student
    Hej!

    Jag har arbetat som lärare i grundskolan i många år och vill nu byta bana. Helst vill jag arbeta som handläggare på myndighet men även andra administrativa roller är intressanta. Mitt problem är att jag inte har någon erfarenhet av arbete på myndighet och inte heller någon erfarenhet som administratör. Hittills när jag sökt jobb har det fallit på det.

    Har ni förslag på kurser eller korta utbildningar (max 1 år) jag kan gå för att ha större chans att få sådana arbeten? Kan det ge något att läsa administration eller företagsekonomi på komvux, löneadminstration på yrkeshögskola eller en kurs i socialrätt på högskola till exempel? Har ni andra förslag på hur jag kan få min första yrkeserfarenhet inom branschen?

    1 Svar

    Peter SYV på GymnasieGuiden

    Hej Jenni!
    ett förslag som jag har går ut på att du söker SOMMARJOBB som administratör eller handläggare på någon myndighet. Genom sommarjobb kan man få in foten och många ggr få fortsatt anställning på samma arbetsplats eller i alla fall få arbetslivserfarenhet (om ens kort sådan) och referenser/rekommendationer från chefen och kollegorna.
    En annan sak jag tänker på att du genom ditt jobb som lärare har god erfarenhet från utbildningsbranschen, så kanske söka jobb som utbildningsadministratör på t.ex utbildningsförvaltningar och på diverse "skolor" som t.ex folkhögskolorna, yrkeshögskolorna, högskolorna: t.ex som utbildningsadministratör på de institutionerna där lärare utbildas, vid lärarhögskolorna. 
    Administration - är ett mycket "omfattande begrepp" ... Det finns många olika typer av administration. I många jobb ingår både administration men även beslutsfattande (man handlägger ett ärende, men även fattar beslut och även gör utbetalningar - allt-i-ett, vilket t.ex Utredare på FK gör).
    Det finns väldigt många olika utbildningar som lär ut olika administrativa färdigheter men det är inte helt klart var gränsen går mellan t.ex administration och ekonomi? Löneadministratör som även gör utbetalningar och på mindre företag kan samma person även jobba med rekrytering, vara schemaläggare, VD-sekreterare, kontorsvärdinna och ännu mycket annat, som allt-i-allo. Även receptionister kan många ggr ses som en sort "administratörer", för att de noterar innehåll i inkommande samtal och e-post, sorterar information, vidarebefordrar till rätt person och även många andra admin-uppgifter kan ingå + även andra arbetsuppgifter. 
    Vad gäller kortare utbildningar, så råder jag dig titta på vad som finns inom Yrkeshögskola och OBS! inom kort, i mitten av januari 2023 lär många fler yh-utbildningar dyka upp på www.yhguiden.se (efter myndighetens beslut). Exempel på utbildningar inom yrkeshögskola:
    foretagsekonomiska-institutet/key-account-manager-fei
    yrkesakademin-yrkeshogskola/affarsutvecklare-besoksnaring
    frans-schartaus-handelsinstitut/medicinsk-sekreterare
    yrgo-hogre-yrkesutbildning-goteborg/vardadministrator
    key-account-manager-ihm-distans
    nbi-handelsakademin/logistics-planner
    akademi-bastad-yrkeshogskola/koordinator-inom-besoeksnaeringen
    nbi-handelsakademin/inkop-och-supply-management
    yrkeshogskolan-i-molnlycke/lone-och-ekonomikonsult
    internationell-affarsinriktad-speditor-gbg-yrgo
    nbi-handelsakademin/redovisningsekonom-med-loneadministration
    administrator-inom-vard-och-omsorg-och-funktionsstod-yrgo

    Frågor och svar taggade med 'genusvetenskap' (4 st.)

    • SYV-besökare

      Ett yrke som kombinerar många olika intressen?

      Jag har en elev som är intresserad av media, kommunikation, journalistik, film, psykologi samt genusvetenskap. Skulle ni kunnat ge förslag på något yrke som på något sett inkluderar flera av de intressen? tack så mycket på förhand! S.

      Daniel: : Hejsan, jag vill råda din elev att kika på många olika yrken - på www.framtid.se finns det cirka 2.ooo yrken beskrivna. Utbildningar som på olika sätt... Läs hela svaret
    • SYV-besökare

      Svårt att få jobb med kandidatexamen i genusvetenskap?

      Hej jag har kontakt med en person som har kandidatexamen i genusvetenskap från ett svenskt universitet och som i dagens läge arbetar med ngt. helt annat /som personlig assistent/. Var kan personen söka jobb och vad gör man om man inte får ngt. jobb? Personen i fråga har sökt ett stort antal...

      Milla : : Ett tips är att kika på alternativet Läsa vidare, på avancerad nivå eller skaffa sig ännu en kandidatexamen inom ett annat område (och det är möjligt man kan ta in en del av kurser från sin befintliga kandidatexamen in i en ny examen).
    • Marcus

      Statsvetare på genusvetenskap?

      Hej. Jag har för 10 år sedan läst 45 (nya) poäng genusvetenskap. Nu funderar Jag på att plugga igen. Jag har därför 2 frågor. 1. Då jag avslutade Genus B efter halva kursen, måste jag läsa om första halvan av B, det ser ut som om upplägget är högst varierat på olika skolor och därför...

      Mikael: : Om du vill ta ut Kandidatexamen råder jag dig ta kontakt med just det lärosätet där du planerar läsa kandidatkurs och ta ut examen. Pga det akademiska friheten ser reglerna ej identiska ut på... Läs hela svaret
    • Gäst

      Utbytesstudier för en student på Lunds universitet - hur går det till?

      Hej jag söker svar på frågan - en student på genusvetenskapliga programmet på Lunds Universitet vill åka iväg en termin som utbytesstudent. Hur går det till? Vad måste man tänka på? vad måste göras, när och hur? tusen tack för ett snabbt svar! :)

      Milla : : Hej, gå in på den här sidan>> där du ser med vilka universitet i andra länder som Lunds universitet har avtal med om utbytesstudier. Mycket bra reIevant... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga