Astrid

    Hej! Jag har länge varit intresserad av att bli haveriutredare inom civil luftfart. Just nu går jag första året på teknikprogrammet, men jag vet inte hur jag ska gå tillväga efter gymnasiet. Finns det några specifika utbildningar, eller måste man ”bara” bli expert på sitt område, t,ex Pilot eller operatör?

    • Elev :

      Hej,

      Innan du kan bli flyg haveriutredare måste du gå en flygteknisk utbildning och arbetat med det i några år. För att söka sig till Flygtekniker måste du ha förkunskap enligt skolans egna krav. På Flygteknikcenter såg att enda förkunskapskrav är Gymnasieexamen INK: Engelska 6, Matte 2 och Fysik 1a/alternativt naturkunskap med minst 50 poäng i teknisk ämne.

      Läs mer på:  https://www.flygteknik.nu/utbildningar/yh/

      Hoppas du fick svar på din fråga

    1 Svar

    Vägledare SYV

    Hej Astrid,
    havkom.se/om-shk/vanliga-fragor läser jag bland annat följande:

    Vad krävs för att bli haveriutredare? Finns det någon haveriutredarutbildning?

    Rent allmänt krävs en god grundutbildning och mångårig erfarenhet inom den aktuella branschen, t.ex. som sjökapten, pilot, eller ingenjör med erfarenhet från järnvägsdrift.

    Karlstads universitet har två kurser i olycksutredningsmetodik. Det finns också utbildningar i USA och i Storbritannien.
    ************
    Och jag hittade på Karlstads Universitets hemsida info om grundkursen och kvalificerad/påbyggnadskursen; se kau.se/karlstads-universitets-uppdrags-ab/uppdragsutbildningar - som verkar vara Uppdrags-utbildning, alltså som inte är öppen för alla utan arbetsgivare anmäler till den kursen.

    Eftersom det i svaren, ovan, nämns yrket Pilot, så tolkar jag det att en framkomlig väg är genom att utbilda sig till pilot. I Sverige ligger pilotutbildningar på yrkeshögskolenivån. Det finns också möjlighet att utbilda sig till pilot inom FM, försvarsmakten. Exempel på yh som leder till yrket trafikflygare-pilot:
    trafikflyghogskolan-lunds-universitet/trafikflygarutbildning-ljungbyhed-lund
    yhguiden.se/utbildning/svensk-pilotutbildning/trafikflygarutbildning-flygplan
    yhguiden.se/utbildning/osm-aviation-academy/trafikflygarutbildning

    Utbildningsutbud förändras. Vilka utbildningar och var som blir sökbara om 2 år, är det ingen som med säkerhet kan idag svara om.

    Frågor och svar taggade med 'vad får man läsa i individuellt val?' (2 st.)

    • Felicia

      Ändras det individuella valet varje år?

      Ja, som frågan lyder - ändras det individuella valet varje år? Om jag t.ex. väljer Idrott och Hälsa som individuellt val i årskurs 1, kan jag då välja Bild i årskurs 2 och någonting helt annat i årskurs 3?

      Anna: : Hej Felicia! Tanken med Individuellt val - 200 poäng - är att varje elev på gymnasiet ska kunna läsa något hen tycker om: t.ex. Fotografisk bild när man läser på Samhällsvetenskapsprogrammet eller Dans när man läser... Läs hela svaret
    • Casper

      Vad menas med individeullt val ?

      Det kanske var en dum fråga men jag börjar redan nu kolla på vad jag ska gå för program på gymasiet. Jag ska gå teknisk och vill bli programmerare . Kolla på skolans upplägg http://www.halmstad.se/download/18.24e058341414f0768579de7/1384780627180/2013+Programstrutkur+Teknik.pdf Menas...

      Mikael: : Individuellt val är det alla elever på alla gymnasieprogram, oavsett skola, väljer 200 poäng från det som skola kan erbjuda. Det är tillåtet att läsa vilka som helst gymnasiala kurser men skola måste kunna ordna dem /här ligger... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga