1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Caroline,

    inom vilket område vill du doktorera: pedagogik? eller det ämnet i vilket du är behörig lärare? eller ngt annat?
    Mitt förslag är att du vänder dig till studievägledningen på den institutionen där du vill doktorera: du kan annars också alltid se om studievägledare på lärarprogrammen kan svara på din fråga.

    Allmänt gäller: man behöver skaffa sig utbildning på avancerad nivå: lägst magisterexamen (som är ett års studier på avancerad nivå). Men många ggr är det fördelaktigt att ha gått masterprogrammet och fått masterexamen (som är = 2 års studier på avancerad nivå).
    Du kan leta efter lämpliga magister- och masterprogram att söka till och kan göra det både på www.studera.nu som är de svenska lärosätenas gemensam webbplats och på de enskilda lärosätenas webbplatser eller genom att fråga studievägledare på de högskolor-universitet där du vill läsa.

    Mot slutet av studier på avancerad nivå bör du försöka hitta ngn doktorandtjänst att söka, vilket kan bli problematiskt, då kanske inga tjänster utlyses under lång tid eller att det är väldigt många sökande till varje tjänst.
    Som jag förstår det, så får doktorander lön under sin tjänst på fyra år och en handledare som handleder i avhandlingsskrivandet. Doktorander skriver avhandlingen och samtidigt utför viss arbete på institutionen, kan vara administrativt och/eller undervisning på högskolenivå (eller bistå högskolelärare som "hjälplärare").
    Det är inte alla som lyckas hinna skriva avhandling på fyra år som doktorandtjänst, som längt, kan löpa, utan de som inte blir klara men ändå vill fortsätta jobba mot att kunna försvara sin doktorsavhandling, får göra det "på sin fritid" för att ngn försörjning har man då tyvärr inte, utan får jobba med "ngt annat" eller försörja sig på ngt sätt (t.ex om familjen ställer upp med försörjningen).
    Vad jag fick förklarat av en sakkunnig, är det vanligare att man inte blir klar på 4 är, än att man blir klar. Sedan, om man lyckas skriva färdigt och även försvara (med godkänt resultat) sin avhandling, finns det inga garantier på att få sysselsättning och försörjning efter det. Det finns exempel på att folk jobbar med godkänd doktorsavhandling med ngt helt annat pga de inte lyckades få jobb inom sitt område. Känner till en person som med doktorsavhandling (godkänd)inom språkvetenskap - jobbar med basala administrativa uppgifter på en myndighet (och vars kollegor som utför samma uppgifter har ingen högskoleutbildning, och ibland inte ens gymnasial utbildning i bagaget). Detta pga tuff konkurrens om jobben på högskolor/universitet. Bra om man är beredd att flytta dit jobbet finns (minst inom hela Sverige men helst även till utlandet - till andra universitet, utomlands, om tillfälle/jobbmöjlighet öppnas där).
    Jag försöker inte avråda dig, utan vill bara ge en realistisk bild på hur lång och svår väg man ger sig in på om man väljer gå mot att doktorera.

    Vänligen
    ANNA
    P.S: på yrke/doktorand ser man att det är och på yrke/högskolelärare ser man att det är "balans" men min personliga uppfattning är det är även inom det yrke Svårt att få jobb!

    Frågor och svar taggade med 'teoretiskt' (3 st.)

    • Anastasia

      Vilka vägar in i filmbranschen?

      Hej! Jag står inför att välja utbildning till hösten och har drömmar om att röra mig inom filmbranschen. Men det är svårt. Det finns ett hav med olika utbildningar samtidigt som jag inte alls vet vad som finns, och jag vet inte var jag ska börja eller vilken väg som är mest fördelaktig för mig...

      Milla : : Hej,utifrån det du berättar om i din fråga vill jag varmt rekommendera yrkeshögskoleutbildningar, se snabblänkarna... Läs hela svaret
    • Emma

      Byta linje, halva läsåret?

      Hej! Jag går första året på handelsprogrammet på Wisbygymnasiet. I början tyckte jag att det var helt okej och att jag kommer klara av de tråkiga bitarna, men nu har snart halva läsåret gått, och jag känner att det är helt fel linje för mig. Jag vill gå en praktisk linje, och handel är i princip...

      Anna: : Hej Emma! Tråkigt att du inte trivs på din utbildningen! Som tur är så får man andra chansen. Du kan söka om till åk1 och påbörja en ny utbildning till hösten och det tycker jag du absolut får överväga. Du behöver i så fall hjälp... Läs hela svaret
    • Elin

      Hur ser man vilka antagningspoäng skolorna har?

      Hej! Jag är inne på gyantagningen.se för att se vilka intagningspoäng skolorna har men förstår inte. Står poängen under antagningsgränsen? Eller vart ser man det? Och på de estetiska linjerna är väl intagningsprovet inräknat i poängen? Vart kan man i sådana fall se intagningspoängen för endast...

      Lena: : Hejsan, du har hittat helt rätt! Och det stämmer att eleven sist in står under Antagningsgräns. På Estet är det dock lite trixigt att se vad eleverna har haft för grundpoäng tyvärr - man kan bara se hela... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga