Jara 23 år
  Hej!

  Jag är en 17-årig tjej som ska börja andra året på samhällslinjen med inriktning beteende. Efter första året åkte jag iväg ett år till USA som utbytesstudent och gick i high school. Nu till hösten ska jag fortsätta med mina svenska studier.

  Innan jag åkte iväg till USA valde jag Naturkunskap B och Engelska 7 som mina individuella val. Detta var på grund av att lärarna ville veta vilka ämnen som jag skulle vara intresserad av när jag kom tillbaka. Troligtvis kommer jag att få göra om mina val till hösten.

  Jag har nyligen börjat fundera över min utbildning efter gymnasiet och har fastnat för kandidatprogrammet i Business and Economics på Handelshögskolan i Stockholm. När jag har kollat upp behörigheterna ser jag att jag behöver ha läst Matte 3B.

  När jag gjorde mina individuella val innan jag åkte iväg till USA, valde jag mest efter intresse. Dessutom hade min SYV sagt att om man söker till Handelshögskolan gällder det endast att ha så höga betyg som möjligt, alltså berättade hon inte om kravet att ha läst Matte 3B. Dock var det kanske på grund av att diskussionen inte var jätteseriös, eller att jag inte hade varit tillräckligt tydlig med vilken linje jag hade tänkt mig.

  Ifall jag nu skulle välja Matte 3B som nytt individuellt val innebär det ju att antingen Engelska 7 eller Naturkunskap B ryker. De är båda riktigt roliga ämnen som jag intresserar mig för och jag vet inte riktigt hur jag ska ta mig till. Jag skulle även vilja undvika att läsa Engelska 7 och Matte 3B samtidigt, då jag inte vill göra mitt sista år mer stressigt än nödvändigt då man även har gymnasiearbetet att tänka på.

  På grund av allt detta har jag några frågor:

  1. Är det möjligt för mig att tenta av Engelska 6, och läsa Engelska 7 istället i tvåan? Om det är möjligt, skulle jag då samtidigt kunna läsa Naturkunskap 2 som individuellt val i tvåan och sedan Matte 3B i trean?

  2. Vilket ämne skulle ge mig bättre möjligheter av Naturkunskap B och Engelska 7 gällande framtida behörighetskrav?

  3. Om jag väljer att inte läsa Matte 3B som individuellt val i trean utan istället väljer ämnen som jag tycker är roliga, hur ska jag göra då om min utbildning efter gymnasiet kräver Matte 3B?

  4. Jag har alltid haft lätt för matte, men på sistone har det blivit aningen svårt. Dock vet jag att jag klarar av matte bra om jag lägger manken till. Är det ett sånt tankesätt man kan ha inför Matte 3B, eller är det något man ska välja ifall man har det lätt för sig?

  5. Kan man ångra ett indivuellt val i trean? Alltså om jag skulle välja t.ex. Engelska 7 men vill istället läsa Matte 3B, är det då möjligt att byta i "sista minuten"?


  Hoppas det inte blev allt för rörigt!

  1 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Jara!
  Jag ska försöka svara på alla dina frågor. Återkom om jag missar svara på ngt. OK? :)

  1. Ang. tenta av Engelska 6 och läsa Engelska 7 i "tvåan" så är det en fråga till din skola. Det är inte omöjligt men du har inte rätt att kräva tenta av en kurs som du ännu inte har läst. (Det är enbart om man läste en kurs på gymnasiet, fick F i den, då har man rätt att göra tenta - minst ett försök borde man få). Din skola kan vara tillmötesgående och ge dig möjlighet att göra tenta i Eng 6. Dock är jag tveksam till att det ligger i dina intressen - för att det är svårt att få högt betyg när man tentar av en kurs som man inte har läst. Oftast får man E, D eller möjligtvis C i betyg när man tentar av en kurs och om du läser den, kanske du kan få A i betyg. Du får både djupare kunskaper och troligtvis högre betyg om du läser kursen.

  2. Engelska 7 krävs inte för behörighet till svenska högskoleutbildningar men den kursen ger 1.0 i Meritpoäng, läs på http://www.gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-meritkurser-omradeskurser men just Handels högskola i Stockholm erkänner inte Meritpoäng. Dock är det alltid bra att kunna mer engelska. Däremot Naturkunskap 2 (tidigare hette kursen Naturkunskap B) krävs för ett antal olika högskoleutbildningar, t.ex. till Sjuksköterska.

  3. Om du inte får Matte 3 in i Examensbevis från gymnasiet, kan du läsa på Komvux eller göra prövning (och kunskaper skaffar du dig i så fall genom självstudier). Det kallas för "behörighetskomplettering" och du kommer då att prövas i BII urvalsgruppen till högskola/universitet (där oftast krävs lite högre betyg än i "icke-kompletteringsgruppen").

  4. Vi rekommenderar www.matteboken.se för repetition och för självstudier. På www.mattecentrum.se kan du se om det finns någon Räknestuga nära dig, där får man gratis hjälp med matte.

  5. Ang. ångra Individuellt val - så är det inte förbjudet att ångra sig fram tills kursen börjar. Dock kan det bli svårt "praktiskt sett" om det t.ex. är fullt i gruppen - dit du vill byta (en lärare kan inte undervisa en allt för stor grupp samtidigt och det kan t o m bli så många elever att de inte ens får plats i klassrummet). Men finns det plats, så kan man byta t o m den dagen kursen börjar.

  Hoppas jag svarade på allt som du undrar över i din fråga! återkom annars!
  Lycka till med dina studier!
  Milla SYV
  Hej igen! Du avlastar stressen genom att ha bättre förkunskaper. Om du gör ditt bästa i eng 6 och i matte 2, och sedan repeterar och läser "framåt" på egen hand under sommaren. Mattekurser är upplagda på www.matteboken.se och i eng kan du be läraren ge dig anvisningar för eng 7 på förhand, t.ex vilka böcker hen rekommenderar. Lycka till! Milla SYV
  • Jara Tack så mycket för ditt svar! Nu när du svarade kom jag på en ny fundering. Då Handelshögskolan inte erkänner meritpoängen, skulle du då rekommendera att jag läser både Engelska 7 och Matte 3B? Matte 3B så att jag har behörighet till Handelshögskolan och Engelska 7 så att jag har meritpoäng ifall jag ändrar mig och vill söka till en annan skola. Det som bekymrar mig är att jag då skulle behöva läsa båda kurserna samtidigt. Finns det något sätt att avlasta den stressen eller är jag tvungen att läsa båda kurserna i trean? Det var på grund av detta som jag undrade ifall det var möjligt att läsa Engelska 7 i tvåa istället.
  • Milla Läs mitt utökat svar!:)

  Frågor och svar

  • Saga 21 år

   Räcker hp prov för läkarprogrammet?

   Hej Jag har studerat gymnasium (natur) i Libyen och har då ej grundläggande behörighet inom svenska, engelska & matte. Jag undrar om hp provet räcker för att kunna söka in till läkarprogrammet eller om jag först måste ha annan behörighet?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • jessica 19 år

   plugga upp ämnen?

   hej, jag går sista året på gymnasiet. jag vill satsa och komma in på dietistprogrammet på universitet men vet inte om jag kommer hinna höja betygen och komma in våren 2022, jag kanske behöver vänta tils våren 2023, så min fråga är att kan jag istället läsa alla dem kurser individuellt, var och...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Jacob 26 år

   Förkunskapskrav beteendevetenskap program?

   Hej. Jag har läst naturvetenskapligt program på gymnasiet och undrar över förkunskapskrav nedan om det jag har räcker som behörighet eller om det finns nått här som inte täcks av den linjen. Grundläggande behörighet + Samhällskunskap 1b/1a1 + 1a2 eller Samhällskunskap A (områdesbehörighet 5/A5)

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Astrid 19 år

   Vilka kurser är lättast att höja på kort tid?

   Hej, Jag är 19 år och tar snart studenten. Efter studenten hade jag tänkt plugga till veterinär och jag har insett nu att jag behöver höja två betyg (från B till A) för att öka mina chanser att komma in med mina gymnasiebetyg. Då skulle jag alltså höja mig från ca 20.70 till 20.86....

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sofia 21 år

   Vad kan jag läsa för kurser?

   Hej, Jag kommer söka till flera juristprogram inför hösten, men vill gärna ha en plan b ifall jag inte kommer in. Jag vill då gärna läsa någon kurs på högskola/universitet, helst på stockholm universitet eller uppsala. Men jag vet inte vad jag ska läsa? Vad är mest "värt" att läsa ifall jag...

   Mikael SYV: Titta på Juridisk introkurs med platsgaranti>>
  • Mona 19 år

   Fråga om gymnasieexamen och högskolan?

   Hej! Jag tar studenten i år och jag har godkänt i allt och jag 2700 poäng. Jag går vård och omsorgsprogram. Det finns 2 ämne som sänker mig men de är viktiga för VOexamen. Om jag säger att jag inte vill ha VO examen och vill ta bort de...

   Julia SYV: hej Mona!Utan Examensbevis från gymnasiet eller från komvux kommer du sakna grundläggande behörighet. och jag tror inte du kan säga till på skolan att du inte vill få ut... Läs hela svaret
  • Jacob 26 år

   BF (Folkhögskolegruppen?

   Hej jag går på en folkhögskola nu, assistentlinjen på Vadstena folkhögskola. Jag planerar att ansöka till beteendevetenskapligt program. Det står BF = 4 på antagningsstatistiken på Uppsala universitet och jag undrar då vad det betyder...

   Julia SYV: Hej Jacob,i BF-urvalsgruppen prövas med Omdöme om Grundläggande behörighet till högskolestudier som man kan få på folkhögskolornas Allmänna kurser. Om du går den här... Läs hela svaret
  • Tuuli 18 år

   Utländsk gymnasieutbildning och särskilda behörighetskrav?

   Hej! Jag går på gymnasiet i Finland men skulle vilja söka in till Lunds universitet. Jag är intresserad av kandidatprogrammet inom "Europastudier med humanistisk profil". Man behöver Historia 1b/1a1+1a2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 eller Historia A, Samhällskunskap A (områdesbehörighet 1/A1)...

   Julia SYV: Hej!om du inte kommer skaffa dig godkänt betyg i en svensk kurs Historia 1b (eller 2 mindre kurser Historia 1a1 och 1a2) och vill bli bedömd behörig vad gäller historia på... Läs hela svaret
  • Henrik 36 år

   Kortare utbildning för HR attraktivt för arbetsgivare?

   Hej! Jag har tänkt på korta utbildningar för att bredda min kompetens. När jag sökte på utbildningar i arbetsrätt hittade jag HR-Strateg. Det kostar ju såklart en slant men jag har inte tid eller tålamod till kandidatutbildning. Frågan är om detta kan vara attraktivt eller om arbetsgivare i...

   Julia SYV: Hej Henrik,olika arbetsgivare kan tänka olika, så det går inte att ge ett generellt svar. Men eftersom det är hård konkurrens inom HR-yrken, så får många... Läs hela svaret
  • Habibullah 20 år

   Hur får man studentbostad?

   Jag undrar hur man kan få studentbostad? Är det via universitetet man ansöker eller måste man göra det på egen hand? Och när man har antagits till ett program på en annan ort utanför pendelgränsen men har inte hittat någon bostad än, vad händer då?

   Julia SYV: Hejsan,så vitt vi på FRåGA SYV vet så kan vissa lärosäten ibland uppge att de erbjuder "tak-över-huvudet"-garanti (se om det står ngt om det på lärosätets... Läs hela svaret
  • Linn 32 år

   Vad hette Teknik 1 enligt gamla kurssystemet?

   Jag är sugen på söka en yh-utbildning där det krävs teknik 1. Jag har gått gamla gymnasiekurser (tog studenten 2008) och kan inte hitta vad den kursen hette då. Eller fanns den inte då och man behöver läsa upp den?

   Julia SYV: Hej Linn, jag kan inte se Teknik1 i Tabellen för utbyteskomplettering och det måste betyda att den kursen inte har ngn gammal motsvarande gymnasiekurs.Men yrkeshögskola kan även ta in... Läs hela svaret
  • Nicola 18 år

   Byta från Ekonomi till transport?

   Hej. Jag går ekonomi programmet i 2an och ska snart gå in i mitt tredje år men jag känner att jag vill gå transport linjen istället. Kan man byta från ekonomi linjen till transport linjen och gå 1 år bara med tanke på skulle börja 3an istället för att gå om alla 3 åren igen. Borde det inte kunna...

   Julia SYV: Hej Nicola. Du får söka till år1 på FT/transport och om du kommer in tror jag du kommer läsa i 3 år ändå, även om du har många godkända betyg från åren... Läs hela svaret
  • Isac 18 år

   Är det svårt att få jobb som guldsmed eller glasblåsare?

   Jag funderar på att gå hantverksprogrammet med inriktning mot glasblåsare eller guldsmed. Men eftersom att jag inte hittar nån statistik på hur arbetsmarknaden ser ut blir jag osäker. Vet ni hur svårt det är att få arbete inom dem här yrkena?

   Julia SYV: Hej Isac,läge på arbetsmarknaden kan förändras och ibland går det mycket snabbt med förändringar. Ingen kan ge någon garanti på att med viss utbildning... Läs hela svaret
  • Tobias 23 år

   Hur vet man vilket ämne ett program/kurser klassas som inför KPU?

   Hej! Jag har länge funderat på att studera filosofi. Det som har stoppat mig har varit att jag har haft svårt att se vad jag skulle göra efter en sådan utbildning. Då har det slagit mig att man kanske efter skulle utbilda sig till lärare genom en kpu....

   Julia SYV: Hej Tobias!Om man vill bli gymnasielärare i filosofi, så finns det 3 vägar att gå: • ämneslärarprogrammet • kompletterande pedagogisk utbildning... Läs hela svaret
  • Wassem 23 år

   Att komplettera från receptarie till apotekare?

   Hej, Jag undrar om om man läser till receptarie och tar examen. Sedan pluggar 2 år till för att bli apotekare (Masterprogram i farmaci i Umeå universitet). Är det EXAKT samma som att ha läst 5-årigt apotekarprogram? Om man söker jobb utomlands kan man säga att man är apotekare, och inte...

   Julia SYV: Hej Wassem,Hur de olika arbetsgivare ser på komplettering från Receptarie till Apotekare kan jag inte svara på. Olika arbetsgivare kan tänka olika och det blir även en "mycket... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga