1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Robin,
    Jag antar att du vill byta till inriktningen Estetik & Media. Om jag gjorde felantagande, ber jag dig att återkomma.

    Det första du måste göra är att ta reda på om det finns ledig plats i å k 2 på din skola eller på en annan skola i din stad.
    Här kan du se info- om skolor: http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium?query=Uddevalla&program=14&orientation=41&city=&variant=&sport=

    I fall det finns plats på rätt program & inriktning i å k 2, bör du boka tid med SYV på den nya skolan för att göra en Individuellt anpassat studieplan.

    För varje nationellt program i gymnasieskolan är det reglerat vilka kurser som ska ingå. En elevs utbildning får dock avvika från vad som annars gäller för programmet genom att vissa kurser byts ut.
    Rektorn fattar beslut om individuellt anpassat program.
    Om eleven är under 18 år ska elevens vårdnadshavare tillfrågas.
    Rektorns rätt att besluta begränsas av bl a följande:
    Elevens utbildning måste kunna hänföras till ett nationellt program (rektorns bedömning gäller men de gymnasieegemensamma ämnen får inte tas bort).
    Kraven för examen från det aktuella programmet måste kunna uppfyllas.
    Mer information inkl. några exempel finns på http://www.skolverket.se/skolutveckling/studie-och-yrkesvagledning/val-och-vagledning/syv-gymnasieskola/individuellt-anpassat-program-1.209749

    *** *** ***
    De här ämnena är OBLIGATORISKA på Estet men inte är det på Teknik:
    Historia 1a:2 och Historia 2b - kultur;
    Idrott och hälsa 1;
    Naturkunskap 1b.
    *** *** ***
    Ett annat "?" (frågetecken) finns kring ämnet Medieproduktion: du kan inte börja läsa Medieprodukton 2, när du inte har läst "underliggande" kurs.

    *** *** ***
    Sista "punkt" som kan bli problematisk är att kurserna:
    Estetisk kommunikation 1, 100 poäng
    samt
    Konstarterna & samhället, 50 p. är obligatoriska för Estetiska programmet /det är Programgemensamma karaktärsämnen/ - här är det Rektorns beslut som gäller.

    Sammanfattning:
    om plats på utbildningen finns, bör du & SYV (med stöd av Rektor) komma överens om hur din Studieplan kommer att se ut.
    Rektorns beslut om Individuellt anpassat gymnasieprogram gäller, men i ditt fall är det nödvändigt att du får möjlighet att få betyg i Historia 1b och 2b; i Idrott & hälsa 1 samt i Naturkunskap 1b.

    Bästa hälsningar & lycka till!
    Anna SYV

    Frågor och svar taggade med 'två sätt att bli lärare på' (2 st.)

    • Ted

      Gymnasielärare i två ämnen?

      Hej Jag funderar på att studera till lärare i gymnasiet för historia och psykologi. Hur länge studerar man på varje ämne? Vad ingår i ämnena? Var någonstans kan man studera? Läser man historia måste man då läsa religion? Finns det bara heltid?

      Anna: : HEJ TED! Det finns två olika sätt att bli lärare på: 1. söka ämneslärarprogrammet eller 2. läsa tillräckligt antal poäng i alla de ämnen som man vill bli behörig att undervisa i och KPU, kompletterande pedagogisk utbildning... Läs hela svaret
    • Tina

      Kan jag dela upp lärarutbildningen och läsa ämnet först?

      Hej, jag har länge varit sugen på att skola om mig och bli ämneslärare (gymnasiet/högstadiet) i svenska (och något mer ämne). Jag är idag utbildad kommunikatör och arbetar heltid som det. Det är förstås ett stort steg att börja studera igen, på en 5-årig utbildning dessutom, och jag undrar vad...

      Anna: : Hej Tina! Det finns två olika sätt att bli behörig lärare på. 1. söka till lärarprogrammet eller 2. läsa tillräcklig antal högskolepoäng i alla de ämnen som man vill bli behörig att undervisa i... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga