Fanny
    Jag bor utanför Västerås och vill gå en skola i Nyköping, Öknaskolan. Det skulle ta över 2,5 timme att åka till skolan och vill därför bo på internat. Har jag rätt att få inackorderingsbidrag? Vad är det i så fall som gäller för att kunna få det?

    1 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden
    Hej Fanny,
    det verkar som att Öknaskolan http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/oknaskolan inte har Riksrekrytering, vilket innebär att elever från hela Sverige inte får ekonomisk hjälp för att få gå på den skolan.
    Du måste få reda på om din kommun har ingått samarbetsavtal med några Naturbruksgymnasier och i så fall vilka. Det är till dem NB programmen som du hänvisas att söka och du får ekonomisk hjälp för resor och/eller boende om du kommer in på en skola, som finns inom avtalsområde.
    Din kommun kan göra undantag och bevilja dig ekonomisk hjälp för att gå på en annan skola, som inte ingår i avtal. Du är inte myndig och det är därför även dina föräldrar som måste vara delaktiga och ni tillsammans kan ansöka hos din kommun. Ni beskriver då de skälen /orsaker/ till varför det är fördelaktigt för dig att läsa på just Öknaskolan. Oftast beviljar kommuner ekonomisk hjälp om eleven söker utbildning som inte finns inom avtalsområde (på de skolorna som elever hänvisas till att söka).
    Ni kan även höra med Öknaskolan om personal där känner till ngt. sätt för att underlätta för dig eller kan tipsa dig om hur du kan motivera när du ansöker hos din kommun.
    SYV på din skola och även Antagningskansliet.
    Om du är folkbokförd i Västerås, här är hemsida för ditt gymnasieval http://www.gymnasieantagning.vastmanland.se/Vland/Default.asp?page=auth/common/login.
    Här är kontaktuppgifter till Antagningskansliet:
    Gymnasieantagningen i Västerås
    Postadress:
    Stadshuset, E268
    721 87 Västerås
    Tel: 021-39 06 00
    [email protected]

    Du kan även vända dig till CSN med dina frågor. CSN skriver på sin sida att det är kommuner som står för ekonomisk hjälp för gymnasieelever, men "i vissa fall" kan man ha rätt till inackorderingstillägg från CSN.
    http://www.csn.se/komv-folkh-gymn/studiehjalp/hur-mycket-kan-du-fa/inackorderingstillagg.

    Jag råder dig att läsa på länken ovan /på CSN sida/. Kontakta ditt antagningskansli /kontaktuppgifter ovan/; prata med Studie- & yrkesvägledare på din skola.

    Jag skall se om jag kan få fram mer info- och i så fall återkommer jag.
    Mvh & lycka till!
    Liselotte SYV
    Liselotte

    Frågor och svar taggade med 'beteendevetare examen' (3 st.)

    • Sociolog

      Arbeta utomlands som sociolog?

      Hej Jag har studerat till Sociolog i Lunds universitet och undrar ifall man kan arbeta med sin kandidat utomlands? Funderar på ifall jag skall flytta till Spanien men vet inte hur det ser ut där borta? Finns det jobb inom just detta arbetsområde?

      Mikael: : Hej! Vänd dig till den spanska ambassaden och fråga om yrket Sociolog är i Spanien reglerat eller inte. Om inte då bestämmer varje arbetsgivare själv med vilken utbildning hen anställer men... Läs hela svaret
    • Anonym

      Bygga eget program?

      Hej, om jag vill läsa beteendevetare, finns ett kandidat program i Lund men för höga intagningspoäng, kan man bilda sitt egna program?

      Anna: : Hej Ellinore, yrket Beteendevetare>> är mycket "brett"; man kan inrikta sig inom olika områden och man kalla sig för beteendevetare med ett antal diverse olika utbildningar "i bagaget". Det är så klart... Läs hela svaret
    • Fanny

      Jag har undrar om det spelar någon roll vart man tar ut examen?

      Jag studerar till beteendevetare. Har läst inriktningskurserna (sociologi) på Mälardalens högskola men sedan läst kurser utanför programmet (resterande 90 HP). Ska lösa sista inriktningskursen nu men sedan läsa sista fristående kurserna i sommar/höst. Det jag undrar är, kommer jag behöva ta ut...

      Anna: : Hej Fanny, En kandidatexamen tar man ut på den högskola/universitet där man läser sin kandidatkurs som är en kurs där man uppnått kandidatnivå. Det kan... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga