Martina
    Jag är utbildad kock och har arbetat inom yrket sedan studenten.
    Vad behövs för att jag skall kunna utbilda mig till hemkunskapslärare?
    Finns det på helfart i Linköping?
    Är nästa start i vår 2016 alt höst 2016?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Martina!
    Ämneslärare på högstadiet är vanligtvis behörig att undervisa i tre olika ämnen.
    Läs på http://studera.nu/valja-utbildning/lararutbildningar/amneslarare-i-grundskolans-arskurs-7-9/ Du ser där att "Hem- och konsument kunskap" tillhör "grupp 2" och man väljer då även två andra ämnen ur ämnesgrupper 4, 6 eller 7.

    Att utbilda sig till ämneslärare på grundskola tar vanligtvis 4,5 år (270 högskolepoäng). Just till "hem- och konsument kunskap" är särskild behörighet Samhällskunskap 1b (= "en gammal" kurs Samhällskunskap A). För övrigt måste man alltid till alla högskoleutbildningar i Sverige ha Grundläggande behörighet till högskolestudier.

    Grundläggande behörighet kan man uppnå på olika sätt. Jag rekommenderar att du bokar tid hos SYV på Komvux i den kommunen där du är folkbokförd, tar med dig alla dina betyg och så tittar ni tillsammans på dem och kommer fram till - om du har Grundläggande behörighet och om inte, vad fattas och hur kan du uppnå den snabbast eller på ett sätt som passar dig bäst.

    Du frågar om det finns på helfart i Linköping. Det som finns i Linköping är möjlighet att bli behörig lärare i matematik, fysik, kemi, biologi, teknik, svenska, svenska som andraspråk, engelska, tyska, spanska, franska, samhällskunskap, historia, religionskunskap, geografi, slöjd, dvs jag kan inte se att man kan läsa till hemkunskapslärare i just Linköping.

    På sidan http://www.liu.se/utbildning/program/larare/student/studievagledning?l=sv finns alla kontaktuppgifter till Studievägledning för Lärarutbildningar på Linköpings universitet. Hör med dem om det finns planer på att starta flera lärarutbildningar inkl till hemkunskapslärare.

    Vänliga hälsningar
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'byt' (1 st.)

    • Hans

      Byta program på högskola?

      Jag undrar hur system fungerar när man vill byta inriktning på sitt program. Mellan teremin 2-5 kan man gå till kontoret på var universitet och be att få ända sitt program och sin examen, kandidat till forskare, högskoleingenjör till civilingenjör. Ifall man vill byta från högskoleingenjör...

      Peter: : Hej Hans, du skriver tyvärr inte vilket universitet du läser på. Det är inte några "generella regler" som styr vilken blankett man ska fylla om man önskar byte av program på sitt... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga