Ingrid
    Hej!

    Jag skulle vilja bli idrottslärare eller fritidspedagog. Kan jag gå barn- och fritidsprogrammet med inriktning fritid och hälsa eller måste jag gå en högskoleförberedande?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Ingrid,
    det går att på sikt bli Idrottslärare eller Fritidspedagog efter BF, barn- och fritidsprogrammet.

    Följande behörighet krävs för att kunna utbilda sig till Fritidspedagog: "Grundläggande behörighet samt godkända betyg i Naturkunskap 1b (eller 1a1 och 1a2), Samhällskunskap 1b (eller 1a1 och 1a2)."

    Idrottslärare
    För behörighet till Idrottslärarutbildningen, krävs det, dessutom att man har godkända betyg i idrott och hälsa 1 och i Naturkunskap 2.

    Som framgår av BF/programplan/Programplan_BF.pdf - läser man tillräckligt inom samhällskunskap och naturkunskap - för fritidspedagog-utb., men för lärare i idrott måste man även få godkänt betyg i Naturkunskap 2 (den kursen kan väljas inom programfördjupningen);

    för Grundläggande behörighet, som alltid krävs till alla utbildningar på högskolenivå, måste man, dock, aktivt välja läsa svenska (eller SAS, svenska som andraspråk) 3 och Engelska 6.
    Det är elevens rättighet att läsa svenska 3 och engelska 6 på alla yrkesprogram, bl.a på BF. Men eleven måste aktivt välja det, "sätta till". Det går att läsa svenska 3 inom Programfördjupningen & och engelska 6 - inom Individuellt val, men eleven har också rätt att läsa de kurserna som U-kurser, utökade (utökat program), alltså läsa på mer än heltid - detta för att inom programmet kunna läsa andra kurser.

    Vänligen
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'program och inriktning' (1 st.)

    • Fredrik

      Kan rektor säga Nej även om det finns plats?

      Hej, jag undrar om rektor verkligen får lov att säga Nej till en elev som vill byta gymnasieskola - när det finns plats på utbildningen (i detta fall handlar det om att byta innan åk3). Rektor säger att studieplaner inte "passar". Får rektor göra så, om det finns plats, alltså?

      Milla : : Hej Fredrik! Att byta gymnasieskola är inte en rättighet. Även om det finns lediga platser, kan rektor av olika anledningar säga "nej" och det finns inte mycket eleven eller... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga