Sama 26 år
  Hej, jag är mycket förvirrad nu och behöver hjälp. Jag gick ut gymnasiet med ett samlat betygs dokument år 2014 och saknar 3 kurser som är 250 p. jag ska nu börja läsa upp dem i komvux, och hinner bli klar innan 1 juni 2015. min fråga är om jag kommer hinna få ut ett slutbetyg om jag pluggar upp de ämnen jag saknar???

  Tack
  • Anna Råder dig att söka till högskolan innan 15 april 2015, kryssa i rutan "jag kommer att komplettera min ansökan med betyg senast 15 juni" för att du kanske hinner få de betyg du behöver och kan komplettera i tid. Ett annat råd är att du gör Högskoleprovet, som ger dig en extra chans att komma in på en högskoleutbildning. Högskoleprovet kan inte ersätta behörighetsgivande kurser. HP gör du enbart för konkurrensen om en utbildningsplats. Mvh ANNA
  • Sama Det ska jag göra, men tycker du jag ska skicka in min insamlat betygsdokument Antagning och sedan komplettering eller vänta tills jag får det gjort till ett gymnasieexamen och sedan skicka den??? undrar om de egentligen accepterar ett insamlat betgsdokument?
  • Liselotte Det spelar ingen roll om du skickar in Studiebevis/studieintyg eller ett Samlat betygsdokument för det ger dig inte behörighet till att läsa på högskolenivå. Bättre kanske att inte skicka det. Du riskerar att få besked OBEHÖRIG med vändande post. I fall du markerar i ansökan att du kommer att komplettera med betyg (och sista dag för det är 15 juni) - kommer du att skicka Gymnasieexamen och då spelar det ingen roll om du tidigare har skickat betyg eller ej. I fall du inte skickar Gymnasieexamen innan sista kompletteringsdatum, kommer du att få besked "obehörig" på din ansökan. Du kan läsa på www.antagning.se eller kontakta Antagning.se med den frågan som du ställer nu, om du tycker det är viktigt. Det viktigaste är att inte missa sista datum för Ansökan /och det är 15 april/ och sedan sista datum för att komplettera med Betyg /och det är 15 juni/. Lycka till!

  2 Svar

  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden
  Hej,
  möjlighet att få ut just ett Slutbetyg upphör vid månadsskiftet 30juni-1juli 2015, dvs om Rektor på komvux skriver under ditt Slutbetyg den 30 juni, är det då inte för sent. Men jag undrar om du vet att det är ett UNDANTAG och inte en generell rättighet för dig att ta ut ett Slutbetyg. Det är Gymnasieexamen som gäller nu och reglerna finns här: http://www.gymnasieguiden.se/informeras/vad-kraevs-foer-att-uppna-gymnasieexamen
  Undantag gäller enbart i fall rektor på komvux gör bedömning att det finns skäl att bevilja undantaget samt den studerande måste ha påbörjat sina studier på gymnasiet på den tiden då den gamla gymnasieförordningen gällde /innan Gy 2011 trädde i kraft/.
  Jag kan inte svara på frågan om du kan få ut ett Slutbetyg eller om du måste läsa för Gymnasieexamen. Det är en fråga till SYV och Rektor på komvux i din kommun.
  Jag undrar om du har gjort Planering av ett Slutbetyg med vägledaren på komvux. Man går noga igenom alla kurser som du har betyg i, ser till att alla obligatoriska kurser är med, att antal poäng stämmer och skriver upp exakt vad som fattas: antal poäng som fattas, de kurser som måste vara med och/eller de kurser du vill läsa och sedan gör man ansökan om kurser.
  Om du inte har gjort det, råder dig boka tid hos SYV på komvux snarast möjligt.
  Spara sedan en kopia av Planeringsdokumentet (både en papperskopia och fil- Word eller pdf på dator) och diskutera även hur "det administrativa" delen kommer att se ut: när du får Slutbetyg i handen? Om du skulle söka en högskoleutbildning med start höstterminen 2015, är sista dag att komplettera med betyg 15 juni, dvs senast den dagen måste Antagning.se ha ditt Slutbetyg, då måste du skicka en vidimerad kopia på den senast 12 juni, därför måste du insistera på att få ut ditt Slutbetyg senast den 11 juni. Ta sedan vara på ditt Slutbetyg, ta några kopior, vidimera dem (det kan man göra i receptionen på komvux eller om två oberoende personer skriver under på kopian "Kopians överensstämmelse med originalet intygas" och så namn, underskrift, datum och tel.nr).
  Vill man få ut ersättning (vid förlust av original) på sitt Slutbetyg, brukar det kosta ca 300-400 kr., det är alltså bra att ta vara på Slutbetyget och skicka aldrig iväg Originalbetyg vid ansökan om utbildning eller när du söker jobb, utan skicka vidimerade kopior. Du måste dock kunna uppvisa originalet om du blir ombedd.

  En liten "kontrollfråga" till dig: har du kurser som är betygsatta med "G-MVG" i det dokumentet du fick från gymnasiet? Eller har du enbart E-A betyg? Heter dokumentet verkligen just SAMLAT BETYGSDOKUMENT eller Studiebevis/studieintyg? Svar på de frågorna kan hjälpa mig att bedöma om det finns en chans för dig att kunna få ut just Slutbetyg eller om du måste läsa mot Gymnasieexamen.

  Återkom med svar på de frågorna så skall jag försöka hjälpa dig mer.

  Bästa hälsningar och stort Lycka till! Liselotte SYV
  Hej igen! Du skriver i din kommentar att du har gjort planering på egen hand. Det är mycket svårt att göra planering utan en Studie- &yrkesvägledare. Detta pga reglerna är många och ganska komplicerade.
  Det är OLIKA regler vad det gäller Slutbetyg och Gymnasieexamen. Det är OLIKA regler igen vad det gäller ta ut Gymnasieexamen från komvux och från ungdomsgymnasieskola. T.ex. räcker det med 2400 poäng på komvux men på gymnasiet är det minst 2500 poäng.
  Sedan - om du redan nu vet vilken särskild behörighet som krävs för den eftergymnasial utbildning /på högskola eller på yrkeshögskola/ som du vill komma in på, är det bra att läsa just de kurserna (för att du måste ju läsa dem i alla fall - före eller senare och om du kan ta med dem i Gymnasieexamen, uppnår du grundläggande och särskild behörighet samtidigt, vilket sparar studietid för dig).

  Jag hoppas att svar från oss blir till hjälp för dig.
  Många hälsningar Liselotte SYV
  Hej igen, behörighet till Receptarieprogrammet är:
  grundläggande behörighet + Biologi 2, Fysik 1a / 1b1+1b2, Kemi 2, Matematik 4.
  för Grundläggande behörighet gäller Slutbetyg eller Gymnasieexamen som ger just Grundläggande behörighet. Det är inte lättare eller svårare att komma in med det ena dokumentet.
  Skillnaden är att för att få ut Gymnasieexamen som ger grundläggande behörighet behövs det även godkända betyg Engelska 6 och Svenska/Svenska som andra språk 3 /de gamla motsvarande kursernas namn är Engelska B och Svenska C, som inte krävdes för grundläggande behörighet och nu gör de det/.
  Om du har alla obligatoriska kurser men saknar något eller några betyg i kurser som krävs för Särskild behörighet till just Receptarie, dvs biologi 2, fysik 1a, kemi 2 eller matte 4 - kan du med fördel läsa just de och ta med dem i ditt Gymnasieexamen från komvux.
  Vi rekommenderar att du gör planering med hjälp av SYV på komvux. Boka tid så fort du kan, ta med dig utbildningsdokument som du fick från gymnasiet och träffa SYV på komvux. Det är det bästa rådet vi kan ge dig.
  Det är komvux i din kommun som kommer att utfärda gymnasieexamen till dig och det är därför bäst för dig att planera tillsammans med SYV där. Reglerna är strikta men ibland kan det finnas lite utrymme för undantag.
  Mvh
  Liselotte SYV
  • Sama Hej, tusen tack för svaret. Jag har E-A betyg och tror att jag har SAMLAT BETYGSDOKUMENT. Men bedöm gärna båda fallen för jag är inte säker jag har ej en kopia med betyget. observera att jag har läst de obligatoriska kurserna
  • Anna Hej, jag skall skriva svar på din kommentar nu. Kommer inom 10-15 min. Anna SYV
  • Sama Jag har faktiskt gjort en planering själv och inte med SYV och jag har matat in alla kurser jag saknar i schemat(komvux). Jag har en till fråga förlåt att jag frågar för mycket men jag mår jätte dåligt av det här, är det okej att ha ett slut betyg med ett F i en gymnasiekurs med 100p ?
  • Anna Jag tror inte du har få ut ett Slutbetyg. Jag tror du måste läsa för en Gymnasieexamen. Läs mitt svar som jag publicerade nu, för ca fem min. sedan. Du får fråga precis så mycket som du behöver. Vi finns här för dig! Anna SYV
  • Liselotte Vad vill du bli behörig till? Finns det någon konkret utbildning som du vill komma in på? I fall du inte vet det idag, går det bra att läsa för att uppnå Grundläggande behörighet. Det är Gymnasieexamen som gäller nu. Slutbetyg är undantag och finns under den så kallade "övergångsperioden" från det gamla gymnasiesystemet till det nya. Enligt vad du skriver, så bör du läsa mot Gymnasieexamen.
  • Sama Jag vill komma in i Receptarieprogrammet
  • Sama Tack till all hjälp ni gav mig :)
  • Anna Vi på Fragasyv.se är glada om våra svar blir till hjälp. Om du har någon kompis som också har frågor, tipsa om oss. :-) *L*
  • Sama Det ska jag göra :)) mycket hjälp man får här
  Läs alla kommentarer
  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hejsan, om du har E-A betyg då borde du INTE har fått ett Samlat Betygsdokument för att i ett Samlat Betygsdokument måste innehålla i alla fall minst en kurs som är betygsatt G-MVG dvs enligt det gamla gymnasiesystemet som gällde fram till 1 juli 2011.
  Jag tror därför INTE att du kan läsa mot ett Slutbetyg. Jag tror du måste läsa mot en Gymnasieexamen.

  Det är fler obligatoriska kurser till Gymnasieexamen men det är det som gäller nu. Som sagt, jag kan inte utan att titta på det dokumentet som fick från gymnasiet, göra någon riktig bedömning. Mitt råd är att du hittar gymnasiedokumentet och tar med den till komvux Studie- & yrkesvägledare.
  I fall du inte kan hitta dokumentet, vänd dig till din f d gymnasieskola och be om en kopia. För att få ut Gymnasieexamen från Komvux räcker det med 2400 poäng men Betygen i kurserna svenska/svenska som andraspråk 1, 2, 3, engelska 5, 6 och matematik 1 samt en kurs Gymnasiearbete, 100 poäng, ska vara godkända, i fall du vill få ut Gymnasieexamen som ger behörighet att söka till högskola.
  Man kan annars få ut Yrkesexamen som inte ger behörighet att läsa på högskolenivå.

  Jag vill även tipsa dig om Yrkeshögskoleutbildningar som har andra behörighetskrav än högskola. Kika gärna in på www.yhguiden.se och se om du hittar några intressanta utbildningar där. Det är möjligt att du kan söka några YHutbildningar även utan att komplettera på komvux. Du kanske redan är behörig eller så kanske du kan komma in utan att vara behörig. Detta pga YH utbildningar har rätt att ta in upp till 20% studerande som inte fullt ut är behöriga.

  Bästa hälsningar
  ANNA SYV
  • Sama Men är det då gymnasieskolans fel att jag har fått samlat betygsdokument ? vad är skillnaden mellan slutbetyg och gymnasieexamen ? kommer elever med ett slutbetyg ha mer chans att komma in än mig med ett gymnasieexamnen ?
  • Liselotte Jag skriver ett utökat svar till dig nu. Se mitt svar om en liten stund! *L*
  • Sama Tack för svaret jag läste den, de kurser jag måste läsa för att bli behörig till receptarieprogrammet är de samma kurser jag saknar till ett slutbetyget
  • Sama nu förstår jag, först trodde jag att SLUTBETYG utförst för alla elever med det gamla och nya betygsystemet, men nu om jag inte har förstått fel så får elever med det gamla betygsystemet(IG-MVG) slutbetyg och elever med det nya (dvs. F-A) gymnasieexamen. Så alla elever som gick ut från gymnasiet år 2014 fick ett gymnasieexamen och inte slutbetyg. ÄR DET RÄTT ELLER HAR JAG MISSAT NÅTT?
  • Anna Det är rätt, de elever som uppnådde kraven för gymnasieexamen fick Gymnasieexamen /yrkesexamen eller Högskoleförberedande examen, beroende på program/. Du har förstått helt rätt.
  • Sama ååh tack, jag som trodde det var fel på mig för att jag inte hade ett slutbetyg och inte ville ha en gymnasieexamen.
  • Liselotte Gymnasieexamen är det dokumentet som avgångseleverna får från gymnasiet i fall de uppfyller kraven. I annat fall får man Studiebevis /ett intyg/ = förteckning över kurser med tillhörande betyg. För att kunna söka till högskola måste man ha gymnasieexamen från ett högskoleförberedande program eller yrkesexamen + godkända betyg i Svenska/Svenska som andra språk 2 och 3 samt i Engelska 6.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Max 17 år

   Går natur och är underkänd i två kurser vad kan jag göra?

   Hej Jag går första året på naturvetenskap inriktning natur. Allting har gått hyfsat bra för mig förutom kemi och matematik 2c. Jag har matat mig något så oerhört mycket. Har haft 3 prov i respektive kurser och misslyckats med varenda ett, alltså ligger jag på ett F just nu. Kemi vet jag...

   Anna SYV: Hej Max.Reglerna säger att om en gymnasieelev fick F i en kurs har hen rätt innan avgång från gymnasiet göra Prövning i den kursen (tidpunkt från... Läs hela svaret
  • Hugo 18 år

   Kan man alltid söka med HP till alla program på universitetet?

   Hej! Hur kommer det sig att vissa program på universitetet har studenter som kommit in via HP medans andra program inte har några som kommit in via HP även om det är fler som har sökt med sina gymnasiebetyg än programet har platser. Ett exempel på detta...

   Anna SYV: Hej Hugo,enligt informationen på antagning.se/sv/anmal-dig-och-hall-koll/platsfordelning-och-urval/om-urval-och-studieplatser går minst en 1/3 del av studieplatser på svenska... Läs hela svaret
  • Isac 18 år

   Kan man få inackorderingstillägg för en inriktning?

   På min skola så finns elprogrammet men bara datorteknik, jag vill gå inriktningen elteknik. Kan jag då få inackorderingstillägg om jag går det på en annan skola eller kan man bara få det om inte programmet finns?

   Anna SYV: Hej Isac!om det handlar om fristående gymnasieskola, ligger beslutet om Inackorderingstillägg hos CSN. Läs på CSN´s hemsida: där står det att den Nationella... Läs hela svaret
  • Doria 18 år

   Kan man byta linje i trean?

   Hej! Jag går natur-natur år 2. Jag har betyg i ma2c,3c,3c,fysik1, biologi 1, kemi1, sv1, sv2, en5, en6, hi1b, religion1, Sam 1b och moderna språk 3 och 4. Frågan är; till vilken linje kan jag byta till i trean och få examen om jag inte vill plugga ma4c,...

   Anna SYV: Hej Doria!närmast är NA/inriktning natur-och-samhälle - i den utbildningen är de kurser som du skriver om att du inte vill läsa, valbara, ej obligatoriska. Det är alltså samma Program som du... Läs hela svaret
  • Vanna 17 år

   Betyg, angående gymnasiet?

   Hej, jag går 1an i gymnasiet och tycker det är väldigt kul. Jag har nyss börjat få mina betyg och är väldigt nöjd men en sak tycker jag är förfärlig. Jag har alltid haft lite svårt för matte och har verkligen kämpat...

   Anna SYV: Hej Vanna,vi som svarar här på forumet är SYV-ar (studie- och yrkesvägledare). Vi är inte lärare och sätter inte betygen. SYV-en får i sin utbildning inte någon undervisning i... Läs hela svaret
  • Personalvetare 45 år

   Är sista ansökningsdag samma dag som man måste ha komplett ansökan?

   Hej! Kanske en dum fråga men är sista "Ansökningsdag" detsamma som att ansökan måste vara komplett, färdig så att säga? Och vad gör man om man då inte har alla intyg, betyg mm som behöver skickas in? Tack så mycket på förhand!

   Daniel Larsson: Hej.Om frågan gäller ansökan till svenska högskole-/universitetsutbildningar, då finns senare datum som heter "sista dag för komplettering" och... Läs hela svaret
  • Jakoc 19 år

   Regeringens beslut kring komvux?

   Hej! Jag hörde på nyheterna att regeringen ska förlänga till 2025 möjligheten att få slutbetyg från komvux. Betyder det att man inte kommer kunna få höja sina betyg på komvux efter 2025/att komvux kommer helt och hållet tas bort...

   Julia SYV: Hejsan,för de som gick ut gymnasiet året 2013 och tidigare gällde det att läsa mot ett Slutbetyg och kurserna betygsattes i systemet IG (icke-godkänt betyg) - MVG (Mycket väl godkänt). Men... Läs hela svaret
  • Thorsten 17 år

   Hur många b kan jag få och komma in på läkarlinjen?

   Hej! Jag vill konkret fråga hur många B-betyg jag kan få och ändå komma in på läkarlinjen. Jag har läst i tidigare trådar att man behöver A i alla ämnen, vilket inte verkar stämma. Om jag får Exempelvis 4-5 B borde inte det resultera i ett snittvärde på ca 22,00 (om jag får full merit)?...

   Julia SYV: Hej Thorsten,de kurser som väger tyngre är de som är större (volymmässigt). T.ex är teknik1 och fysik1a är exempel på större kurser; de är på 150... Läs hela svaret
  • en 17 år

   Kan man få högsta betyg vid prövning även om man har fått underkänt?

   Hej! jag går första året i gymnasiet och har fått F i en kurs. Jag undrar om jag vid prövningstillfället ändå kan få högsta betyg dvs A?

   Julia SYV: Hej, vid ett prövningstillfälle får man det betyget som motsvarar kunskaperna - finns inga bestämmelser om att man ej skulle få A (om kunskaperna motsvarar den nivån)!
  • Cassandra 21 år

   Plugga utomlands eller i Sverige?

   Jag har meritpoängen 20.80 från gymnasiet där jag gick den naturvetenskapliga linjen. Lyckas inte komma in på läkarlinjen i Sverige med de poängen så har börjat kolla om jag behöver plugga utomlands. I framtiden ser jag mig själv bo i ett engelsktalande land så det hade inte varit helt fel att...

   Julia SYV: Hej Cassandra!Så vitt jag vet finns det inte undervisning på läkarprogrammet i Sverige på andra språk än svenska.Det är ofta "bättre" att läsa högre utbildning i... Läs hela svaret
  • Alice 16 år

   Vilken teknikinriktning, spelutveckling?

   Om man bortser från de teknikprogram som erbjuder profil spel, vilken är då den bästa inriktningen att gå om man är intresserad av att arbeta inom spelutveckling i framtiden?

   Julia SYV: Hej Alice,det kan vara TEknikvetenskap, därför att man läser då kurser fysik2 och matematik 4 som krävs för behörighet till civilingenjörsprogrammen. Civilingenjörer kan... Läs hela svaret
  • Vägledare 50 år

   Kan man ställa frågor anonymt på forumet här?

   Hejsan, som rubriken lyder, undrar jag om det går bra att ställa frågorna anonymt, alltså så att de som läser inte vem som ställde frågan? Tack på förhand!

   Julia SYV: Ja, det kan man göra!Vill man vara anonym, kan man ändra sitt namn, använda pseudonym, som kommer från grekiskan och betyger "falskt namn". Innehåll i de flesta frågor... Läs hela svaret
  • Jelena 51 år

   Kriminologi, domstolsyrken och jurist?

   Vad gäller det om man är intresserad av kriminologi och vill jobba i domstol men kom in på ett högskoleprogram som inte direkt har med de områden att göra? Kan man läsa kriminologi vid sidan av sina heltidsstudier?

   Julia SYV: Hej!för att jobba inom de så kallade "domstolsyrken" bör man, i Sverige, ha juristexamen, alltså läsa på juristprogrammet. Att kriminologer skulle jobba "i domstol"... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga