Hayfaa

  Hej! Jag heter Hayfaa Kamil, jag har ett utländska gymnasiebetyg från syrian och detta innehåller: Arabiska 7 Biologi 2 Franska 3 Fysik 1a Kemi 1 Matematik 4 Naturkunskap 2. Jag vill höga mina meritvärde för att kunna komma in i universitet dessutom jag är klar med svenska och engelska. Då jag skulle fråga om vilka kurser som gäller arabiska som kan höja min meritvärde. Mvh Hayfaa

  1 Svar

  Anna SYV på FrågaSYV

  Hej Hayfaa,
  enligt det jag vet så är det samma eller högre nivå på kurserna (som bedömningen innehåller), som du måste få betygen i - och betygen måste bli högre än de du hade i din bedömning... Krångligt! :) Försöker förenkla: i din bedömning står det att du har nivån i arabiska som motsvarar svensk gymnasiekurs Arabiska 7, och det är högsta kursen vi har i det svenska systemet, på gymnasienivå. Du måste alltså få högre betyg i Arabiska 7 än du redan har. Om du redan har A, högsta betyg, i arabiska 7, då kan du inte höja mer - i alla fall vad gäller arabiska språket. I praktiken spelar det nog tyvärr ingen roll om du, teoretiskt sett, skulle kunna höja ditt betyg i kursen Arabiska 7, för att jag känner inte till någon praktisk möjlighet att få betyg i Arabiska 7, då den kursen brukar inte erbjudas någonstans och därför finns det inte heller någon prövning att anmäla sig till. Så, jag tror tyvärr inte du kan höja ditt meritvärde med hjälp av arabiska.
  Jag vill rekommendera högskoleprovet.
  Tips! ta med dig listan på uhr.se/globalassets/syv/infomaterial-faktablad/regelinfo-div/kurser-som-kan-hoja.pdf och prata med SYV-en på komvux i den kommunen där du är folkbokförd. Visa utlåtande från UHR (bedömning av din utländsk gymnasieutbildning).

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga