Anna 20 år
  Om jag har läst 2800 poäng på gymnasiet och skulle vilja "räkna bort" några av betygen i de extra kurserna genom att markera dem som utökat program, skulle det då fungera när jag söker till Handelshögskolan? För att vara behörig behöver jag ha 18 i vad hhs kallar "jämförelsepoäng", och detta har jag om jag får lov att räkna bort de extra kurser som jag läst på gymnasiet. Men jag undrar även om jag kan räkna bort andra kurser som olika programfördjupningar istället för att räkna bort bra betyg som jag fått i mina individuella val. Vilka kurser kravs alltså för behörighet på Handelshögskolan och vilka kurser kan jag (om möjligt) sätta som utökat program?

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Anna!
  Är det den högskola som du är intresserad av
  https://www.hhs.se/sv/om-oss/ ?

  Det finns olika utbildningar på HHS:
  https://www.hhs.se/sv/Utbildning/BSc/ och det är inte exakt samma behörighet till dem olika utbildningar.
  Vilken av utbildningar är du intresserad av i första hand?

  Om du behöver ha 18.0 i Jämförelsetal, så är det några A-betyg och resten B-betyg som krävs.
  Om man har alla A-betyg, skulle man få 20.0 i Jämförelsetal.
  Om man har alla B-betyg, skulle man få 17.5 i Jämförelsetal.
  Då behövs det några A-betyg för att "höja" från nivån med alla B-betyg för du behöver ju mer än 17.5, eller hur?

  Mitt råd är att INTE läsa utökade kurser på gymnasiet.
  Mitt råd är att försöka rymma alla de kurser som du behöver för behörighet inom programmets 2500 poäng.
  Detta för att i fall man läser på mer än heltid, riskerar man att ha lägre betyg i alla kurser + riskerar sin hälsa av för mycket ansträngning/plugg och för lite fritid/vila/sömn/avslappning.

  Det är inte ens säkert du får läsa utökade kurser. Många gymnasieskolor säger Nej till att läsa utökat.
  Att läsa utökat är inte en rättighet. Man ansöker och rektor beslutar. Det är tänkt att i UNDANTAGSFALL - i fall det inte är möjligt att rymma alla behörighetsgivande kurser inom programmets 2500 poäng, som en utökad kurs ska läsas.

  Men om man läser en eller flera utökade kurser (om rektor har beviljat detta) - då finns det ganska strikta regler och det är inte upp till eleven att bestämma hur Examensbevis ser ut för att det
  1. för det första finns Programstruktur för varje program med många OBLIGATORISKA KURSER som alla måste läsas som "vanliga" (inte utökade)
  2. för det andra så finns det listor för vilka kurser som FÅR LÄSAS SOM PROGRAMFÖRDJUPANDE på just ett visst program
  3. alla inriktningskurserna är obligatoriska och med det "vanliga", inte utökade
  och sist (men inte minst)
  4. Studieplan revideras proaktivt. Man bestämmer på förhand vilken kurs som påbörjas som programfördjupande, individ.val eller "utökad" - så du redan innan du börjar läsa en kurs, vet att den blir "utökad". Utökad kurs räknas in i jämförelsetal om den ger meritpoäng eller om den krävs för behörighet.
  HHS erkänner inte Meritpoäng, det kanske du redan vet.

  Om du läser i normal, vanlig takt - 100 %, dvs 2500 poäng under dina tre år på gymnasiet, har du mycket bättre chans att få högre betyg än att du ska läsa nästan en hel termin utöver de vanliga studierna (300 gymnasiala poäng som du har som exempel i din fråga motsvarar heltidsstudier under 15 veckor).

  Jag hoppas att mitt svar blir till hjälp för dig!
  Bästa hälsningar och lycka till!
  ANNA
  • Anna Hej Anna! Tack för svaret! Nu är det tyvärr så att jag har lyckats fylla i min ålder fel och har redan gåTt
  • Anna Gått ut gymnasiet och läst 2800 p. De kurser som jag läst som utökat program är kurser som jag fått bättre betyg i än de kurser jag varit tvungen att läsa. Jag är intresserad av att läsa Buisness and economics på Handelshögskolan i Stockholm. Jag har varit i kontakt med dem och universitets och högskolerådet för att försöka få redan på om jag måste läsa upp alla mina "sämre" betyg för att kunna höja mitt jämförelsetal eller om jag kan höja det genom att räkna bort slutbetyg i kurser som jag satt som utökat program. Så min fråga är egentligen, kan jag räkna bort betyg jag fått i kurser jag satt som utökat program?
  • Mikael Om du redan har gått på gymnasiet och fick Examensbevis - så är det det som står i Examensbeviset som gäller. Du kan inte ändra i Examensbeviset retroaktivt. För att höja Jämförelsetal läser man samma kurser som finns i Examensbeviset på Komvux eller gör prövningar - då är de kurser som INTE är "utökade" som du bör läsa eller göra prövningar i. Får du högre betyg, görs det ändå ingen ändring i självaste dokumentet "Examensbevis" men du skickar då även det nya betyget och det är det högre betyget som räknas in i Jämförelsetal i stället för lägre betyget.
  • Mikael Jag skriver ett nytt svar till dig nu.
  • Anna Hej! Tack för svaret Mikael. Du menar alltså att de kurser som jag redan markerat som "utökat program" inte räknas in i mitt jämförelse tal även om jag söker till Handelshögskolan?
  • Mikael Jag har skrivit ett nytt svar till dig. Se om du nu fick svar på din fråga.
  Läs alla kommentarer
  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej!
  Läs punkt 5 och 6 på sida 2 på https://www.antagning.se/Global/Faktablad%20HSV-VHS/gymnasiet-gy2011.pdf

  Om man har gymnasieexamen - så räknar man in betyg i U-kurser ("utökade") enbart i två fall:
  1. om de ger meritpoäng (punkt 6 på länken ovan)
  eller
  2. om de krävs för särskild behörighet till just den högskoleutbildning som man söker just då (punkt 5 på länken ovan).

  HHS erkänner inte Meritpoäng.
  Om någon kurs som i ditt Examensbevis är markerad med "U" krävs för behörighet till den utbildningen på HHS som du söker, då räknas det betyget i ditt jämförelsetal.
  Om ingen U-kurs krävs för särskild behörighet, räknas inte de betygen med i ditt jämförelsetal.

  För att höja jämförelsetal - bör du skaffa högre betyg i de kurser SOM RÄKNAS IN I DITT JÄMFÖRELSETAL.

  Hälsningar
  Mikael SYV
  Hej!
  Här får du snabblänk till en plats på HHS´s hemsida som uppger exakt vilka kurser man måste ha betyg i:
  https://www.hhs.se/sv/Utbildning/BSc/BScBE/antagning/

  Hälsningar
  Mikael SYV
  • Anna Tack för det svaret Mikael, då kommer nästa fråga.
  • Anna Vilka kurser förutom svenska B, engelska B, matematik D, samhällskunskap A, historia A och moderna språk steg 3 är behörighetskurser?
  • Milla Utifrån din kommentar gissar jag på att du har Slutbetyg från gymnasiet eller ett samlat betygsdokument och inte ett examensbevis. Det är viktigt att veta vad för dokument du fick på gymnasiet för att kunna ge dig rätt svar. Olika regler gäller för olika typer av dokument.
  • Anna Jag fick ett examensbevis.
  • Anna Om du fick Examensbevis för ett Högskoleförberedande gymnasieprogram - då har du Grundläggande behörighet till högskolestudier. Särskild behörighet är det olika till olika utbildningar. På HHS finns det olika kandidatprogram med olika krav på Särskild behörighet. Du kan själv se vilka kurser som krävs eller så kan vi se på deras hemsida med då måste vi veta VILKEN UTBILDNING på HHS du är intresserad av.
  • Anna Jag är intresserad av Business and Economics och jag har letat på hhs hemsida samt ringt dem men jag tycker inte jag fått något tydligt svar.
  • Anna Och ja, jag har examensbevis från samhällesprogrammet med inriktning ekonomi.
  • Mikael Jag ska skicka en snabblänk till dig i mitt utökade svar nu.
  • Anna Okej, så förstår jag det rätt om jag tänker att man bara behöver räkna med svenska B, engelska B, matematik D, historia A, samhällskunskap A, och moderna språk steg 3(med betyget VG eller MVG i dessa kurser) och i övrigt kan välja vilka kurser som helst (sammanlagt 1900 P) att räkna med i sitt slutbetyg?
  • Anna Eller måste jag räkna med alla högskoleförberedande kurser i mitt slutbetyg?
  • Milla Om du har fått ett Slutbetyg med 2800 poäng i det, så räknas betyg i alla kurser in i ditt jämförelsetal. Det är olika regler för Slutbetyg och för dem som får Examensbevis. Examensbevis fick eleverna som gick ut gymnasiet i juni 2014 och i juni 2015. Innan dess fick eleverna Slutbetyg. Reglerna är olika för Slutbetyg och Examensbevis. Du kan inte räkna bort några betyg från Slutbetyget. Alla kurser som ingår i ditt slutbetyg bidrar till ditt jämförelsetal.
  • Milla De kurser du nämner i din kommentar krävs för Särskild behörighet (vilket betyder att man som sökande inte blir behörig om man inte har godkända betyg i just de kurserna). Sedan är det lite speciellt att söka till HHS. De sätter upp som BEHÖRIGHETSKRAV att man i vissa kurser måste ha lägst "ett visst betyg". Det blir extra särskilda behörighetskrav - på så sätt. För det första måste man bli BEHÖRIG. Sedan görs urval bland behöriga sökande. De rangordnas enligt sina jämförelsetal. Även om HHS sätter som behörighetskravet att ha lägst 18.0 i jämförelsetal, så är man inte garanterad plats om man har 18.0 eller högre i jämförelsetal. Har man det, är man BEHÖRIG. Sedan blir det konkurrens om utbildningsplatserna och det kan krävas mycket högre betyg för att få plats på utbildningen. Jag hoppas att svarade på din fråga nu. Återkom annars. Lycka till!
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Elin 15 år

   Vilka yrken kan man ha utan att gå på gymnasiet?

   Fråga i rubriken. Är skoltrött o vill inte gå på en skola som gymnasium som är som en fortsättning på grundskolan. Det kan vara yrken men andra sorts utbildning.

   Anna SYV: Hej Elin,rent formellt, så är man "klar med skolan" (alltså uppfyllt sin skolplikt) om man genomförde studier på grundskolan och fick ut ett slutbetyg i slutet av... Läs hela svaret
  • Elin 15 år

   Jag skrev min fråga i beskrivningen?

   Jag undrar lite jag har en garanterad plats på ett ekonomiföretag. Men vill helst inte gå på gymnasium är dom kunskaperna väldigt viktiga eller kan man gå en kortare utbildning som tex komvux om man ska bli auktoriserad redovisning ekonom?

   Anna SYV: Hej Elin,För att i Sverige bli auktoriserad revisor eller redovisningskonsult krävs en akademisk examen med företagsekonomisk inriktning om minst 180 högskolepoäng = 3 års studier på... Läs hela svaret
  • Johanna 21 år

   Engelskalärare, andra språk, möjligheter?

   Hej! -Om man utbildar sig till engelska lärare, hur stor är chansen att få jobb utomlands om man är svensk? -Och om man jobbat som engelskalärare i ett land och lärt sig det språket bra, finns det möjlighet att lära ut det språket i andra...

   Anna SYV: Hej Johanna,utomlands finns ett mindre antal svenska skolor: grundskolor och gymnasieskolor - inte så många och inte i alla länder, men de finns. Min uppfattning är att det som svensk... Läs hela svaret
  • SYV-besökare 34 år

   För elever med ASD, ADD, ADHD och koncentrationssvårigheter?

   Finns det någon sammanställning av gymnasiala utbildningar för elever med ASD (autism-spektrum-diagnoser), koncentrationssvårigheter, ADD, ADHD och liknande NPFunktionsvariationer? I så fall är jag mycket tacksam om jag kan ta del av den info. Snabbt svar uppskattas extramycket! S. :)

   Liselotte Johansson: Hej!på gymnasieguiden.se/reportage/gymnasiestudier-foer-elever-med-saerskilda-behov finns det en ganska färsk sammanställning, en lista på gymnasieskolorna (kan dock inte lova... Läs hela svaret
  • Lars 53 år

   Vad motsvarar IB Chemistry och Physics Standard Level?

   Hej, jag läser IB programmet utomlands och vill komma in på Civilingenjörsutbildningen. Jag undrar om Chemistry Standard Level räcker för att klara Kemi 1 kravet? Och räcker det att läsa Physics Standard Level för att klara Fysik 2 kravet?

   Anna SYV: Hej Lars,om du läser mot diplom från IB, då kommer du få diplom året 2021 eller senare och i så fall finns aktuell info på... Läs hela svaret
  • Tara 17 år

   Måste jag börja om 1an?

   Hej jag är en 16- årig tjej som har haft mycket problem som jag inte vill nämna men de handlar mycket om min hälsa och min mentalitet. Har alltså inte kunnat komma till skolan alls. Min frånvaro är jätte hög och har knappt betyg, man kan...

   Anna SYV: Hej,om du vill efter gymnasiestudier komma in på läkarprogrammet då behöver du få ut examensbevis från gymnasiet (eller från komvux) eller omdöme om grundläggande behörighet... Läs hela svaret
  • Mary 18 år

   Vad betyder talen man ser i antagningsstatistik?

   Hej! Jag undrar om det är jämförelsetalet som man ser när man kollar antagningspoäng/statistik eller om meritpoängen är inkluderade i dessa tal. Hittade ingen information om det online s tänkte att ni kanske vet. Tänker att det är bra att veta då man kanske tror att man har ungefär tillräckligt...

   Anna SYV: hej Mary, meritpoängen är inkluderade. Det är med MERITVÄRDET (summan av Jämförelsetalet + Meritpoängen) som man konkurrerar, i betygsgrupper, till högskola-universitet i Sverige.
  • bana 20 år

   Hur kommer man in på tandlakarprogrammet genom folkhögskolan?

   Hej, hur är det med att komma in på tandläkarprogrammet genom folkhögskolan? Jag läste att man kan gå in på läkarprogrammet genom folkhögskolan om man har gått in i naturprogrammet i gymnasiet, då kan man läsa ett allmän...

   Anna SYV: Hejsan,du har frågor om att komma in på tandläkarprogrammet.Det är inte alls självklart att komma in på folkhögskolans allmänna kurser. Om du söker och kommer in och har sedan innan... Läs hela svaret
  • Tilda 18 år

   Vilken urvalsgrupp hamnar jag i efter tekniskt basår?

   Jag funderar på att gå ett tekniskt basår efter studenten från ekonomiprogrammet, och sedan söka till någon ingenjörsutbildning. Vilken urvalsgrupp hamnar jag i då? Kan jag komma in med hjälp av mitt resultat på högskoleprovet...

   Anna SYV: Hej Tilda,man måste under alla omständigheter bli BEHÖRIG.Med resultatet av högskoleprovet kommer du prövas i HP-urvalet.i betygsgrupper kommer du prövas så här:... Läs hela svaret
  • Marija 38 år

   Yrkeslärrare eller lärare?

   Hej, jag behöver lite hjälp från er. Jag jobbar på bb avdelningen som usk, trivs väldigt bra men vill utveckla mig och plugga vidare. Vill inte plugga till ssk, då jag inte vill jobba med sjuka, så jag vill ändra riktning helt....

   Julia SYV: Hej Marija,när det är lärarbrist, då anställs även "obehöriga lärare" (alltså de som saknar lärarlegitimation eller har legitimation men "fel sort" t.ex... Läs hela svaret
  • Sabina 21 år

   Lärarprogrammet extrakurs?

   Hej jag studerar lärarprogrammet f-3 och är sugen på att studera någon sommarkurs som skulle gynna mig sen när jag söker jobb som en extra merit. Har du tips på någon kurs som skulle vara bra för en blivande lärare?

   Julia SYV: Hej Sabina,På antagning.se ser jag nu cirka 600 sommarkurser som är sökbara fram till 15 mars 2021 på olika svenska högskolor och universitet. ... vi vet inte i vilken del av landet du bor, t.ex till... Läs hela svaret
  • B 24 år

   Bildlärare utbildningar?

   Finns det inga utbildningar till att bli bildlärare i grundskolan? Inte ens med inrikting på bild? Har googlat jättemycket och det enda jag kan hitta är grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem. Innebär det att man jobbar på fritids...

   Julia SYV: Håller med dig om att det är ibland rätt svårt att hitta info om vissa lärarutbildningar! Det är mycket info, oklart vad som gäller, varje lärosäte kan endast svara för sina egna... Läs hela svaret
  • Erik 22 år

   Hur påverkas mitt slutgiltiga jämförelsetal av betyg i meritkurs?

   Hej, jag studerar just nu matematik-specialisering på komvux för att få extra 0,5 meritpoäng. Jag vet att jag får ut 0,5 så länge jag får godkänt i kursen men hur påverkar ett lågt betyg jämförelsetalet i slutändan? I och med att jag har höga betyg från gymnasiet, skulle ett E i...

   Julia SYV: Hej Erik,du får som lägst totalhöjning på + 0.1... Om du har jämförelsetal på 20.0 får med pga E-betyget i en 100p.kurs sänkning till 19.6 men... Läs hela svaret
  • amed 21 år

   var kan man jobba efter om man har studerat till molekylärbiologi ?

   hej ! jag vill jobba inom vården på labbet att analysera prover ... jag funderar på att läsa molekylärbiologi och jag undrar om man kan då jobba inom vården som biomedicinsk analytiker ? vad kan man jobba som efter man har utbildat sig till...

   Julia SYV: Hej Amed,enligt vad jag känner till så ligger det till så här:Efter grundutbildningen (kandidatprogrammet) i molekylärbiologi, väljer många studenter... Läs hela svaret
  • B 24 år

   Samhällskunskap 1b?

   Hej! Har tänkt söka in till bildlärare och de står att man måste ha samhällskunskap 1b. Jag har läst samhällskunskap 1a1 + 1a2, är detta samma sak eller måste jag läsa 1b också?

   Julia SYV: Hej B, om du har godkända betyg i samhällskunskap 1a1 och 1a2, då har du samma behörighet som samhällskunskap 1b ger.

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga