Tova

    Hej! Har läst basår på GU. Klarade inte matematik kursen på 15 hp som jag nu skulle behöva läsa in. Denna kursen ska ge behörighet i matematik 4. Om jag nu skulle läsa detta på komvux har jag förstått det som att det är 100 poäng på matematik, som motsvarar 7,5 hp. Måste jag läsa in något annat också för att få mina 15 hp eller räcker det med 100 poängs kursen?

    • Anna : Gäller din fråga att visa tillräckliga studieresultat till CSN, för att klara "studiemedelsfråga"? eller är du endast intresserad av att bli behörig till de högskoleutbildningar som kräver matematik 4?
    • Anna : Komvuxkurserna kan inte ge högskolepoäng. På komvux läser man på grundskole- eller gymnasial nivå. Med "behörig till CSN" ...menar du att du vill uppvisa tillräckliga studieresultat för att få fortsatt studiemedel?
    • Anna : Läs mitt svar, nedan. En liten fundering... om du har "problem" med ämnet matematik, så kanske du vinner på att titta på utbildningar som inte kräver matte 4, för särskild behörighet... Det finns ju anledning till varför en så pass hög kurs i matte krävs. Man måste vara "kompis" med matte för att klara av utbildning som kräver matte 4 för att komma in.

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Tova,
    15 hp (högskolepoäng) motsvarar heltidsstudier i en halv termin, alltså i 10 veckor (en termin på högskolenivå, högskola eller universitet, varar i 20 veckor). 
    En gymnasial kurs á 100poäng motsvarar heltidsstudier i fem veckor.
    Om du vill för CSN bevisa att du har tillräckliga studieresultat, då måste du bedriva studier på heltid i 10 veckor och få godkända betyg i de kurser du läser under den tiden. 
    Frågor om studiemedel besvaras bäst av de som jobbar på CSN, för att det är där beslut om ekonomiska studiestöd fattas. 
    ***
    Om din fråga handlar om att du vill bli behörig till de högskole-universitetsutbildningar som kräver, för särskild behörighet, godkänt betyg i matematik 4, då behöver du (på något sätt) få godkänt betyg i matematik 4 eller "motsvarande" (t.ex studieomdöme från en folkhögskola som visar på att du har kunskaper som motsvarar godkänt betyg i gymnasial kurs Matematik 4).
    Gymnasial betyg i matematik 4 kan du, annars, få även genom en prövning. Jag är dock mycket osäker på om CSN skulle godkänna prövningsbetyg som bevis på att du har tillräckliga studieresultat. Men du får gärna ställa den frågan till CSN. Du får sedan gärna återkomma och berätta vilket svar du fick från CSN.
    Lycka till!

    Frågor och svar taggade med 'i hela Sverige' (3 st.)

    • Alice

      Kommer jag in med 17,5?

      Hej! Jag har sökt socionomprogrammet på 12 olika stället alltså allt i från Helsingborg till Östersund. Jag har dock endast 17,5 i snitt men har ändå sökt ifall ifall. Men har jag någon chans tror du att komma in någonstans i Sverige för att jag sökt i princip överallt? Om inte på första hand...

      Milla : : Hej Alice!Du och jag kan titta på tidigare års antagningsstatistik, men det är hjälper tyvärr inte så mycket. Ännu är det ingen som vet vilka meriter dina konkurrenter har (sökande... Läs hela svaret
    • Faal

      Måste man komplettera sina betyg på samma skolan?

      Hej, jag har en viktig fråga. Jag går sista året på gymnasiet nu. Jag vill komma in läkareprogrammet, men mina betyg räcker inte. Så jag vill komplettera några av dem. Måste jag komplettera (gör prövningar) ämnen i samma skola...

      Julia: : Hej Faal!De som inte är gymnasieelever får göra prövningar i hela Sverige, behöver inte vara i samma kommun där man bor eller är folkbokförd i utan i hela Sverige. Dock... Läs hela svaret
    • Oeneuwne

      Kan man göra prövning i filosofi och kriminologi?

      Som frågan lyder: Kan man göra prövning i filosofi och kriminologi? En annan fråga: Om kommunen man är inskriven inte ger den möjligheten, kan man då göra prövning i en kommun man inte tillhör?

      Liselotte: : Hej, prövningar får man göra överallt där den kursen som du vill pröva i erbjuds att läsa, dvs där undervisningen bedrivs i den kursen. Det behöver inte vara i... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga