA-lärling.

  Mvh
  Anna SYV
  Hej igen, här får du tips på skolor i Linköping som erbjuder Handel/Administration programmet i Linköping: http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/yrkesgymnasiet-linkoping
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/thoren-business-school-linkoping
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/thoren-business-school-linkoping

  Om du blir medlem, vilket är kostnadsfritt och går snabbt, på www.gymnasieguiden.se kan du t.ex. favoritmarkera några skolor och få påminnelse när de har öppet hus. Du får även tillgång till många fler funktioner och kan även tävla om fina priser.

  Önskar dig allt väl och hör av dig om du undrar över ngt. mer!
  Mvh
  Anna SYV
  • Elvira Tack så mycket!!!! Jag bor i Linköping, Östergötland :)
  • Anna Jag har precis skrivit ett utökat svar till dig, se ovan! *L* ;-)

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga