Thea
    Hej!

    Jag har funderat en del på att bli medlare när jag ”blir stor”, men vet inte hur man blir det. Jag skulle också kunna bli diplomat eller ambassadör.

    Drömmen skulle ju vara att arbeta med internationella konflikter åt FN eller EU.

    Eftersom att jag inte vill bo kvar och jobba i Sverige när jag blir vuxen så spelar det inte så stor roll om jag går på ett svensk universitet eller utomlands. Helst vill jag plugga utanför Sverige.

    Men vilken/vilka utbildningar kan/borde jag läsa efter gymnasiet för att kunna bli antingen medlare eller diplomat?

    Hur får man arbete inom FN? Och vad ”behöver man ha på CVt”?

    Tack så mycket för hjälp! /Thea

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Thea,

    var god läs info på yrke/diplomat >>, yrke/ambassadör >> : FN-jobb >> samt yrke/medlare >>. För att bli medlare skulle jag i första hand rekommendera läsa psykologi, ex. psykologprogrammet eller kurser i psykologi och konflikthantering.

    För FN-jobb, diplomat och ambassödör (som i grunden är Diplomat) - finns det inte en enda väg att gå, utan många olika vägar. I Sverige läser blivande diplomater oftast på diplomatprogrammet som är Påbyggnad efter en annan högskoleutbildning; och man kan ha olika grundutbildningar för att sedan kunna komma in på diplomatprogrammet.
    Utbildningsutbud är inte konstant. Det förändras. Exakt vilka utbildningar som kommer att erbjudas om 3 år, är det ingen som idag kan vara säker på... därför kanske det är lite för tidigt att i detalj planera vilken utbildning du ska söka efter gymnasiet, utan jag rekommenderar att du nu försöker lära dig - på gymnasiet - så mycket som möjligt. Satsa extra på språk, inkl. minst ännu ett modernt språk, förutom svenska och engelska, men helst 2-3 moderna språk och på samhällskunskap.

    Frågor och svar taggade med 'villkorlig antagen' (2 st.)

    • Student

      Engelska 5, 6 ?

      Hej! Jag har en fråga angående engelska 5, 6. Är det möjligt att kunna flytta sig till engelska 6 i samma skola efter man blir godkänd i 5? Alltså utan att vänta på att ansöka och slösa mycket tid.

      Anna: : Hej Fadi,jag håller med svaret som finns i kommentaren till din fråga. Det är nämligen olika hur komvux i olika kommuner organiserar kring antagning till kurserna. Oftast är det mycket fördelaktigt att göra... Läs hela svaret
    • Sofia

      Villkorligt antagen?

      Jag skrev en tenta inna sommarlovet och fick U på den. Missar tyvärr omtentan i sommar och nästa faller i slutet på termin två. Dock behöver jag den för att kunna bli antagen på termin tre så jag kommer väl bli villkorligt antagen och förstår inte riktigt vad som innebär med det. Sen har jag...

      Anna: : Hej Sofia, det bästa är om du söker svar hos studievägledare och/eller hos utbildningsansvariga på just din utbildning. Varje högskola/universitet kan - i viss mån - bestämma själva hur de... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga