ali
    Hej

    det är nu så att jag går i ettan och har ganska hög frånvaro ( nästan över 50%)
    . Jag har dels varit sjuk och ville hoppa av gymnasiet men ångra mig i sista sekunden.

    jag är fortfarande inskriven i gymnasiet men jag undrar om det finns möjlighet att ta om det jag har missat utan att behöva gå om ettan ? jag vet att det blir ganska mycket att ta igen men jag kommer lägga all min energi och tid på att hinna ikapp.

    finns den möjligheten eller måste jag gå om ?

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej Ali, det är upp till rektor på ditt program att bestämma om du måste gå om eller om du kommer att ges möjlighet att läsa ikapp.
    Det som rektor tittar på när hen fattar sitt beslut: hur mycket du missade i olika ämnen; vad ämneslärare säger om din förmåga att läsa in kunskaper genom självstudier; din hälsa - hur det ligger till med den nu.

    Att anstränga sig utöver det normala är inte bra för hälsan. Om du har varit sjuk under en längre period, och även om du nu är frisk, så riskerar du att återigen bli sjuk om du läser på mer än heltid (vilket är ett måste för att läsa ikapp).
    Jag råder dig att tillfråga läkaren om det är lämpligt för dig att anstränga dig utöver det vanliga.
    Jag råder dig också att tänka på fördelar i att gå om: du kommer nästa år att vara ett år äldre och du har redan under detta året läst en del - det blir en del repetition för dig, då har du möjlighet att få högre betyg.
    Jag tycker inte du skall hoppa av skolan, utan häng med så gott du kan men ställ in dig på att gå om. Ett annat alternativ att du nu byter till IM, Individuellt alternativ och läser något/några ämnen kombinerat med praktik. På så sätt behåller du kontakt med skolan men riskerar inte försämra din hälsa då du inte läser på mer än heltid.
    Läs om Individuellt alternativ här - http://www.gymnasieguiden.se/program/IM/individuellt-alternativ

    Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig! Ha det bäst!
    Mikael SYV

    Frågor och svar taggade med 'psykiater' (5 st.)

    • Moa

      Psykolog och psykiatriker?

      Hej! Går det att först utbilda sig till psykolog för att sedan läsa in kurser som gäller för psykiatriker eller är enda vägen läkarlinjen och därefter specialisering?

      Julia: : Hej Moa,Psykiatriker är en läkare som är specialiserad på psykiska sjukdomar. hen är alltså en Specialist-läkare.Både läkare och psykologer kan vidareutbilda sig till en psykoterapeut.
    • Nirjona

      Kan man bli psykiater genom att läsa psykologiprogrammet?

      Jag vet att man måste plugga läkareprogrammet och sen specialisera sig i psykiatrin för att bli psykiater men kan man plugga psykologiprogrammet och bli psykiater?

      Julia: : Hej, Psykiater eller som hen också kallas för - Psykiatriker är en specialistläkare. Man kan inte bli psykiater med någon annan grundutbildning än Läkare.Om du... Läs hela svaret
    • Josefin

      Vilken gymnasielinje ska jag ta för att bli psykiater?

      Hej! Jag vill bli psykiater men jag har ingen aning om vad för gymnasielinje jag ska välja. Är samhällsvetenskap beteende vetenskap den ända högskoleförberedande linjen som finns som jag kan ta? Vilka ämnen borde jag fokusera mest på? Vilka ämnen är viktigast för mig? Hur höga betyg kommer jag...

      Mikael: : Hej, psykiatriker är specialistläkare; >>Se yrkespresentation specialistläkare  Man utbildar sig till Läkare. Sedan blir man AT-läkare och efter det kan välja... Läs hela svaret
    • Caprice

      Osäker på programmet jag ska välj men vet vad jag ska bli?

      Jag går bara i sjuan men jag vet vad jag vill ha för framtid och vad det ska innehålla Jag har alltid älskat fotboll sen jag var liten och jag vill jobba inom fotbollen men inte som spelare utan antagligen som psykiater eller den som håller koll på alla stategier och spelarna kan komma fram...

      Milla : : Hej Caprice, bra att du har i god tid börjat fundera på ditt yrkesväl. Just nu är det jättebra om du försöker få så bra betyg och stabila, djupa kunskaper i alla ämnen som du läser - detta för att... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga