Anna 19 år
  Om jag har läst 2800 poäng på gymnasiet och skulle vilja "räkna bort" några av betygen i de extra kurserna genom att markera dem som utökat program, skulle det då fungera när jag söker till Handelshögskolan? För att vara behörig behöver jag ha 18 i vad hhs kallar "jämförelsepoäng", och detta har jag om jag får lov att räkna bort de extra kurser som jag läst på gymnasiet. Men jag undrar även om jag kan räkna bort andra kurser som olika programfördjupningar istället för att räkna bort bra betyg som jag fått i mina individuella val. Vilka kurser kravs alltså för behörighet på Handelshögskolan och vilka kurser kan jag (om möjligt) sätta som utökat program?

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Anna!
  Är det den högskola som du är intresserad av
  https://www.hhs.se/sv/om-oss/ ?

  Det finns olika utbildningar på HHS:
  https://www.hhs.se/sv/Utbildning/BSc/ och det är inte exakt samma behörighet till dem olika utbildningar.
  Vilken av utbildningar är du intresserad av i första hand?

  Om du behöver ha 18.0 i Jämförelsetal, så är det några A-betyg och resten B-betyg som krävs.
  Om man har alla A-betyg, skulle man få 20.0 i Jämförelsetal.
  Om man har alla B-betyg, skulle man få 17.5 i Jämförelsetal.
  Då behövs det några A-betyg för att "höja" från nivån med alla B-betyg för du behöver ju mer än 17.5, eller hur?

  Mitt råd är att INTE läsa utökade kurser på gymnasiet.
  Mitt råd är att försöka rymma alla de kurser som du behöver för behörighet inom programmets 2500 poäng.
  Detta för att i fall man läser på mer än heltid, riskerar man att ha lägre betyg i alla kurser + riskerar sin hälsa av för mycket ansträngning/plugg och för lite fritid/vila/sömn/avslappning.

  Det är inte ens säkert du får läsa utökade kurser. Många gymnasieskolor säger Nej till att läsa utökat.
  Att läsa utökat är inte en rättighet. Man ansöker och rektor beslutar. Det är tänkt att i UNDANTAGSFALL - i fall det inte är möjligt att rymma alla behörighetsgivande kurser inom programmets 2500 poäng, som en utökad kurs ska läsas.

  Men om man läser en eller flera utökade kurser (om rektor har beviljat detta) - då finns det ganska strikta regler och det är inte upp till eleven att bestämma hur Examensbevis ser ut för att det
  1. för det första finns Programstruktur för varje program med många OBLIGATORISKA KURSER som alla måste läsas som "vanliga" (inte utökade)
  2. för det andra så finns det listor för vilka kurser som FÅR LÄSAS SOM PROGRAMFÖRDJUPANDE på just ett visst program
  3. alla inriktningskurserna är obligatoriska och med det "vanliga", inte utökade
  och sist (men inte minst)
  4. Studieplan revideras proaktivt. Man bestämmer på förhand vilken kurs som påbörjas som programfördjupande, individ.val eller "utökad" - så du redan innan du börjar läsa en kurs, vet att den blir "utökad". Utökad kurs räknas in i jämförelsetal om den ger meritpoäng eller om den krävs för behörighet.
  HHS erkänner inte Meritpoäng, det kanske du redan vet.

  Om du läser i normal, vanlig takt - 100 %, dvs 2500 poäng under dina tre år på gymnasiet, har du mycket bättre chans att få högre betyg än att du ska läsa nästan en hel termin utöver de vanliga studierna (300 gymnasiala poäng som du har som exempel i din fråga motsvarar heltidsstudier under 15 veckor).

  Jag hoppas att mitt svar blir till hjälp för dig!
  Bästa hälsningar och lycka till!
  ANNA
  • Anna Hej Anna! Tack för svaret! Nu är det tyvärr så att jag har lyckats fylla i min ålder fel och har redan gåTt
  • Anna Gått ut gymnasiet och läst 2800 p. De kurser som jag läst som utökat program är kurser som jag fått bättre betyg i än de kurser jag varit tvungen att läsa. Jag är intresserad av att läsa Buisness and economics på Handelshögskolan i Stockholm. Jag har varit i kontakt med dem och universitets och högskolerådet för att försöka få redan på om jag måste läsa upp alla mina "sämre" betyg för att kunna höja mitt jämförelsetal eller om jag kan höja det genom att räkna bort slutbetyg i kurser som jag satt som utökat program. Så min fråga är egentligen, kan jag räkna bort betyg jag fått i kurser jag satt som utökat program?
  • Mikael Om du redan har gått på gymnasiet och fick Examensbevis - så är det det som står i Examensbeviset som gäller. Du kan inte ändra i Examensbeviset retroaktivt. För att höja Jämförelsetal läser man samma kurser som finns i Examensbeviset på Komvux eller gör prövningar - då är de kurser som INTE är "utökade" som du bör läsa eller göra prövningar i. Får du högre betyg, görs det ändå ingen ändring i självaste dokumentet "Examensbevis" men du skickar då även det nya betyget och det är det högre betyget som räknas in i Jämförelsetal i stället för lägre betyget.
  • Mikael Jag skriver ett nytt svar till dig nu.
  • Anna Hej! Tack för svaret Mikael. Du menar alltså att de kurser som jag redan markerat som "utökat program" inte räknas in i mitt jämförelse tal även om jag söker till Handelshögskolan?
  • Mikael Jag har skrivit ett nytt svar till dig. Se om du nu fick svar på din fråga.
  Läs alla kommentarer
  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej!
  Läs punkt 5 och 6 på sida 2 på https://www.antagning.se/Global/Faktablad%20HSV-VHS/gymnasiet-gy2011.pdf

  Om man har gymnasieexamen - så räknar man in betyg i U-kurser ("utökade") enbart i två fall:
  1. om de ger meritpoäng (punkt 6 på länken ovan)
  eller
  2. om de krävs för särskild behörighet till just den högskoleutbildning som man söker just då (punkt 5 på länken ovan).

  HHS erkänner inte Meritpoäng.
  Om någon kurs som i ditt Examensbevis är markerad med "U" krävs för behörighet till den utbildningen på HHS som du söker, då räknas det betyget i ditt jämförelsetal.
  Om ingen U-kurs krävs för särskild behörighet, räknas inte de betygen med i ditt jämförelsetal.

  För att höja jämförelsetal - bör du skaffa högre betyg i de kurser SOM RÄKNAS IN I DITT JÄMFÖRELSETAL.

  Hälsningar
  Mikael SYV
  Hej!
  Här får du snabblänk till en plats på HHS´s hemsida som uppger exakt vilka kurser man måste ha betyg i:
  https://www.hhs.se/sv/Utbildning/BSc/BScBE/antagning/

  Hälsningar
  Mikael SYV
  • Anna Tack för det svaret Mikael, då kommer nästa fråga.
  • Anna Vilka kurser förutom svenska B, engelska B, matematik D, samhällskunskap A, historia A och moderna språk steg 3 är behörighetskurser?
  • Milla Utifrån din kommentar gissar jag på att du har Slutbetyg från gymnasiet eller ett samlat betygsdokument och inte ett examensbevis. Det är viktigt att veta vad för dokument du fick på gymnasiet för att kunna ge dig rätt svar. Olika regler gäller för olika typer av dokument.
  • Anna Jag fick ett examensbevis.
  • Anna Om du fick Examensbevis för ett Högskoleförberedande gymnasieprogram - då har du Grundläggande behörighet till högskolestudier. Särskild behörighet är det olika till olika utbildningar. På HHS finns det olika kandidatprogram med olika krav på Särskild behörighet. Du kan själv se vilka kurser som krävs eller så kan vi se på deras hemsida med då måste vi veta VILKEN UTBILDNING på HHS du är intresserad av.
  • Anna Jag är intresserad av Business and Economics och jag har letat på hhs hemsida samt ringt dem men jag tycker inte jag fått något tydligt svar.
  • Anna Och ja, jag har examensbevis från samhällesprogrammet med inriktning ekonomi.
  • Mikael Jag ska skicka en snabblänk till dig i mitt utökade svar nu.
  • Anna Okej, så förstår jag det rätt om jag tänker att man bara behöver räkna med svenska B, engelska B, matematik D, historia A, samhällskunskap A, och moderna språk steg 3(med betyget VG eller MVG i dessa kurser) och i övrigt kan välja vilka kurser som helst (sammanlagt 1900 P) att räkna med i sitt slutbetyg?
  • Anna Eller måste jag räkna med alla högskoleförberedande kurser i mitt slutbetyg?
  • Milla Om du har fått ett Slutbetyg med 2800 poäng i det, så räknas betyg i alla kurser in i ditt jämförelsetal. Det är olika regler för Slutbetyg och för dem som får Examensbevis. Examensbevis fick eleverna som gick ut gymnasiet i juni 2014 och i juni 2015. Innan dess fick eleverna Slutbetyg. Reglerna är olika för Slutbetyg och Examensbevis. Du kan inte räkna bort några betyg från Slutbetyget. Alla kurser som ingår i ditt slutbetyg bidrar till ditt jämförelsetal.
  • Milla De kurser du nämner i din kommentar krävs för Särskild behörighet (vilket betyder att man som sökande inte blir behörig om man inte har godkända betyg i just de kurserna). Sedan är det lite speciellt att söka till HHS. De sätter upp som BEHÖRIGHETSKRAV att man i vissa kurser måste ha lägst "ett visst betyg". Det blir extra särskilda behörighetskrav - på så sätt. För det första måste man bli BEHÖRIG. Sedan görs urval bland behöriga sökande. De rangordnas enligt sina jämförelsetal. Även om HHS sätter som behörighetskravet att ha lägst 18.0 i jämförelsetal, så är man inte garanterad plats om man har 18.0 eller högre i jämförelsetal. Har man det, är man BEHÖRIG. Sedan blir det konkurrens om utbildningsplatserna och det kan krävas mycket högre betyg för att få plats på utbildningen. Jag hoppas att svarade på din fråga nu. Återkom annars. Lycka till!
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Desiré 20 år

   Byta till gymnasiet i Oslo?

   Jag går på gymnasiet i Sverige och jag vill flytta till Oslo, går det att fortsätta kursen i Oslo eller måste jag börja om igen? Jag går andra året på vård.

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Monica 44 år

   vart ska modersmål placeras?

   Elev i ettan vill läsa modersmål, går på natur, vill ha det som individuellt val. Men det kommer inte förrän i tvåan och trean. Hur gör vi nu?

   Evelyn Orest: Hej! Modersmål är en rättighet och ska därför erbjudas även om eleven inte har individuellt val (i-val) på schemat i ettan. Detta kan sedan justeras så att eleven inte behöver... Läs hela svaret
  • Nara 19 år

   Är det värt att göra högskoleprovet?

   Hej, jag undrar om det är värt att göra högskoleprovet då jag förmodligen inte kommer få ett bra resultat (första gången jag kommer göra det nu i höst)? Jag vill söka till socionom och har 18 i merit, ska jag då fortfarande...

   Julia SYV: Hej,att göra högskoleprovet kan inte på ngt sätt försämra dina chanser. Säg att det inte går bra och du får lågt resultat på HP, då blir det som om du... Läs hela svaret
  • Leah 15 år

   Hur svårt är natur?

   Hej! Jag är en tjej som just nu har 320 i merit och har hyfsat lätt i skolan och har inget emot att plugga och studera. Jag ska snart välja gymnasium och jag är väldigt inriktad på naturvetenskap programmet men när jag läser om det så sägs...

   Julia SYV: Hej Leah!du kan se innehåll i mattekurserna på www.matteboken.sePå NA läser man matematik 1c snabbare än på ett läsår, och börjar läsa matematik 2c redan under årskurs 1.... Läs hela svaret
  • Sofia 20 år

   Hur blir det om jag redan läst kursen som ingår i programmet?

   Hej, Jag har läst ett samhällsvetenskapligt program och har examensbevis och vill nu läsa ekonomi på universitet. Jag är pågränsen att komma in på ett ekonomiprogram men det är inte säkert att jag kommer in. Jag har nu tänkt att söka till en kurs (ekonomisk historia) som ingår i...

   Julia SYV: Hej Sofia!om man kommer in på ett högskoleprogram och sedan innan har godkända högskolepoäng, kan man ansöka om "Tillgodoräknande av tidigare... Läs hela svaret
  • Baqer 23 år

   Kan jag studera till lokförare utan gymansieexamen?

   Hej! Jag har studerat en del av mina kurser på Komvux och den andra delen på folkhögskola (Kurserna finns nedan) sammanlagt har jag 1900 poäng om man räknar med folkhögskola kurserna. Så min fråga är ifall jag kan komma in på...

   Julia SYV: Hej!yrkeshögskoleutbildningar gör egna bedömningar och kan ta in utan gymnasieexamen. Detta gäller bl.a den här yh-till lokförare också. För övrigt, så... Läs hela svaret
  • Joy 24 år

   Teknik program?

   Hej, jag ville veta vilken kurs som behövs för att kunna studera programmering i högskolan?

   Julia SYV: Hej!det finns många olika kurser och program där man på högskolan studerar programmering. Hitta den utbildningen på högskolenivå som du är intresserad av: www.studera.nu är... Läs hela svaret
  • Olle 19 år

   Spelar biologi 9 någon roll om man söker till folkhögskola?

   Så just nu går jag mitt fjärde och sista år på gymnaiset (Introduktions) och läser biologi 9. Jag börjar känna att det börjar bli jobbigt att läsa biologi. Då jag läser andra gymnaiseämnen, så min fråga spelar det någon roll fall man inte har biologi 9 och söker till en folkhögskola med...

   Anna SYV: Hejsan,när man söker till folkhögskolans allmän kurs, brukar de utbildningsansvariga på folkhögskolan titta på vad man har "med sig" och... Läs hela svaret
  • Lily 21 år

   Kan fastighetsförvaltare jobba som fastighetsmäklare?

   Hej igen! Jag läser nu till fastighetsförvaltare på yrkeshögskolan och jag undrar om jag kan jobba som fastighetsmäklare senare? Jag känner de som har läst på universitet i 2 år till fastighetsmäklare och senare jobbade de som...

   Peter SYV: Hej Lily;i Sverige måste man få Registrering som Fastighetsmäklare (det är ett yrke som i Sverige är Reglerat och det är FMI som bestämmer). De kurser som man... Läs hela svaret
  • Lily 21 år

   Hur fungerar skolan i Frankrike?

   Hej! Jag skulle vilja studera utomlands i Frankrike. Jag undrar hur skolorna fungerar där? Yrkeshögskolan och universitet? Räcker det med mina svenska gymnasie betyg för att komma in på vissa program / utbildningar? Eller måste jag ha hög snitt värde på mina betyg, T.ex 19.00 för att komma in?...

   Anna SYV: Hej Lily,mitt förslag är att du lär dig så mycket franska du kan. Även om utbildning du ska läsa i Frankrike kanske har undervisningsspråk engelska, så är det ändå... Läs hela svaret
  • isabelle 18 år

   Läsa upp betygen?

   hej jag pluggar just nu gymnasium men jag kommer behöva läsa på komvux men jag saknar 200 poäng för att jag inte läser morderna språk. Så min fråga är behöver jag läsa språk 200 poäng eller kan jag ta vilken kurs som helst som ger 200 poäng? tacksam för snabbt svar

   Anna SYV: Hej Isabelle!om du går ut gymnasiet med ett studiebevis (i stället för examensbevis) - rekommenderar vi att du gör planering med SYV på komvux. Att ha betygen i moderna språk är - på komvux -... Läs hela svaret
  • Nur 23 år

   Vilka kurser är obligatoriska för gymnasieprogrammet ekonomi juridik?

   Hej! Jag har tidigare fått ett studiebevis och satser nu för att få mitt gymnasieexamen. Däremot undrar jag vilka kurser som var obligatoriska inom det programmet (dvs som man måste ha studerat). För naturprogrammet är det exempelvis obligatorisk att ha studerat somliga kurser inom kemi, fysik...

   Peter SYV: Hej, för gymnasieexamen från komvux måste du ha 2400poäng, av dem max 150p. får vara betygsatta med betyget F.Betyget i idrott och hälsa 1 får ej... Läs hela svaret
  • Elahe 40 år

   Vilken kurs i nuvarande system motsvarar Franska B i gamla systemet?

   Hej, Jag skulle vilja tenta upp mina gamla betyg och undrar vad några av dem motsvarar utifrån dagens benämning, tex. Franska B, Matematik A och Historia B. Om jag tentar upp dessa, kommer de att motsvara samma poängantal som när jag gick i gymnasiet, dvs. Franska B 130 p och de andra två 110...

   Peter SYV: Hej!Motsvarande kurser hittar du i Tabellen (för utbyteskomplettering). Historia B motsvarar en av de nya kurserna, vilken som av dem: his 2a eller his 2b-kultur. Kurser i... Läs hela svaret
  • Aza 41 år

   Val av utbildning som fristående kurser och paralellt läsning?

   Vad är skilnaden mellan antropologiprogrammet dvs socialantropologi och sociologi programmet? Min andra fråga är vilka är popularast när det gäller arbetsmarknad och vilka arbete kan man få efter avslutad utbildningen som sociolog och antropolog?! Är...

   Mikael SYV: Antagning.se kan anta till 45 hp per termin = 1,5 heltid = en heltidsutbildning + en halvtidsutbildning (samtidigt).Om innehåll i olika Högskoleprogram och vilka jobb man kan få... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga