Anton
    Hej! Jag har läst svenska B i det gamla systemet men jag skulle gärna vilja läsa den kursen igen. Nu är det ett nytt system och det motsvarar svenska 2. På en utbildning som jag vill gå ska man ha svenska 3 i det nya systemet men man kan också ha svenska b i det gamla systemet. Min fråga är suddas min svenska b ut om jag skulle läsa den igen fast i det nya system så jag behöver läsa en kurs till?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Anton!

    Om man har flera betyg i samma eller i en motsvarande kurs (i detta fallet betyg i Svenska B och betyg i Svenska 2) - då är det det HÖGRE betyget i kursen som gäller.

    För övrigt så måste man bli BEHÖRIG till den utbildningen man söker. Om du uppger vilken utbildning du söker, kan vi tillsammans titta på behörighet och bestämma vilka kurser du bör komplettera med.

    Att bli behörig och att höja konkurrensvärde av sina betyg är två olika saker. Man kan ha A-betyg (eller MVG i det gamla systemet) i alla kurser men sakna godkänt betyg i en kurs som krävs för behörighet, och man kommer inte in för att man är obehörig.

    Det viktigaste är alltid att bli BEHÖRIG.
    Att ha högre betyg kommer i andra hand.
    För konkurrens till högskoleutbildningar kan man göra högskoleprovet och komma in i HP urvalsgruppen. Att göra högskoleprovet befriar inte från kravet på att uppnå behörighet.

    Önskar dig fortsatt trevlig sommar!
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'gymnasiun' (1 st.)

    • Jonathan

      Byta linje när man går i tvåan?

      Hejsan, jag går för stunden fordons och transport linjen i tvåan. Jag känner för varje dag som går att jag ångrar min bana, i grunden skulle jag ha varit en elev på teknik programmet men sökte fordon. Nu undrar jag om det faktist är möjligt att byta gymnasium till nästa höst eller om jag är...

      Anna: : Hej Jonathan; till och med det året du fyller 19 år kan du fortfarande börja i år1 på gymnasiet, men inte om du innan dess genomför 3årig gymnasial utbildning; men det går att... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga