Tova

    Hej! Har läst basår på GU. Klarade inte matematik kursen på 15 hp som jag nu skulle behöva läsa in. Denna kursen ska ge behörighet i matematik 4. Om jag nu skulle läsa detta på komvux har jag förstått det som att det är 100 poäng på matematik, som motsvarar 7,5 hp. Måste jag läsa in något annat också för att få mina 15 hp eller räcker det med 100 poängs kursen?

    • Anna : Gäller din fråga att visa tillräckliga studieresultat till CSN, för att klara "studiemedelsfråga"? eller är du endast intresserad av att bli behörig till de högskoleutbildningar som kräver matematik 4?
    • Anna : Komvuxkurserna kan inte ge högskolepoäng. På komvux läser man på grundskole- eller gymnasial nivå. Med "behörig till CSN" ...menar du att du vill uppvisa tillräckliga studieresultat för att få fortsatt studiemedel?
    • Anna : Läs mitt svar, nedan. En liten fundering... om du har "problem" med ämnet matematik, så kanske du vinner på att titta på utbildningar som inte kräver matte 4, för särskild behörighet... Det finns ju anledning till varför en så pass hög kurs i matte krävs. Man måste vara "kompis" med matte för att klara av utbildning som kräver matte 4 för att komma in.

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Tova,
    15 hp (högskolepoäng) motsvarar heltidsstudier i en halv termin, alltså i 10 veckor (en termin på högskolenivå, högskola eller universitet, varar i 20 veckor). 
    En gymnasial kurs á 100poäng motsvarar heltidsstudier i fem veckor.
    Om du vill för CSN bevisa att du har tillräckliga studieresultat, då måste du bedriva studier på heltid i 10 veckor och få godkända betyg i de kurser du läser under den tiden. 
    Frågor om studiemedel besvaras bäst av de som jobbar på CSN, för att det är där beslut om ekonomiska studiestöd fattas. 
    ***
    Om din fråga handlar om att du vill bli behörig till de högskole-universitetsutbildningar som kräver, för särskild behörighet, godkänt betyg i matematik 4, då behöver du (på något sätt) få godkänt betyg i matematik 4 eller "motsvarande" (t.ex studieomdöme från en folkhögskola som visar på att du har kunskaper som motsvarar godkänt betyg i gymnasial kurs Matematik 4).
    Gymnasial betyg i matematik 4 kan du, annars, få även genom en prövning. Jag är dock mycket osäker på om CSN skulle godkänna prövningsbetyg som bevis på att du har tillräckliga studieresultat. Men du får gärna ställa den frågan till CSN. Du får sedan gärna återkomma och berätta vilket svar du fick från CSN.
    Lycka till!

    Frågor och svar taggade med 'teknisktbasår' (3 st.)

    • mu02

      Tillgång till basår trotts F i ett ämne?

      Hej! Jag går sista året på gymnasiet och läser natur. Min situation just nu är att jag tror inte att jag kommer att få godkänt på fysik 2. Jag vill ansöka till något civilingenjör på universitetet men så som det ser ut...

      Milla : : Hej,basåren på universitetsnivå, i Sverige, är de så kallade "för-utbildningar" och varje lärosäte bestämmer självt om för-utbildningen ska erbjudas... Läs hela svaret
    • IB20 Elev

      Tekniskt Basår Chalmers utan Svenska?

      Hej! Jag vill gärna plugga tekniskt basår på Chalmers inför hösten 2023, jag har bra betyg och har matte och engelska osv. för att komma in på tekniskt basår. Däremot har jag inte Svenska 3 behörighet pga att jag gått IB och...

      Milla : : Hej, tyvärr så tror jag inte du kan bli antagen. Om du ansöker får du svar obehörig. Godkänt betyg i svenska 3 (eller svenska som andraspråk 3) eller godkänt resultat i... Läs hela svaret
    • Nicole

      F i komvux, vad händer med mina gymnasiepoäng?

      Hej, Jag läste 200 poäng på komvux (matte 4, fysik2), men klarade inte kurserna och fick mina första F. Nu till hösten 2021 sökte jag till en teknisk bastermin för att bli behörig i dessa två kurser. Min fråga är ifall mina gymnasiepoäng kommer att sänkas i denna ansökan. Tidigare hade jag...

      Milla : : Hej Nicole!Eftersom fysik 2 och matte 4 ej ingår i ditt examensbevis kommer inte F du fick i kurserna påverka ditt meritvärde. Så, det Valentina skriver i kommentaren till din fråga - stämmer.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga