Linn

  Hej! Jag har sökt Socionomutbildning till hösten men har nog tyvärr lite för låga meritpoäng för att jag ska kunna komma in. Jag ligger just nu på 17,40p av 22,5p (BII) och undrar vilken eller vilka kurser jag bör läsa om på nytt (prövningar) för att öka mina chanser till vårterminen? Jag valde 2017 och 2018 att göra prövningar via Komvux och det funkade fint för mig. Då läste jag Svenska 2, Engelska 5, 6 och 7 och höjde mina betyg i samtliga kurser. I gymnasiet gick jag Samhällsprogrammet med inriktning bild och form (estetisk inriktning) på SAM-gymnasiet i Jakobsberg och jag undrar om jag skulle kunna läsa om estetiska kurser som ingick i mitt program för att öka mitt meritvärde? Eller är dessa ej relevanta för att komma in på Socionomutbildningen? Jag vill självklart inte studera något som inte ökar mina chanser att komma in. Jag har G i följande kurser och skulle därmed kunna tänka mig höja de: Grafisk kommunikation A, Bild och form fördjupning, Projektarbete, Kultur- och idéhistoria, Naturkunskap A & B samt Matematik A & B. (Att studera matte är tyvärr inget alternativ pga svårigheter). Jag vet att man kan få 2,5 meritpoäng Moderna språk + Engelska + Matematik, men jag har redan läst Spanska Steg 4 och Engelska 7. Vad och vilka kurser bör jag fokusera på för att höja mina chanser till vårterminen? Tacksam för svar! PS. Att skriva högskoleprovet är inget alternativ pga matte-delen.

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Linn,
  det som Ludmila skriver i kommentaren till din fråga, stämmer. Du kan endast höja betygen i de kurserna som har motsvarande nya kurser och det är tyvärr inte alla kurser som har det.

  Du bör söka möjlighet att göra prövningar i följande kurser:
  Bild och form –specialisering
  Naturkunskap 1a1
  Naturkunskap 2
  Matematik 1a
  Matematik 2a

  • Linn

   Hej Anna! Tack snälla för ditt svar! Då kommer jag att fokusera på de tre översta kurserna nu under hösten och vintern. Jag ser dock att kursen jag läste i gymnasiet "Bild och form, fördjupning, BF1203" var 200p och "Bild och form - specialisering" endast är 100p. Hur ska jag tänka där? Är det ytterligare en kurs jag bör läsa (vilken?) för att få ihop fullständig poäng.

  • Linn

   Tack för tips! :) Jag har faktiskt även sökt Socialpedagog och Behandlingspedagog som YH-utbildningar till hösten, men vill allra helst läsa en kandidat pga framtida jobbmöjligheter och att jag är intresserad av att rikta in mig mot psykologi. Jag har redan en YH-utbildning som Grafisk Designer.

  • Anna Nej, du behöver inte läsa ngn extrakurs om du gör prövning i en 100p.kurs men det är endast "hälften så stor höjning" av jämförelsetalet som kommer att räknas in... alltså du kommer inte höja 200p. utan endast 100p. ... det är lite krångligt, men försök bara få så höga betyg du kan i alla kurser som du prövar i. Titta också på Utökning av mitt svar där jag föreslår att du tittar på yrkeshögskoleutbildningar. .. ang.Högskoleprovet - så skriver du att det inte är aktuellt pga matte-delen men jag vill säga så här det är matte-LOGISKA delen, inte ren matte (den delen av HP testar i första hand logiskt tänkande) + att det finns flera andra delar i HP och det är snittet av alla delar som ger resultat så mitt råd är att du ändå testar göra HP, när möjlighet ges. :)
  • Linn Okej, då hänger jag med. Tack för förklaringen! Jag förstår vad du menar med HP, kanske kan vara värt ett försök trots allt! Tack! :)
  • Anna Att anmäla sig till HP kostar mindre än en prövning. Om man "misslyckas" med HP, spelar det ju ingen roll. för HP-resultat och meritvärde (betygen) blandas ju inte ihop. :)
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga