Linnéa

    Hej! Jag läser min första terminen på ämneslärarprogrammet inriktning mot gymnasieskolan. Har inte valt mitt andra ämne än, och är fortfarande osäker på vilket jag ska välja. Jag har dock 35hp sedan tidigare inom teknik, och skulle väldigt gärna vilja bli behörig tekniklärare på gymnasiet. Hur kan jag göra för att bli behörig lärare? Jag har inte hittat någon skola som erbjuder teknik i kombination med historia. Vilka kurser skulle ni rekommendera mig att läsa till? Finns det någon lista på vilka kurser som krävs? Kan jag på något sätt bli behörig lärare i teknik och historia, även fast det inte erbjuds vid något lärosäte? Ha en bra dag!

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Linnéa,
    i grunden för lärarlegitimation ligger LÄRAREXAMEN. sedan går det att utöka lärarlegitimationen med flera undervisningsämnen.
    Du kan alltså först bli behörig lärare i historia och ännu ett ämne som ditt lärosäte erbjuder och senare jobba för att utöka din legitimation med behörighet att undervisa i teknik.
    ****
    Kika annars på det här programmet:

    Gymnasielärare i Matematik och Teknik på Karlstads universitet och samma program på Göteborgs universitet.

    Jag antar att du läser på ett lärosäte som inte erbjuder utbildning mot gymnasielärare i teknik, eller erbjuds ett program där man blir lärare i teknik, bl.a, men att du läser på ett annat program men på samma lärosäte?
    Oavsett, prata med studievägledare på din utbildning och kontakta även studievägledare på de lärosäten där programmet "gymnasielärare i matte och teknik" erbjuds och be om råd.

    Enligt info som vi har, så finns det inte "historia och teknik" som en kombination av undervisningsämnen inom varken sig ngt. program eller inom KPU, kompletterande pedagogisk utbildning.
    Om du vill ha Teknik som ditt "bi-ämne", måste du ha minst 90 hp i Teknik; och om du vill ha Teknik som ditt huvudämne - 120 hp i Teknik.
    Jag, som inte är expert på lärarutbildningar - ser följande möjligheter: antingen så tar du examen och ansöker om legitimation inom ditt program och senare försöker utöka din legitimation och för det kommer du behöva minst 90 hp i Teknik; eller så läser du Historia inom ditt program, men inte pedagogik, utan "hoppar av" ditt program och läser kurser i historia och kurser i teknik och försöker sedan hitta KPU som passar; det är dock möjligt att du ska behöva gå KPU 2 ggr: en KPU för lärare i historia och en annan KPU - för lärare i teknik; alltså blir din utbildning tre terminer längre.

    Jag kan inte utesluta att någon annan väg kan finnas för dig, men kan tyvärr inte komma på ngt., så prata gärna med studievägledare på lärarutbildningar.

    Frågor och svar taggade med 'canada' (3 st.)

    • Hej

      Vad ska jag studera vidare till?

      Hej! Jag är osäker på vad jag vill studera till. Något jag vet är att jag vill studera i Sverige, men i framtiden vill jag arbeta och bo i något annat land. Antingen i ett engelskt talande land eller i sydkorea. Vad ska man studera till? Jag funderar på ett yrke inom vård/omsorg (Då jag är...

      Julia: : Hej Alva,det kan finnas många fördelar i att skaffa sig högre utbildning i samma land där man senare vill jobba i. Anledningen är att landets utbildningar är anpassade till de regler, lagar och... Läs hela svaret
    • Hej

      Utlandsresor, varifrån ska jag börja?

      Hej! Jag har funderingar kring utlandsresor. Den senaste tiden har tänkt mycket på att plugga utomlands, men jag vet att det inte är enkelt.

      Min ena tanke är att plugga i Canada. Jag är inte riktigt säkert på vad jag vill studera till, men...

      Anna: : Hej Alva!Du kan börja med att tänka på följande: Ska du studera i ett land utanför EU måste du ha ett visum. Kontakta landets ambassad för frågor om kostnad och... Läs hela svaret
    • Lisa

      Kan min dotter gå åk 9 i Kanada och söka direkt in till gymnasiet?

      Vår familj ska eventuellt flytta till Kanada under en period. Vår dotter går nu i åk 8. Om hon till höstterminen 2017 flyttar med till Kanada kan hon då efter ett år söka in till gymnasiet i Sverige utan att gå om åk 9? Vad gäller? Kan hon eventuellt söka in på hennes svenska betyg från åk...

      Ludmila: : Hej Lisa, jag vill tipsa om att det på skolverkets hemsida här>>  finns information om "svenksa föreningar" och längst ner ser man 6 st. svenska... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga