Na

    Hej, jag har en lillebror som borde börja i gymnasium i år men på grund av omständigheterna tvingades han till att pausa sin skolgång efter första terminen i 9:an. Därför har han endast betyg från ht terminen i 9:an men saknar slutbetyg. Nu går han om 9:an, men han vill hellre få slutbetyg och börja gymnasium direkt. Kan han göra prövning för att få slutbetyg?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Na;

    jag tror det blir svårt att få igenom så många prövningar; det är ju inte en prövning - utan separat prövning i varje ämne: varje prövningsavgift är inte så hög, 500kr, men ska man t.ex göra 16 prövningar, så är det 8.000 kr. Sedan garanteras det ju inte att eleven får godkända betyg när hen gör prövningar.
    Det krävs bra grundkunskaper för att kunna klara av gymnasiet. Att bara komma in på gymnasiet är bara första steget; sedan ska eleven med framgång klara av läsa 3 år på gymnasiet och få godkända betyg även då.

    En praktisk synpunkt - ponera att din bror börjar göra prövningar nu - och t.ex blir klar med dem till jul, men då kan han ju inte börja på gymnasiets termin 1 i januari för att gymnasiets termin 1 har redan börjat i augusti... efter 15 september tar inte de flesta gymnasier in i år 1 och från 1 oktober tar inga gymnasier in om man inte byter från studier på samma utbildning på en annan gymnasieskola; och att hinna med några prövningar på en månad - är mer eller mindre omöjligt, även om man skulle haft kunskaper som krävs för att få godkända betyg på prövningar.

    Undrar:
    om din bror inte hade kunskaper i slutet av maj motsvarande godkända betyg i grundskolekurser - har han de kunskaperna nu? Har han skaffat sig de kunskaper under sommaren på egen hand, genom självstudier? Eller på vilket sätt har han nu, 3 månader senare, kunskaper som han inte hade i slutet av maj i år?

    Att få gå om ett år i grundskolan är en stor förmån. Det är många elever som vill gå om ett år men inte får. Mitt råd är att din lillebror går om år 9 och gör sitt bästa i alla ämnen.
    Att han är då ett år äldre när "alla " andra i klassen - stämmer nog inte, då det är flera elever i varje klass som är äldre än resten. Det finns också fördelar i att vara lite äldre med mer livserfarenhet.
    Med vänliga hälsningar
    Milla SYV

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'regissör' (3 st.)

    • Undersköterska

      Hur går jag till väga?

      (Jag skriver åt min kille som inte har något konto här) Jag heter Felix och är en kille på 18 år som bor i Göteborg. Jag har lite svårt med skolan eftersom jag har svårt att koncentrera mig på skolarbetet. Jag har gått ett...

      Julia: : Hej Bella!I Göteborgs finns inriktning Teater på Schillerska gymnasiet. Om Felix kan byta ännu en gång - till den utb.på Schillerska, får han gärna kika på skolans presentation. Om han... Läs hela svaret
    • Maja

      Ångest över gymnasievalet?

      Alla mina vänner vet vad de ska gå för gymnasium, men inte jag. Mina bästa ämnen är Svenska och Engelska. Jag har funderat på ekonomiprogrammet med inriktning juridik, men är rädd för att det blir så väldigt stillasittande. Jag är väldigt aktiv på min fritid och skulle aldrig klara ett jobb...

      Milla : : Hej Maja! Du skriver att alla dina kompisar vet vad de ska välja... det kanske är så, eller så kanske de säger att de "vet", men ändå är ganska osäkra... och än finns det... Läs hela svaret
    • Zahraa

      Regissör, vad krävs?

      Hejsan! Vad krävs och vilka högskolor utbildar till regissör? Jag går i media, finns det en större chans för mig att komma in då? Är det svårt att få ett jobb och vilka vägar kan man ta när man har tagit examen?

      Milla : : Hej! Läs på http://www.framtid.se/profession/regissor/ Är det film eller teater du vill jobba med? Ofta är det skådespelare som går över till att bli regissörer. En annan väg är att bli manusförfattare först och regissör sen. Utb till... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga