yona 18 år
  Hej!
  Jag går i NASA år 2 och vill bli psykolog i framtiden.
  Jag har 3000 poäng, och har bara 0.5 merit poäng vilket är så litet. jag har inte så höga betyg heller (jag sitter ofta på E.D.och fick en C och en B ), och jag vet inte om jag kan komma in i psykolog inriktning. Jag tänker ta Matte 5c för att få en hel merit poäng, men det känns att 1.5 meritpoäng räker inte.

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Yona!
  Jag vill råda dig göra högskoleprovet. Du kan försöka göra högskoleprovet flera gånger. Högsta resultat kommer att gälla. Med resultatet från högskoleprovet prövas du i HP-urvalet. Det befriar inte från kraven på behörighet, både grundläggande och särskild, men ger möjlighet att (vid högt resultat på HP) komma in även med lägre betyg (lågt meritvärde).
  Psykolog kan man i Sverige bli endast genom studier på psykologprogrammet. Det är en mycket populär utbildning och antagningsgränserna brukar ligga på över 20.0 och ofta även över 21.0.

  Vilka betyg bör man ha för att få 20.0 som meritvärde? Exempelvis alla B-betygen + max antal meritpoäng som är 2.5. Alla B-betygen ger snittbetyg (jämförelsetal) på 17.5. För att uppnå 20.0 som meritvärde behöver man i så fall även ha 2.5 meritpoäng. 
  Man kan annars uppnå 20.0 utan meritpoäng men i så fall ska man ha alla A-betygen.
  Eftersom antagningsgränserna till psykologprogrammet brukar ligga på ÖVER 20.0, så räcker inte "bara" alla A-betygen, tyvärr. Utan man måste även ha några meritpoäng också.
  Du skriver i din fråga om vilka betyg du har och det verkar som att du kommer ha lägre meritvärde (även med 2.5 meritpoäng, om du skulle uppnå det) än vad som brukar ge plats på psykologprogrammet.
  Du kan försöka höja dina betyg, efter gymnasiet, genom prövningar. Jag har redan skrivit (överst) om att jag rekommenderar att du gör högskoleprovet.
  Du får också gärna titta på andra yrken, än yrket Psykolog. Det är upp till dig om du vill kämpa för att höja ditt meritvärde och/eller få högt resultat på högskoleprovet, eller om du vill tänka om och välja att satsa på ett annat yrke. Kika gärna på många yrken på www.framtid.se (där finner du över 2.ooo yrken presenterade)!
  Du kan t.ex börja med att "kasta ett öga" :) på följande yrken:

  Arbetsterapeut

  Beroendeterapeut

  Beteendevetare

  DNA-coach

  Enneagramkonsult

  Familjerådgivare

  Grafolog

  Handledare i sorgbearbetning

  Kurator

  Livscoach

  Lyckoforskare

  Mental coach

  Motivationspedagog

  Peer supporter

  Psykiatrisjuksköterska

  Psykologilärare

  Psykologisk coach

  Psykoterapeut

  Rättssociolog

  Sakkunnig krisstöd

  Samlevnadsexpert

  Samtalsterapeut

  Sexolog

  Sjuksköterska inom psykiatri

  Sjukvårdsrådgivare 

  Skolkurator

  Sociolog

  Socionom

   

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga