Astrid

    Hej! Jag har länge varit intresserad av att bli haveriutredare inom civil luftfart. Just nu går jag första året på teknikprogrammet, men jag vet inte hur jag ska gå tillväga efter gymnasiet. Finns det några specifika utbildningar, eller måste man ”bara” bli expert på sitt område, t,ex Pilot eller operatör?

    • Elev :

      Hej,

      Innan du kan bli flyg haveriutredare måste du gå en flygteknisk utbildning och arbetat med det i några år. För att söka sig till Flygtekniker måste du ha förkunskap enligt skolans egna krav. På Flygteknikcenter såg att enda förkunskapskrav är Gymnasieexamen INK: Engelska 6, Matte 2 och Fysik 1a/alternativt naturkunskap med minst 50 poäng i teknisk ämne.

      Läs mer på:  https://www.flygteknik.nu/utbildningar/yh/

      Hoppas du fick svar på din fråga

    1 Svar

    Vägledare SYV

    Hej Astrid,
    havkom.se/om-shk/vanliga-fragor läser jag bland annat följande:

    Vad krävs för att bli haveriutredare? Finns det någon haveriutredarutbildning?

    Rent allmänt krävs en god grundutbildning och mångårig erfarenhet inom den aktuella branschen, t.ex. som sjökapten, pilot, eller ingenjör med erfarenhet från järnvägsdrift.

    Karlstads universitet har två kurser i olycksutredningsmetodik. Det finns också utbildningar i USA och i Storbritannien.
    ************
    Och jag hittade på Karlstads Universitets hemsida info om grundkursen och kvalificerad/påbyggnadskursen; se kau.se/karlstads-universitets-uppdrags-ab/uppdragsutbildningar - som verkar vara Uppdrags-utbildning, alltså som inte är öppen för alla utan arbetsgivare anmäler till den kursen.

    Eftersom det i svaren, ovan, nämns yrket Pilot, så tolkar jag det att en framkomlig väg är genom att utbilda sig till pilot. I Sverige ligger pilotutbildningar på yrkeshögskolenivån. Det finns också möjlighet att utbilda sig till pilot inom FM, försvarsmakten. Exempel på yh som leder till yrket trafikflygare-pilot:
    trafikflyghogskolan-lunds-universitet/trafikflygarutbildning-ljungbyhed-lund
    yhguiden.se/utbildning/svensk-pilotutbildning/trafikflygarutbildning-flygplan
    yhguiden.se/utbildning/osm-aviation-academy/trafikflygarutbildning

    Utbildningsutbud förändras. Vilka utbildningar och var som blir sökbara om 2 år, är det ingen som med säkerhet kan idag svara om.

    Frågor och svar taggade med 'buss' (3 st.)

    • sandra

      Pendla till gymnasieskola? för jobbigt?

      Hej, går i 9:an och ska läsa natur nästa år. Skulle jag välja närmaste gymnasieskola skulle jag behöva pendla med buss totalt ca. 2h 20min varje. Dock tänker jag på en skola ännu lite längre bort, ca. 2h 45min totalt. Tänker just välja den här skolan då den erbjuder bild som individuellt val och...

      Julia: : Hej Sandra,bidrag för gymnasieelever för att flytta till skolorten täcker endast en del av kostnaderna. Familjerna brukar bidra med ca 2.000 kr/månad "ur egen ficka". Sedan har vi också... Läs hela svaret
    • Ümran

      Vad krävs för att bli bussförare ?

      Hej ! Jag vill börja bussförarutbildning. Undrar om det finns aktuella kurser som man kan börja, och hur lång är utbildningen ?

      Melina: : Hej! Utbildning till bussförare finns som utbildning inom komvux på ett flertal orter i landet. För att bli antagen till utbildningen måste man ha fyllt 21 år, ha fullföljd... Läs hela svaret
    • Madeleine

      Hur lång restid "funkar"?

      Hej! Jag har hittat min drömskola, där jag ska gå NV. Skolan har flera speciella inriktningar på NV, där jag har valt Ledarskapsinriktning (man läser lite programfördjupande kurser som t ex entreprenörskap och ledarskap&organisation). Det enda problemet är att skolan ligger lite långt bort....

      Peter: : Hej Madeleine, roligt att du hittade en skola som du verkligen vill gå i. Jag tycker du bör ta reda på om du kommer att ha rätt till Inackorderingstillägget från CSN. Det är i fall din skola är en friskola och om det tar minst 1... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga