Maja
    Vad är meritpoäng till för och får jag meritpoäng fast jag bara läser språk i 2 år? Jag har valt ett nytt språk på gymnasiet, italienska (då jag tidigare läste spanska) börjar jag i en nybörjarkurs då? Eller kommer jag börja med dom som läste italienska i grundskolan?

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej Maja,
    Meritpoäng är till för att motivera elever att läsa extra/högre kurser i Matematik, Engelska & Moderna språk.
    Här http://www.gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-meritkurser-omradeskurser kan du läsa om reglerna kring Meritpoängs-beräkningar.
    Meritpoängen höjer konkurrensvärde på dina gymnasiebetyg ganska mycket och underlättar därför att komma in på attraktiva högskole-/Universitetsutbildningar, där konkurrensen brukar vara mycket tuff.

    Om man börjar med ett Modernt språk /t.ex. Franska, Tyska, Spanska/ i å k 6 i grundskolan, fortsätter man med steg 3 på gymnasiet; om man börjar läsa språk i å k 8 i grundskolan, läser man från steg 2 på gymnasiet. I ditt fall, då du börjar med ett NYTT SPRÅK på gymnasiet, bör du läsa steg 1 först.
    Meritpoäng i MODERNA SPRÅK får man från steg 3 /med ett undantag - läs på länken ovan - i fall man får Meritpoäng i Moderna språk (för något annat språk), kan man då få Meritpoäng även för ett till /i lägre steg än 3/.
    För att få Meritpoäng räcker det med betyget E i kursen.

    Vänligen
    Mikael SYV

    Frågor och svar taggade med 'förkortningar för gymnasieprogram' (1 st.)

    • Elin

      Förkortningar för gymnasieprogram?

      Hejsan, i samband med att gymnasieprogram ändrar namn, t.ex Blir HA till Försäljnings- och serviceprogrammet, och jag antar att förkortninen blir FS i så fall för det nya programmet, undrar jag vem som hittar på de förkortningar? och varför blir det t.ex NA och NB för NaturVetenskapsprogrammet...

      Daniel: : Hej Elin!Vi har tidigare fått liknande frågor och vi frågade Skolverket om det. Här, nedan, kan du läsa skolverkets svar:"Det stämmer att för elever som från och med... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga